10. İpekyolu Film Ödülleri

4 - 6 Aralık 2022
Son Başvuru - 01 Ekim 2022

SETEM Akademi - 0212 232 3542
Nazım Özdemir - 0532 509 2012
setemakademi.com







"10. Uluslararası İpekyolu Film Festivali" ödülleri sahiplerini buldu

"SETEM Emek Ödülü"nün yönetmen Engin Ayça'ya verildiği gecede, belgesel, animasyon ve kurmaca kategorilerinde seçilen filmler ödüllendirildi

Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM) tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla ve Beyoğlu Belediyesinin desteğiyle bu yıl onuncusu düzenlenen "Uluslararası İpekyolu Film Festivali"nin ödülleri takdim edildi.

Atlas 1948 Sineması'nda düzenlenen ödül töreninde belgesel, animasyon ve kurmaca kategorilerinde ödüller sahiplerini buldu.

Festival ve SETEM Başkanı Mehmet Güleryüz, AA muhabirine, festivalin bu yıl onuncu kez düzenlenmesine ilişkin, "Onuncu yıl demek bir festivalin artık kendi kimliğinin oluşması demek, bu nedenle önemsiyoruz." dedi.

Genç sinemacıların keşfini sağlamak için yola çıktıklarını belirten Güleryüz, "Bu yolda önemli sonuçlar elde ettik. On yılda hem ulusal hem uluslararası alanda birçok yönetmenle karşılaşıyorum, ilk ödüllerini SETEM'den İpekyolu'ndan almışlar ve yönetmenlik hayatlarına devam ediyorlar. Bu şu anlama geliyor, ödüllendirerek kendilerini bulmalarını, keşfetmelerini de sağlamışız aslında. Biz keşif festivali olmak istiyoruz. Genç insanları motive etmek, onların eserlerini paylaşmak, göstermek istiyoruz." ifadesini kullandı.
Güleryüz, festivalin önemli bir ayağının da eğitim olduğunu, usta sinemacıların festival kapsamında atölyelere katılarak çok değerli bilgiler paylaştıklarını kaydetti.

- "İpekyolunun ruhu yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı"
Festival Direktörü Feza Sınar, daha önce festival afişlerinde ipekyolu fotoğraflarını kullandıklarını bu yıl da Saymalıtaş görseline yer verdiklerini söyledi.
Sınar, Saymalıtaş'ın Kırgızistan yakınlarında Tanrı Dağları'nın bir kolu olan Aladağ'da ortalama 3 bin 500 rakımda bulunan kaya resimlerinin bulunduğu geniş bir arazi olduğu, ipekyolu güzergahının alt kısmından geçtiği bilgisini verdi.
Geniş bir coğrafyadan, 14 ülkeden filmlerin festivale başvuru yaptığını belirten Sınar, "İpekyolunun ruhu yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Doğa sevgisi, çevre konularına duyarlılık, atalara saygı gibi esasında kadim dönemlerden gelen özelliklerimiz, uluslararası filmlerde de görülmeye başladı." ifadesini kullandı.

- "Türk sinemasına hizmet etmek büyük bir onur"
Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ise organizasyona ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, "Beyoğlu kültürün, sanatın kalbi, sinemanın, tiyatronun ilkinin yapıldığı mekan. Bu bakımdan bir kültür şehri, bir sanat şehri Beyoğlu'nda Türk sinemasına hizmet etmek, Türk sinemasına hizmet edenlere paydaşlık etmek bizim için de büyük bir onur." diye konuştu.

Türk sinemasının dünyanın pek çok yerinde izlendiğine ve konuşulduğuna işaret eden Yıldız, "Bu tür organizasyonların bir de teşvik yönü var. Yönetmenler, yapımcılar, oyuncular burada bir araya geliyor." değerlendirmesini yaptı.

Yıldız, "Amacımız Türk sinemasının en ileri noktaya, arzu ettiğimiz seviyeye gelmesi. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum, başarılar diliyorum. İnanıyorum ki Türk sineması layık olduğu noktaya bu tür festivallerle gelecek." ifadesini kullandı.

- Yönetmen Engin Ayça'ya "Emek Ödülü" verildi
Türkiye, Çin, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan, Kazakistan, İtalya, Suriye, Hindistan, Irak, Yunanistan, İran, Afganistan ve Pakistan'dan 2 bin 678 filmin katıldığı festivalde, "SETEM Emek Ödülü" 81 yaşındaki yönetmen Engin Ayça'ya verildi.

Festivalde "Deer" filmiyle İran'dan Hadi Babaeifar "En İyi Kurmaca Film" ve "En İyi Yönetmen", "Spark Of Life" ile Kırgızistan'dan Askar Nurakun Uulu "En İyi Senaryo", "İkilem" ile Ebubekir Sefa Akbulut "Kurmaca Jüri Özel", "Seven Symphonies Of Zargos" ile İran'dan Perwiz Rostemi "En İyi Belgesel", "Metamazon" ile Can Adiloğlu ve "No Country For Young Men" ile İtalya'dan Andrea Scarpari "Belgesel Jüri Özel", "The Past" ile İran'dan Hamid Mohammadi "En İyi Animasyon Film" ve "A Fistful Of Ground" ile İtalya'dan Hermes Mangialardo "Animasyon Jüri Özel" ödüllerinin sahibi oldu.

Belgesel kategorisinde "Hayde Bre Pehlivan" ile Ozan Sertdemir "En İyi Belgesel", "Kişi ve Mekan" ile Zuhal Kaya "En İyi Yönetmen", "Ataların Uykusu" ile Turgay Şafak "En İyi Görüntü Yönetmeni", "Köş" ile Cihan Sağlam "En İyi Senaryo", "Kişi ve Mekan" ile Tahir Ayık "En İyi Kurgu" ve "Taşlarla Konuşan Adam" ile Bülent Boral "Jüri Özel" ödülü aldı.

Animasyon kategorisinde "Dry Nightmare" ile Mert Avcı, Sinan Kutluay, Mert Değirmencioğlu ve Hüseyin Ünlü "En İyi Film", "In The Woods" ile Ilgın Saçan "Jüri Özel", "Supplant" ile Zeynep Yıldız, Duygu Kesimoğlu ve Ayça Kasapoğlu "En İyi Yönetmen", "Game" ile Önder Menken "En İyi Animatör" ve "Elif: Chapter 1" ile Ladin Kazman "En İyi Senaryo" ödülüne değer görüldü.

Kurmaca kategorisinde ise "Bugün Değil" ile Yağmur Mısırlıoğlu "En İyi Yönetmen", "Meryem" ile Yusuf Namlı "İyi Görüntü Yönetmeni", "Larva" ile Volkan Güney Eker "En İyi Film", "En İyi Senaryo" ve "En İyi Kurgu" ödüllerini alırken, Nurcan Şirin, "En İyi Kadın Oyuncu", Zirve Açıl Armağan da "En İyi Erkek Oyuncu" seçildi.
Törene katılamayan yönetmenlerin konuşma videoları ile filmlerden kesitlerin de gösterildiği ödül töreni, katılımcıların hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi.

14 Aralık 2022







10. Uluslararası İpekyolu Film Festivali" finalistleri açıklandı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün desteğiyle Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM) tarafından düzenlenen "10 Uluslararası İpekyolu Film Festivali"nde finale kalan eserler belli oldu.

"10. Uluslararası İpekyolu Film Festivali" finalistleri açıklandı. SETEM'den yapılan açıklamaya göre, Türkiye, Çin, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan, Kazakistan, İtalya, Suriye, Hindistan, Irak, Yunanistan, İran, Afganistan ve Pakistan'dan festivale bu yıl 2 bin 678 başvuru yapıldı.

Ön jürinin değerlendirmesi sonucu, "Ulusal Belgesel Film" kategorisinde, Seyid Çolak'ın "Ataların Uykusu", Yalçın Çifçi'nin "Başımdaki Dünya", Yavuz Özer'in "Ercan & Aysun", Ozan Sertdemir'in "Hayde Bre Pehlivan", Zuhal Kaya'nın "Kişi ve Mekan", Koray Sevindi'nin "Köş", Can Adiloğlu'nun "Metamazon", İrem Aydın'ın "Moğollar", Arif Utku Tokgöz'ün "Sonicworld" ve Bülent Boral'ın "Taşlarla Konuşan Adam" adlı yapımları finale kaldı.

"Şafak Tavkul Ulusal Animasyon Film" kategorisinde, "Alone", "Disordered", "Dry Nightmare", "Elif: Chapter 1", "Game", "In The Woods", "Kauai", "Supplant" ve "There Is Nothing Called Home", "Ulusal Kısa Film" kategorisinde, "Annem Gibi", "Babamın Öldüğü Gün", "Bahçeler Put Kesildi", "Begonvil, "Bugün Değil", "Kırılabilir", "Körfez", "Larva", "Mary" ve "Seçim" filmleri finalist oldu.

Uluslararası film kategorisinde yarışacak filmler şöyle:

Kısa filmde Afganistan'dan Mohammad Reza Mohammadi'nin "Nazparı", Azerbaycan'dan Elshad Elsever'in "The Key", Çin'den Han Yu Wang'un "The Amulet", Hindistan'dan Rajveer Araballi'nin "Bhog", Irak'tan Mohamed AbdalA-mier Alshebawy'ın "Agony", İran'dan Hadi Babaeifar'ın "Deer", İtalya'dan Allessandro Derviso'nun "The Walk", Kırgızistan'dan Askar Nurakun Uulu'nun "Spark of Life", Kazakistan'dan Maxim Akbarov'un "Water", Özbekistan'dan Gabriel Carmelo'nun "My Mother's Bicycle", Pakistan'dan Fahad Shaikh'in "The Trunk", Suriye'den Yasmin Mohamad Adnan Al-Motlak'un "Mortal and Not Eternal", Yunanistan'dan Manos Triantafillakis'in "Just Like Water" adlı yapımları yer alacak.

Belgeselde Azerbaycan'dan Parviz Hasanov'un "Childhood Photo", Çin'den Yankai Chen'in "Yesterday", Hindistan'dan Somnath Mondal'un "Dukhu Majhi-Son of the barren land", Irak'tan Edris Abdi ve Aware Omer'in "Laboratory No.2", İran'dan Perwiz Rostemi'nin "Seven Symphonies Of Zagros", İtalya'dan Andrea Scarpari'nin "No Country For Young Men", Kırgızistan'dan Tamara Kubaeva'nın "At The Bottom", Pakistan'dan Aun Ul Haider'in "Gohar e Nayab", Suriye'den Houssam Jlelati'nin "It's The Sound That Remains", Yunanistan'dan Efthymia Kotoula ve Epameinondas Mihalopoulos'un "MayBe A Company" filmleri yarışacak.

Animasyonda da Çin'den Zhi Hua'nun "Fu. Chen", Hindistan'dan Allabhya Ghosh'un "Maksha", Irak'tan Disher Abdullah Fatah'ın "Balance", İran'dan Hamid Mohammadi'nin "Tha Past", İtalya'dan Hermes Mangialardo'nun "A Fistful Of Ground", Yunanistan'dan Jordan Ananiadis'in "Chairs" filmleri seçildi. Türkiye'den de Can Adiloğlu'nun "Metamazon" belgesel ve animasyon filmi ile Ebubekir Sefa Akbulut'un "Quandary" kısa filmi de uluslararası kategoride yarışacak filmler arasında yer aldı.

14 Kasım 2022








İpekyolu Film Festivali'ne 14 ülkeden başvuru yapıldı.

Bu yıl 10'uncusu düzenlenen festivale, 14 ülkeden 2 bin 262 başvuru oldu.

Festival Direktörü Feza Sınar, festivalin İpekyolu ülkelerinin yeni yeteneklerinin keşfine katkı sağladığını belirtti.

Sınar, "Önemli bir ticari rota olan İpekyolu'nun tarih boyunca en cezbedici limanı İstanbul'un kültürler arası birleştirici rolüne festivalimizle katkı sunmanın gururunu yaşıyoruz. Bu yıl 10'uncusunu düzenlediğimiz film yarışmamız giderek büyüyor ve uluslararası alanda tanınırlığı artıyor. Türkiye, Çin, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan, Kazakistan, İtalya, Gürcistan, Suriye, Mısır, Hindistan, Irak gibi antik İpekyolu ülkelerinden sinemacıların katılımıyla gerçekleştirilen festivale geçen yıl ulusal ve uluslararası alanda 3 bin 89 film katıldı ve festival kapsamında 12 ülkeden 100'ün üzerinde film seyirciyle buluştu." dedi.

Bu yıl festivalin afiş tasarımında 3 bin yıl öncesinden bugüne gelen, Kırgızistan coğrafyasında bulunan Saymalı Taş görseli yer alıyor. Ulusal ve uluslararası kategorilerde ödüllerin sahiplerini bulacağı festivalde belgesel film kategorisinde "En İyi Belgesel Film", "En İyi Yönetmen", "En İyi Görüntü Yönetmeni", "En İyi Senaryo" ve "En İyi Kurgu" dallarında ödüller verilecek.

Şafak Tavkul Animasyon film kategorisinde en iyi animasyon film, en iyi yönetmen, en iyi senaryo ve en iyi animatör ve ödülü, Kısa film kategorisinde ise en iyi kısa film, en iyi kadın oyuncu, en iyi erkek oyuncu, en iyi yönetmen, en iyi görüntü yönetmeni, en iyi kurgu, en iyi senaryo dallarında ödüller sahiplerini bulacak.

Uluslararası ödül kategorilerinde ise "En İyi Kurmaca Film", "En İyi Yönetmen", "En İyi Senaryo", "Jüri Özel Ödülü", "En İyi Belgesel", "En İyi Animasyon" ödüllerinin verilecek.

Jüri Özel Ödülünün katılımcı tüm filmler arasından, ön elemeyi geçme şartı aranmaksızın verileceği festivalin 10'uncu yılına özel etkinliklerle kapsamlı bir program düzenlenecek.

3 Ekim 2022





10. ULUSLARARASI İPEKYOLU FİLM FESTİVALİ İÇİN BAŞVURULAR BAŞLADI

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen 10. Uluslararası İpekyolu Film Festivali Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM) tarafından düzenleniyor

İpekyolu Film Festivali, bu yıl 10’uncu kez Kadim İpekyolu coğrafyasından topladığı filmleri İstanbul’da sinemaseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor.

Festival Direktörü Feza Sınar; İpekyolu ülkelerinin yeni yeteneklerinin keşif serüvenine katkı sağlayan İpekyolu Film Festivali için müracaatların başladığını bildiriyor. Sınar; “Önemli bir ticari rota olan İpekyolu’nun tarih boyunca en cezbedici limanı İstanbul’un kültürler arası birleştirici rolüne festivalimizle katkı sunmanın gururunu yaşıyoruz. Bu yıl.
10’uncusunu düzenlediğimiz film yarışmamız giderek büyüyor ve uluslararası alanda tanınırlığı artıyor, kalıcı ve anlamlı bir festivale evrileceğini umuyorum. Türkiye, Çin, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan, Kazakistan, İtalya, Gürcistan, Suriye, Mısır, Hindistan, Irak gibi antik İpekyolu ülkelerinden sinemacıların katılımı ile gerçekleştiren festivale geçtiğimiz yıl ulusal ve uluslararası alanda 3089 film katıldı ve festival kapsamında 12 ülkeden 100’ün üzerinde film seyirci ile buluştu” dedi.

SİNEMANIN İMECE RUHUNDAN SAYMALI TAŞA...
Bu yıl afiş tasarımında 3000 yıl öncesinden günümüze gelen bugün ki Kırgızistan coğrafyasında bulunan Saymalı Taş görseli yer almaktadır. Saymalı Taş, Kırgız Türkçesinde ‘desenli ya da işlemeli başlık’ anlamına gelmektedir. İpekyolu güzergahının en önemli duraklarından olan Fergana vadisinin Kazarman köyünde bir sit alanında yer alan Saymalı Taş, kadim Türk kültürünü ve mitolojisini en iyi yansıtan kaya resimlerinin yer aldığı bir insanlık mirasıdır. Birçok Türk boyunun ortak katkısıyla yılın belirli günlerinde kayalara oyulan soyut ve somut temalı resimlerin yer aldığı geniş bir koleksiyona sahip olan sit alanı Türk kültürüyle ilgili en eski bilgilerin elde edilmesini sağlamaktadır. Günümüzde UNESCO Geçici Koruma Listesine alınan Saymalı Taş, Türk kültürünün zaman ve mekan tanımaz melezliğini ve var oluşunu yüzyıllar ötesinden günümüze taşımaktadır. Sanatın pek çok dalını içinde barındıran en melez sanat dalı olan sinemada gücünü Saymalı Taş gibi imece ruhundan almaktadır. Bu nedenle bu sene sinemanın imece ruhundan Saymalı Taş’a doğru düşünsel ve görsel bir iklim yaratmayı amaçlıyoruz.
10.Uluslararası İpekyolu Film Festivalinde Ulusal ve Uluslararası Kategorilerde Ödüller Sahiplerini Bulacak

Ulusal ödül kategorileri;
Belgesel film kategorisinde; en iyi belgesel film, en iyi yönetmen, en iyi görüntü yönetmeni, en iyi senaryo, en iyi kurgu dallarında ödül veriliyor.
Animasyon film kategorisinde; en iyi animasyon film, en iyi yönetmen, en iyi senaryo ve en iyi animatör ve ödülü veriliyor.
Kısa film kategorisinde; en iyi kısa film, en iyi kadın oyuncu, en iyi erkek oyuncu, en iyi yönetmen, en iyi görüntü yönetmeni, en iyi kurgu, en iyi senaryo dallarında ödül veriliyor.
Jüri Özel Ödülü ise katılımcı tüm filmler arasından, ön elemeyi geçme şartı aranmaksızın veriliyor.

Uluslararası ödül kategorileri;
En İyi Kurmaca Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, Jüri Özel Ödülü, En İyi Belgesel, En İyi Animasyon
Bu yıl 10’uncusu düzenlenen Uluslararası İpekyolu Film Festivalinde 10’uncu yıla özel etkinliklerle kapsamlı bir program düzenlenecek.

Başvuru takvimi;
Başvurular 15 Ağustos 2022 tarihinde başlayacak olup 01 Ekim 2022 tarihinde sona erecek.
Başvurular için ayrıntılı bilgi www.setem.org.tr ve www.setemakademi.com
adreslerinden alınabilir.

Başvuru adresi: https://filmfreeway.com/10InternationalSilkRoadFilmAwards

Ayrıntılı bilgi için;
SETEM - 0212 230 15 08
Nazım Özdemir - 0532 509 20 12