17. Safranbolu Uluslararası Belgesel Film Festivali

30 Eylül - 1 Ekim 2016
Son Başvuru: 18 Eylül 2015


SEKRETERYA İLETİŞİM
TEL: +90 370 725 52 65
Faks: +90 370 725 52 66
altinsafran.org/tr/
kulturmudurlugu @ safranbolu.bel.tr




17. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali

Belgesel Yarışması Profesyonel Kategori

Birincilik Ödülü
Oğuzhan Alparslan
Maneviyatını Koruyan Şehir İstanbul

İkincilik Ödülü
Cemalettin İrken
Anadolunun Gözü Gülcan Acar

Üçüncülük Ödülü
Yalçın Yelence
Ani Ve Ararat

Türk Dünyası Belediyeler Birliği Özel Ödülü
Mehmet Demirli
Yeddi




Belgesel Yarışması Amatör Kategori

Birincilik Ödülü
Burak Doğan
Işıklık

İkincilik Ödülü
Celal Argın
Pervane

Üçüncülük Ödülü
Mehmet Kütükçüoğlu
Safranbolu Da Bayrak Yarışı

Süha Arın Özel Ödülü
Adem Polat

Jüri Özel Ödülü
Sezer Ağgez
Tariz Gri Şehrin Renkli Çocukları








Atın Safranda Ödüller Sahiplerini Buldu

Bu Yıl 17. Si Düzenlenen Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali'nde, 'Maneviyatını Koruyan Şehir İstanbul' adlı Belgesel Birincilik Ödülüne Layık Görüldü. Safranbolu belediyesi tarafından organize edilen festival kapsamında belgesel Film ve fotoğraf yarışmalarında ödüller sahiplerini bulurken Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen törene Karabük Valisi Mehmet Aktaş, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, İl Emniyet Müdürü Serhat Tezsever, Jüri üyeleri, çok sayıda basın mensubu ve davetliler katıldı.

Ödül töreni öncesi ‘Anadolu’nun Yurt Edinilmesi ve Anadolu Erenleri ‘ adlı panel gerçekleştirildi. Panelin moderatörlüğünü Kilis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Türer yaparken panele konuşmacı olarak Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Prof. Dr. Ahmet Cahit Haksever, Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı Kadir Özköse ve Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden de Prof. Dr. Rıfat Okudan katıldı.

Yaklaşık 1 saat süren panelin ardından 17 Uluslar arası Altın Safran Belgesel Film Yarışması Ödül Törenine geçildi.

Festival kapsamında Oğuzhan Alparslan'ın hazırladığı 'Maneviyatını Koruyan Şehir İstanbul' isimli belgesel birincilik ödülünü alırken, Cemalettin İrken'in hazırladığı 'Anadolu'nun Gözü Gülcan Acar' isimli belgesel ikinci, Yalçın Yelence'nin hazırladığı 'Ani ve Ararat' isimli belgesel ise üçüncü oldu.

Amatör film kategorisinde ise Burak Doğan'ın hazırladığı 'Işıklık' isimli belgesel birinci, Celal Argın'ın 'Pervane' isimli belgeseli ikinci, Mehmet Kütükçüoğlu'nun 'Safranbolu'da Bayrak Yarışı' belgeseli üçüncü oldu.

Yarışmada Türk Dünyası Belediyeler Birliği özel ödülünü 'Yeddi' isimli belgeseliyle Mehmet Demirli, jüri özel ödülünü 'Tariz Gri Şehrin Renkli Çocukları' belgeseliyle Sezer Ağgez, Süha Arın özel ödülü ise Adem Polat'a verildi.

Ödül töreninde konuşan Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Bu yıl belgesel film festivaline ciddi anlamda katılım olduğunu söyledi.

Fotoğraf yarışmasının bu yıl ilk kez uluslar arası alana açıldığını kaydeden Başkan Aksoy; “ Bu yıl Fransa Paris’te merkezi bulunan Uluslar arası fotoğrafçılık Derneğinin duyurusu ve listesine girerek yarışmamızı icra etmiş olduk. Bu icra ile ciddi katılım oldu. 535 adet sanatçı bu yıl fotoğraf gönderdi. Gönderilen fotoğraf sayısı ise 1930. Bu sanatçıların 100 tanesi yabancı sanatçılar. Yine belgesel film yarışmamıza da bu yıl amatör dalda 23, profesyonel olarak ta 26 adet olmak üzere 49 adet eser katıldı” dedi.

Aksoy konuşmasını şöyle sürdürdü; “ Değerli misafirler, şunu özellikle söylemek istiyorum. Gerek belgesel filmciliği desteklemek anlamında gerek 50 bin nüfuslu da olsa bir ilçe bazında bir festivalin ara vermeden 17. kez sürdürülüyor olmasının takdire şayan bir durum olduğunu düşünüyorum. Bunun yanında çok fazla bir bütçe de kullanamıyoruz. Safranbolu’nun bütçesi bellidir. Aldığımız destekler de bellidir. Bu desteklerle yapılan işler ortadadır. Yaklaşık 9 ay insanüstü bir gayret var. Ekibim bu işi hazırlamak için büyük bir emek sarf ediyor. 3 ayda bir komite toplanıyor, kararlar alınıyor ve nihayet ortaya bir ürün çıkıyor. İşte ortaya çıkan bu ürün Safranbolu’nun ürünüdür. Bunu Safranbolu yapıyor, Safranbolu belediyesi yapıyor. Karabük ilimizde bizim dışımızda böylesi bir etkinliği yapan yok. İnşallah yapmaya da devam edeceğiz.

Tabi bu anlamda çok büyük setsek aldığımız büyüklerimiz var. Sayın Mehmet Ali Şahin Beyefendinin destekleri bizim için çok çok önemli. Örneğin Başbakanlık Tanıtma Fonundan destek almamızı sağladılar. Yine değerli Milletvekilimiz Prof. Dr. Burhanettin Uysal Beyefendi, Sayın Valimiz, Sayın Kaymakamımız, Bakan Yardımcımız. Bizim amacımız buradan yola çıkarak Türkiye’nin Belgesel Oscar’larını vermektir. Konuşmamı bir örnekle tamamlamak istiyorum. Önümüzdeki hafta İstanbul’da Türk Dünyası Belgesel Filmcileri Festivali gerçekleştirilecek. Türk Dünyası Belediyeler Birliğinden İstanbul Büyükşehir Belediye, TRT, Anadolu Ajans gibi pek çok büyük kurum bu festivali destekliyor ancak katılan film sayısı bizimkinin çok altında. Ancak bizim tanıtımımızı yapan çok iyi bir partnerimiz var. Sayın Cengiz Göktaş beyefendi ve Avrasya yazarlar Birliği Başkanımız. Kendilerine de sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum.

Ben bu vesile ile bizlerden desteklerini esirgemeyen herkese jürimiz başta olmak üzere teşekkürlerimi sunuyor, ödül alanları bir kez daha tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyor, 18. Uluslar arası Belgesel Film Festivalinde buluşma üzere” dedi.

Başkan Aksoy’un konuşmasının ardından yarışmalara katılan ve dereceye giren tüm yarışmacılarla hatıra fotoğrafı çekildi.








Bu yıl toplamda 49 film başvuru olmuştur. bunlardan 26 sı profesyonel, 23 ü amatör kategoridedir.

Jüri Üyeleri

Cengiz Göktaş
Daver Atabey
Synn Ilhi (Prof. Dr.) Güney Kore Kimyoung Üniversitesi Rektörü
Zülfiye Eraslan Özcan
Mustafa Karakaya




17. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali

17. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali" Kültürel miras ve korumacılık" temasıyla düzenlenen festival, meşale yakımı ile başladı.

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde "kültürel miras ve korumacılık" temasıyla düzenlenen "17. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali" başladı.

Misak-ı Milli Demokrasi Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na Safranbolu Belediyesi ve Festival Komitesi Başkanı Necdet Aksoy tarafından çelenk sunuldu, alt teması "manevi mimarlar" olan festivalin meşalesi yakıldı.

Karabük Üniversitesi Safranbolu Güzel Sanatlar Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen açılış törenine AK Parti Karabük Milletvekilleri Mehmet Ali Şahin ve Burhanettin Uysal, Karabük Valisi Mehmet Aktaş, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Belediye Başkanı Aksoy, yönetmen, oyuncu ve yapımcılarla davetliler katıldı.

Törende "100 Yıl önce Ahmet Yesevi ve Türkistan" isimli fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı.

Şahin, törende yaptığı konuşmada, festivalin tanıtım açısından çok önemli olduğunu, festival komitesinin buna daha çok ağırlık vermesi gerektiğini söyledi.

Bu alanda daha yapılacak çok işleri olduğunu belirten Şahin, "Safranbolu, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor. Bu, ne demektir? Tüm insanlığın korumakla yükümlü olduğu bir ilçedir. Bunun sorumluluğunu sadece belediye başkanına veya yetkililere bırakamayız. 'Ben Safranboluluyum' diyen herkesin Safranbolu'nun her şeyini korumak zorunda bulunduğu bilincinde olması gerekir." diye konuştu.

- "Film festivali daha çok ses getirmelidir"

İlçede yanan tarihi bir konağın festivalden daha çok gündeme gelebildiğine dikkati çeken Şahin, "Bu festivalleri daha da yaygın hale getirmek, gerçek anlamda uluslararası boyuta kavuşturmak ve Safranbolu'nun tabii ki genelde Karabük'ün tanıtımına ciddi katkılar sağlayacak hale mutlaka ulaştırmalıyız." ifadelerini kullandı.

Belgesel filmin diğerlerinden farklı, bilimsel amaca yönelik olduğunu ifade eden Şahin, "Bu festivale benim katıldığım belki 5, belki de 6'dır. Bu Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali, daha çok ses getirmelidir. '18. festivalin daha çok ses getirmesi için yapılması gerekenleri önümüzdeki süreçte masaya yatırmalı ve değerlendirmeliyiz' diye düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Şahin, Belediye Başkanı Aksoy'a festivali ısrarla sürdürdüğü için teşekkür etti.

Milletvekili Uysal da festivalin başlangıç sürecinde yaşananları anımsatarak, Safranbolu'ya kattığı değerleri örneklerle anlattı.

Kaymakam Bulacak da festivalin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, gerçekleştirilecek etkinlikler hakkında bilgi verdi.

Belediye Başkanı Aksoy da festivalin alt temalarıyla ilçeye her yıl önemli eserler kazandırdıklarını, belgeselin "Oscar"larını vermekten onur duyduklarını, her geçen yıl festivalin daha çok kitleye hitap ederek büyüyeceğini vurguladı.

İki gün sürecek festivalin ilk günü, "Ahmet Yesevi ve Anadolu'ya Etkileri" konulu panelle sona erdi.


AA
30.09.2016




Festivalimiz tüm hızıyla devam ediyor. Bu yıl Safranbolu'da 17.sini düzenlediğimiz Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali etkinlikleri kapsamında Karabük Üniversitesi Safranbolu Güzel Sanatlar Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirdiğimiz “ Anadolu'nun Yurt Edinilmesi ve Anadolu Erenleri “ konulu Paneldeyiz.



17. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali kapsamında bugün saat 13:00'de Tarihi Çarşı Gümüş Sokak'ta bulunan Akbulut Konak' ta En İyi Restore Edilen Ev Plaketi Çakım Töreni için buluşuyoruz. Ardından saat 14:30'da Muallimler Birliği Binasında fotoğraf yarışması seçme sergisi, saat 15:30’da Cıngıllıoğlu Sanat Galerisi'nde Osmanlı Padişah Kaftanları ve Tuğraları Camaltı Sergisi, saat 16:30'da Safranbolu GSF Konferans Salonunda Anadolu'nun Yurt Edinilmesi ve Anadolu Erenleri Paneli ve saat 19:00'da yine GSF Konferans Salonunda Belgesel Film Yarışması Ödül Töreni gerçekleştirilecektir. Tüm halkımızı davet ediyorum.



Bu yıl 17. si gerçekleştirilecek olan Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali yarın başlayacak olup, saat 19:30'da Karabük Üniversitesi Safranbolu Güzel Sanatlar Fakültesi Salonunda 100 Yıl Önce Ahmet Yesevi ve Türkistan Fotoğraf Sergisi, ardından da saat 20:00'da Karabük Üniversitesi Safranbolu Güzel Sanatlar Fakültesi Konferans Salonunda açılış konuşmaları ile Ahmet Yesevi ve Anadolu'ya Etkileri paneliyle son bulacaktır.




17.ULUSLARARASI ALTIN SAFRAN BELGESEL FİLM FESTİVALİ

BELGESEL FİLM YARIŞMASI ŞARTNAMESİ

Yarışmanın ana teması “Kültürel Miras ve Korumacılık”, yan teması ise “Medeniyetimizin Manevi Dinamikleri” dir. Yarışma Profesyonel ve Amatör Belgesel Film olmak üzere iki kategoride düzenlenir. Katılımcılar hangi kategoride yarışmaya katıldıklarını başvuru formunda belirtirler. Öğrenci çalışmaları Amatör Belgesel Film kategorisinde değerlendirmeye alınır. Her iki kategori için katılma koşulları aynıdır.

Katılım Koşulları

a) Film Yarışmasına son dört yılda (2012-2016) yapılan ve belgesel özelliği taşıyan yapımlar katılabilir. Katılım ücretsizdir.

b) Yapımlar yönetmen olan kişi adına yarışmaya katılabilir ve başvuru yönetmen tarafından yapılır. Yönetmenliğin birden fazla kişi tarafından yapılması durumunda müracaatı yapan diğerlerinin yazılı iznini almak ve başvuru formuna eklemek zorundadır. Bu durumda ödül, müracaatı yapan kişiye verilir. Ödülün paylaşımından doğacak sorunlardan Festival Sekretaryası ve seçici kurul sorumlu değildir.

c) Yarışmaya katılacak olan yapımlar 8’er adet olarak DVD formatında gönderilmelidir. DVD’lerin üzerine, eserin adı, yapım yılı, süresi, yönetmenin ad ve soyadı yazılmalıdır. Film Türkçe ve İngilizce dışındaki herhangi bir dilde ise Türkçe ve İngilizce altyazı kullanılmalıdır. Türkçe ise sadece İngilizce altyazı kullanılmalıdır.

d) Yarışmaya katılacak yapımların süresi Amatör Belgesel Film kategorisi için 30 dakikayı, Profesyonel kategori için 52 dakikayı aşmamalıdır. Filmin yanında 1.5 dakikalık filme ait fragman (filmin kısa tanıtımı) gönderilmesi gerekmektedir. Süreyi aşan filmler değerlendirmeye alınmayacaktır.

e) Yarışmaya katılan filmlerin kopyaları Festival arşivinde saklanır.

f) Yarışmaya katılan filmlerin ticari olmayan her türlü gösteriminde kullanım hakkı Festival Komitesi’ne aittir. Derece alan filmler tanıtım maksatlı Safranbolu yerel televizyonlarında ve Karabük Üniversitesi Televizyonu da dahil olmak üzere festival süresince de halka açık gösterilir. Filmler, Festival sonrasında, çeşitli televizyon kanalları tarafından ticari olarak yayınlanmak istendiğinde, Festival Komitesi, yapımcı / yönetmen ile televizyon kanalı arasında ilişki kurulmasına yardımcı olur.

g) Yarışmalara katılan yapımlar, her kategori için oluşturulacak Seçici Kurul üyeleri tarafından değerlendirilecektir. Ancak, Yarışma Sekretaryası yarışma koşullarına uymayan yapımları Seçici Kurul’un değerlendirmesine sunmadan eleme hakkına sahiptir.

h) Yarışmada Profesyonel ve Amatör Belgesel Film kategorilerinde toplam yedi ödül verilecektir. Seçici Kurul isterse gerekçesini açıklayarak verilen ödüller dışında yarışmaya katılan filmler için bir adet ‘Jüri Özel Ödülü’ verebilir, ya da yine gerekçe göstererek ödüllerden birini ya da bir kaçını vermeyebilir. Ödül miktarları aşağıdaki gibidir:

ÖDÜLLER:

Profesyonel Kategori

BİRİNCİ : 15.000 TL+ Altın Safran Ödül Heykelciği
İKİNCİ : 10.000 TL+ Altın Safran Ödül Heykelciği
ÜÇÜNCÜ : 7.000 TL+ Altın Safran Ödül Heykelciği

Amatör Kategori

BİRİNCİ : 10.000 TL + Altın Safran Ödül Heykelciği
İKİNCİ : 7.000 TL+ Altın Safran Ödül Heykelciği
ÜÇÜNCÜ : 5.000 TL+ Altın Safran Ödül Heykelciği
Suha Arın Özel Ödülü : 3.000 TL

i) Festivalde, Festival Komitesi’nce başvuruları onaylanan, çeşitli kişi ve kuruluşlar tarafından ek özel ödüller verilebilir. Bu ek ödüller için film seçimi, başvuruyu yapan kişi ya da kuruluş tarafından belirlenip, gerekçeli ve yazılı olarak Festival Sekretaryası’na bildirilir. Ayrıca, seçimin Festival Seçici Kurulu tarafından yapılması talep edilebilir.

j) Yarışmaya katılmak için başvuru belgesi Festival Yarışmaları Sekretaryası (Çeşme Mah. Şekerci Sok. No:6 Tarihi Çarşı Safranbolu/Karabük) ile Festival’in web sayfasından (www.altinsafran.org) sağlanabilir. Yarışmaya katılacak olan eserler Safranbolu Festival Organizasyon Komitesi adına Safranbolu Tarihi Belediye Binası Altın Safran Belgesel Film Festivali Sekretaryası Çeşme mah. Şekerci Sok. No:6 Çarşı Safranbolu/Karabük adrese teslim edilecektir.

k) Yarışmaya katılmak için son başvuru tarihi 19 Eylül 2016 Pazartesi gününe kadardır.

Yarışmaya katılmak isteyenler en geç bu tarihe kadar Festival Komitesi’ne,
- Başvuru formu,
- Yapımın 8 adet DVD kopyası,(MPEG FORMATINDA)
- Filmden en az bir adet siyah-beyaz veya renkli fotoğraf
- Yönetmenin bir adet vesikalık fotoğrafı
- Yönetmenin özgeçmişi (Türkçe ve İngilizce)
- Filmin kısa özeti (Türkçe ve İngilizce, en fazla 100 kelime)
- Filmin maksimum 1.5 dakikalık fragmanını teslim etmelidir



Bu yıl 17. sini düzenleyeceğimiz Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali 29 Eylül - 2 Ekim 2016 tarihleri arasında yapılacaktır.