74. İzmir Enternasyonal Fuarı
5. Sinema Burada Festivali

(08 - 18 Eylül 2005)
(14-18 Eylül 2005)
Türk Sinemasında Değişen Nerede

Düzenleyen
İzmir Enternasyonal Fuarı




Açılış Filmi

Umutsuzlar / 1971 / Sinema Filmi / Yılmaz Güney


Gösterim Seçkisi

Anayurt Oteli / 1987 / Sinema Filmi / Ömer Kavur
G.O.R.A. / 2004 / Sinema Filmi / Ömer Faruk Sorak
Yazı Tura / 2003 / Sinema Filmi / Uğur Yücel
Yol / 1981 / Sinema Filmi / Yılmaz Güney, Şerif Gören

Bin-Jip / 2005 / Sinema Filmi / Ki-Duk Kim
Lakposhtha parvaz mikonand / 2004 / Sinema Filmi / Bahman Ghobadi
Notre Musique / 2005 / Sinema Filmi / Jean-Luc Godard
Strings / 2004 / Sinema Filmi / Anders Rønnow Klarlund

5. Kat / 2005 / Belgesel / Yasemin Alkaya / 01:27:00
Görüşeceğiz Lale / 2003 / Belgesel / Dilek Çolak / 00:16:00
Şimdi Geçti Buradan / 2005 / Belgesel / Mesut Kara / 00:29:00
Gallipoli / 2005 / Belgesel Sinema / Tolga Örnek / 01:58:05
İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek / 2004 / Belgesel Sinema / Fatih Akın / 01:30:00
Dünyanın Kapıları / 2002 / Canlandırma / Uğur Erbaş / 00:06:00
Güneş Yolu (Sun Road) / 2004 / Canlandırma / Uğur Erbaş / 00:11:12
Apartman / 2004 / Kurmaca / Seyfi Teoman / 00:23:11
Bir Kent Durumu / 1994 / Kurmaca / Ahmet Sönmez / 00:08:30
Çelik Çomak / 2004 / Kurmaca / Mehmet Ercan / 00:03:45
Toz (Dust) / 2005 / Kurmaca / Fatih Kızılgök / 00:13:55
Uyku (Sleep) / 2004 / Kurmaca / Deniz Buga / 00:15:00


İzmir Kısa Film Festivali, Ödüllü Filmler Gösterim Seçkisi

18 Yıla 1 Tanık / 2004 / Belgesel / Ömer Bulut Yüzgüleç / 00:28:00
Baş Yapıt / 2003 / Kurmaca / Tuna Kiremitci / 00:10:43
Çarpışma (Crash) / 2005 / Kurmaca / Umut Aral / 00:17:38
Çizgi / 2004 / Canlandırma / Baran Bayburt / 00:03:54
Kapatılma / 2003 / Deneysel / Tolga Avcil / 00:12:00
Mutlak Doğru (Absolute True) / 2003 / Canlandırma / Denizcan Yüzgül / 00:02:41
Travesti Terörü / 2005 / Belgesel / Aykut Atasay / 00:18:32
Uzak Doğu / 2005 / Canlandırma / Ali Can Meydan / 00:04:35
Ziyaret / 2004 / Kurmaca / Didem Erayda / 00:18:40


Onur Ödülü
Filiz Akın








5. İZMİR SİNEMA FESTİVALİ
" DEĞİŞEN SİNEMA İZMİR'DE!"

İzmir Enternasyonal Fuarı'nda beş yıl önce Prof. Dr. Oğuz Makal danışmanlığında başlatılan ve her yıl teması değişen "Sinema Burada" festivali 14-18 Eylül günleri gerçekleşiyor.

KISA FİLMLER
"Değişen Sinema" başlığına en fazla gösterge olabilecek alan kısa filmler ağırlıklı olarak yer aldı programda. Gerçeküstücü filmleriyle bilinen Tan Tolga Demirci'nin son iki yapıtının yanı sıra, Dilek Çolak "Görüşeceğiz Lale" , Didem Erayda " Ziyaret" , Fatih Kızılgök " Toz", Esin Büyük Yıldırım "See-Saw", Deniz Buga "Uyku" , Kemal İleri "Kapı", Arinsu Aslan "Kırıntı", Ulaş Işıklar "Nemesis: Ölüler Valsi", Seyfi Teoman "Apartman", Uğur Erbaş "Güneş Yok” ve “Dünyanın Kapıları", Mehmet Ercan "Çelik Çomak", Ahmet Sönmez " Bir Kent Durumu", ayrıca Mimar Sinan Üniversitesi Sinema TV Merkezi öğrencileri Ahu Barut "Aşk Yüzünden" , Aylin Eren "Eski Hastalık", Kıvanç Kalaba "Tarlada Açan Çiçekler", Tuna Kiremitçi "Buluşmalar", Serdar Soydan "Bitmeyen Aşk" ve Uluslar arası İzmir Kısa Film Festivali'ne katılan ve ödül alan filmlerden yapılan iki saatlik özel seçki gösterilecek kısa filmler.

BELGESELLER
Mesut Kara'nın ilerici tiyatro ve sinema oyuncusu Erkan Yücel üzerine yaptığı kapsamlı belgesel "Erkan Yücel Şimdi Geçti Buradan", deneyimlerimi ve kurmaca hikayelerimi sinema yoluyla paylaşmak istiyorum" diyerek yola çıkan sinema-tiyatro oyuncusu Yasemin Alkaya'nın "küçük bir Türkiye" gibi gördüğü restoranının öyküsü "5. Kat" filmi de festival programında.

Kentin belleğine izleyicileri bilinçli bir yolculuğa çıkarmak için, Ragıp Taranç-Gülnaz Saraçoğlu'nun Levanten tarih ve kültürünü anlatan "Bazıları Onlara Levanten Diyor", Tahsin İşbilen'in bir zamanlar kent kültürüne damgasını vurmuş kayık geleneğinden söz eden "İzmir'in Kayıkları" ve İlknur Doğan'ın İzmir'in simge müzik grubu üzerine yaptığı "Maça Beşi", Oğuz Makal'ın "İzmir'in Görsel Tarihi" filmleri "İZMİR BELGESELLERİ" başlığı altında sunuluyor.

DİĞER GÖSTERİ VE ETKİNLİKLER
"Türk sinemasında değişen.nerede?" başlığını taşıyan bir panelin de yer aldığı festival içerik ve anlatım açısından "farklı" olarak değerlendirilen filmlere ayrıldı. Daima yeni olmayı başarmış Jean Luc Godard'ın "Bizim Müziğimiz" : İstanbul'a bir başka gözle bakmayı-dinlemeyi denediği için Fatih Akın'ın "İstanbul Hatırası" , alışılagelmiş kahramanlık edebiyatının dışında kalmayı başarmış Tolga Örnek'in " "Gelibolu" filmi, kameranın digital ve hareket edebileceğini bize anımsattığı kadar toprağımızdan gelen seslerin öyküsünü anlatan Uğur Yücel'in "Yazı Tura"sı, Anders R. Klarlund'un yönettiği Türkiye'de hiç denenmeyen kukla sinemasının varlığını politik alt metinlerle hissettiren "İpler", Bahman Ghobadi'nin Saddam'ın devrilişinden üç gün sonra Irak işgalcilerine çok erken bir yanıt olan, insansı, toplumsal gerçekçiliği özümseyen filmi "Kaplumbağalar da Uçar", Güney Kore'den Kim Ki-duk'un insan doğasına yönelik duygulu, sessiz ve hüzünlü görsel etüdü "Boş Ev" festivalin ilk akla gelen filmleri.

Açılış günü Onur Ödülü verilecek Filiz Akın'ın oynadığı Yılmaz Güney'in yönettiği "Umutsuzlar" ve yine Akın'la ilgili bir afiş fotoğraf sergisi, genç grafik tasarımcısı Hülya Yıldız'ın afiş yorumları ve sinemamız

için büyük bir kayıp olarak nitelendirdiğimiz Ömer Kavur anısına gösterilecek "Anayurt Oteli", ve Türk sinemasının değişiminde önemli rol oynamış Yılmaz Güney'i bir kez daha anımsatacak Erden Kıral'ın Venedik Film Festivali'ne davet edilmiş "Yolda" filminin gösterimi festivalin boyutlarını büyütüyor.

oguz.makal @ deu.edu.tr









İzmir Enternasyonal Fuarı açıldı

74'üncü İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), 310'u yabancı, bin 111 firmanın katılımıyla bugün başladı.

Geçtiğimiz yıla göre yüzde 8 büyüyerek, 79 bin metrekareye ulaşan fuar alanının yüzde 40'ı otomotiv sektörüne ayrıldı. Bu yıl fuara, mobilya, iklimlendirme, gıda ve makine sektörlerinin yoğun katılım göstereceği belirtildi.

Fuarın onur konuğu ülke olan Tunus dışında 22'si bakan düzeyinde olmak üzere, çoğunluğu Asya ve Afrika'daki 37 ülkeden resmi ziyaret yapılacak. Bu yıl ilk kez düzenlenen onur konuğu kent uygulamasında ise Mardin yer alacak. Fuarda Mardin kültürünün tanıtıldığı bir stand hazırlandı.

Kültürel etkinlikler
İEF'nin Türkiye'nin Uluslararası Fuarlar Birliği onaylı ilk ve tek genel ticaret fuarı olma özelliğini koruduğunu hatırlatan İzmir Fuarcılık Genel Müdürü Doğan İşleyen, bu yıl, fuarın ticari boyutunun yanı sıra kültür-sanat etkinlikleriyle de dikkat çekeceğini belirtti.

18 eylüle kadar sürecek olan fuarda, 'Kitap Sokağı Söyleşileri', 'Edebiyat Söyleşileri', 'Sinema Burada' film festivali, 'Kişisel Gelişim Festivali' ve daha birçok etkinlik yer alıyor.

Türkü şenliği kapsamında, Tolga Çandar, Moğollar, Yeni Türkü ve Volkan Konak, Atatürk Açıkhava tiyatrosunda ücretsiz konser verirken, İzmir Sanat'ın bahçesinde düzenlenecek 'Edebiyat Söyleşileri' kapsamında ise Atilla İlhan, Bekir Coşkun, Çetin Altan ve Zülfü Livaneli gibi isimler konuşma yapacak.

'Sinema Burada'
14-18 eylül günleri arasında düzenlenecek olan 'Sinema Burada: Değişen Sinema İzmir'de' etkinliği kapsamında, 'Yazı Tura', 'İpler', 'Gelibolu', 'Bizim Müziğimiz', 'Boş Ev', 'Gora', 'İstanbul Hatırası', 'Kaplumbağalar da Uçar' adlı filmlerin yanısıra, Yılmaz Güney anısına, 'Yolda' ve Ömer Kavur anısına, 'Anayurt Oteli' filmleri gösterilecek.

Bu yıl başlayacak bir uygulamayla, fuara giriş için bilet kullanılmayacak, girişler Kentkart ile yapılacak. Fuar giriş ücretleri ise tam 1 YTL, öğrenci 50 YKR olarak belirlendi.

8 Eylül, 2005








"Sineme Burada, Değişen Sinema İzmir'de"

Festivalinin kapanışında yaşları 12-17 arasında 9'u kız, biri erkek 10 genç sinemacının çektiği film gösterilecek

74. İzmir Enternasyonal Fuarı etkinlikleri kapsamında bu yıl beşincisi düzenlenen 'Sinema Burada Festivali'nde bir ilk daha gerçekleşiyor. Yaşamları süresince film seyretmenin dışında sinema ile hiçbir ilgisi olmamış 12-17 yaş grubundaki biri erkek 9'u kız 10 genç, bir haftalık yoğun eğitim ve hazırlık dönemi geçirdikten sonra senaryosundan, oyunculuğuna, ışıkçılığından çekimine, yönetmenliğinden montajına kadar herşeyi kendilerinin üstleneceği kısa metrajlı "konulu" film çektiler. Türkiye'de şimdiye dek bir ilki gerçekleştiren gençlerin çektiği film, festivalin kapanış gecesinde izletilecek.

İzmirli sanatseverleri her yıl dünya ve Türk sinemasının seçkin filmleriyle buluşturan, sinema severlerle sanatçı ve film yönetmenlerinin birbirleriyle söyleşilerine ortam yaratan 'Sinema Burada Festivali'nin düzenleyicisi Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel sanatlar Fakültesi (GSF) Tiyatro ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Makal, Festivalin bu yıl ki ana kurgusunu oluşturan 'Değişen Sinema' çerçevesinde ilk kez bu yıldan başlamak üzere 12-17 yaş grubundaki gençlere, sinema ile ilgili yaratıcılıklarını ve hayal güçlerini ortaya koyma fırsatı tanıdıklarını söyledi.

Prof. Dr. Oğuz Makal, GSF'den yüksek lisanslarını tamamlamış eski öğrencileri Bahar Kılıç ile Duygu Yılmaz'ın yönetiminde oluşturulan 'film atölyesinde', gençlere film nasıl yapılır, nasıl kurgulanır, öykü nasıl yazılır, nasıl senaryolaştırılır, belgesel film nedir gibi bir filmin sıfırdan tamamlanıncaya kadar ki evreleri hakkında eğitim verildiğini ve bunun sonunda ekibin kendi arasında görev bölümü yaparak her şeyiyle gençlerin kendi emek ürünü olan kısa metrajlı filmin çekildiğini anlattı.

Prof. Dr. Makal, pahalı bir sanat olan sinemanın gençleşmeye ihtiyacı olduğunu ve ilk kez bu yıl başlattıkları projeyle bu ihtiyaca bir ölçüde yanıt vermek istediklerini sözlerine ekledi. Makal'ın verdiği bilgiye göre, genç sinemacıların bu ilk kısa metrajlı filmi, 18 eylül Pazar günü saat 18.00'de İzmir Sanat'da düzenlenecek Festivalin kapanış gecesinde gösterilecek ve gecede filmi hazırlayan ekibe Festival Komitesi'nce başarı plaketi verilecek. Genç sinemacılar, festival süresince, gösterilen filmleri ücretsiz izleyebilecekler ve sanatçı ve yönetmenlerle söyleşi imkanı bulacaklar.

Türkiye'de bir ilki gerçekleştiren genç sinemacılar ise şu isimlerden oluşuyor:
"Aysun Kasırga, Öykü Çobanoğlu, Kıvılcım Ural, Aylin Engin, Fatma Coşkun, İlke Tandoğan, Özde Demir, Tutku Güner, Ozan Ağırbaş ve Ezgi Delikçi"

25.09.2005







74'üncü kez coşkuyla açıldı

Giriş ücreti 1 YTL olan dev organizasyonun bu yıl onur konukları Tunus ve Mardin... Bakan Coşkun, İEF'nin Türkiye için büyük önem taşıdığını söyledi

İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) dün 74'üncü kez kapılarını açtı. Lozan Meydanı'nda düzenlenen açılış törenine Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, 'Onur konuğu ülke' Tunus'un Ticaret ve El Sanatları Bakanı Mondher Zenaidi'nin yanı sıra İzmir ve 'Onur konuğu kent' Mardin'in milletvekilleri ve Mardin Metropoliti katıldı. Açılış töreninde 11 ülkeden bakan düzeyinde temsilci hazır bulunurken, 23 üst düzey, 37 ticari delegasyon olmak üzere 62 ülkeden temsilci törende yer aldı. 23. Dünya Üniversite Yaz Oyunları nedeniyle bu yıl geç başlayan İEF, 8-18 Eylül tarihleri arasında ziyaretçi kabul edecek.
İEF'nin açılış töreninde Tunus'un geleneksel müziğini yorumlayan Nalouf grubunun oryantalle süslediği özel gösteri, İzmirlilerin büyük beğenisini kazandı. İEF'nin ilk "onur konuğu ili" olan Mardin de yüzlerce yıllık kültürü ve çeşitliliğiyle İEF'nin açılış törenine renk kattı. Açılış nedeniyle Lozan Meydanı araç trafiğine kapatıldı. Kültürpark alanında atlı polisler, çatılarda keskin nişancılar, tören alanında ise bomba ve uyuşturuculara karşı eğitimli köpekler görev aldı. Birçok İzmirli, protokol dışında ayrılan bölümün yetersizliği nedeniyle açılış törenini polis kordonu dışında izlemek zorunda kaldı.

Değişim ve gelişim
Açılış töreninde bir konuşma yapan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, İEF'nin Türkiye için büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi. İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal ise, İEF'nin 73 yıllık geçmişinde, Türkiye'nin ve dost ülkelerin takdirini kazandığını bildirdi. İEF'nin bu yılki temasının "Değişim ve gelişim" olduğunu kaydeden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, İzmir'in fuarlar ve kongreler merkezi olmasında 330 bin metrekarelik yeni fuar alanının büyük katkısı olacağını ifade etti. Konuşmaların ardından hep birlikte açılış kurdelesi kesildi.

Kentkartla giriş
Bu yıl başlayan bir uygulama ile fuara giriş biletleri de tarih oldu. Kültürpark'a girişler kentkartla yapılıyor. Fuar ziyaretçileri Kültürpark gişelerine konulan Kentkart terminallerini kullanırken kent dışından gelen konuklar için İZELMAN özel gişeler kurdu. Fuar giriş ücretleri ise tam 1 YTL , öğrenci 50 YKR. Fuarda bu yıl gıda ürünlerinin satışı kontrol altına alındı. Sadece gıda ve marka tescili olan, hijyen kurallarına uygun hizmet veren 6 firmanın yemek satmasına izin verilecek.

Otobüslere yeni güzergahlar
Lozan Meydanı'nın kapanması nedeniyle Halkapınar'da son durak yapan 8, 70, 79, 86, 90, 201 ve 576 hat numaralı otobüsler Montrö'de son durak yapıyor. Bornova, Bayraklı ve Karşıyaka yönüne çalışan otobüsler semtlere gidişlerinde Talatpaşa Bulvarı, Konak'a gelişlerde ise Kahramanlar güzergahını izliyorlar. 163 ve 250 hat no'lu otobüsler Fevzipaşa Bulvarı-Basmane-Mürselpaşa Bulvarı ile sefer yapıyor.

Katılımcı ülke sayısı arttı
Geçen yıl 60 ülkeden 1158 katılımcı firma ile gerçekleştirilen İzmir Enternasyonal Fuarı'na bu yıl 62 ülkeden 1111 firma konuk oluyor. Yüzde 8'lik büyümeyle 79 bin 430 metrekarelik alana kurulan İEF'yi bu yıl 1.5 milyon kişinin gezmesi bekleniyor. Lozan Meydanı'nda gerçekleştirilen açılışa Tunus'tan Ticaret ve El Sanatları Bakanı Mondher Zenaidi, Mardin'den de Mardin Valisi Temel Koçaklar Belediye Başkanı Metin Pamukçu, Mardin Metropoliti Süryani başı Filüksinos Saliba Özmen, Kırklar Kilisesi Hori Episkopos'u Gabriel Akyüz ve Deyrülzaferan Manastırı Baş Rahibi Yakup Bilge katıldı.

Sergilenecek ürün grupları
74. İEF'de sergilenen ürün grupları şunlar: Gıda ürünleri, gıda teknolojileri ve yan sanayileri, mobilya, dekorasyon ve ev araç gereçleri, beyaz eşya, binek otomobil, oto yan sanayi, ticari araç, bisiklet, motosiklet, yapı malzemeleri ve inşaat, iş ve tarım makineleri, ziraat aletleri, tekne, yat ve teknolojileri, iklimlendirme (ısıtma-soğutma) ve yan sanayi, elektrik, elektronik, bilgisayar, telekominikasyon, enformasyon, makine, finans sektörü, termal turizm, deniz ve spor av malzemeleri, hizmet sektörü (nakliye, güvenlik, temizlik şirketleri, ajans ve kurye hizmetleri) kitap ve yayıncılık.

Mardin dünyaya tanıtılacak
Mardin Kültür ve Dayanışma Derneği (MAR-DER) tarafından düzenlenen yemekte eski dostlar İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal ve Mardin Valisi Temel Koçaklar ile İzmir iş dünyası bir araya geldi. Koçaklar, "Mardin'i İzmir Fuarı ile dünyaya tanıtacağız" dedi.
İllerini onur konuğu seçtikleri için Başkan Aziz Kocaoğlu'na teşekkür eden Koçaklar, "Hemşehrilerimizin katkısıyla ilimizin kültürünü, örf ve adetlerini en iyi şekilde anlatacağız. Bize bu çalışmada katkıda bulunan hemşehrilerimize ve sivil toplum örgütlerine teşekkür ediyorum" dedi. Köksal Denizli Valisi iken, Kocaklar ise Denizli Buldan'da kaymakamlık yapıyordu.

9 Eylül 2005







74. KEZ MERHABA
Uluslararası İzmir Fuarı bugün açılıyor

'Sinema Burada Film Festivali'nde Filiz Akın'a onur ödülü verilecek.

18 Eylül'e kadar ziyaret edilebilecek fuarın "Onur Konuğu" ülkesi Tunus, kenti ise Mardin...

Uluslararası İzmir Fuarı, bugün kapılarını 74. kez açıyor. 11-21 Ağustos tarihleri arasında İzmir'de gerçekleştirilen 23. Dünya Üniversite Yaz Oyunları nedeniyle bu yıl 8-18 Eylül tarihleri arasında yapılması planlanan fuara, 62 ülkeden 1.111 firma katılıyor. Lozan Meydanı'nda saat 18.00'de gerçekleştirilecek olan açılışa Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ile Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un yanı sıra, "Onur Konuğu" ülke Tunus'tan Ticaret ve El Sanatları Bakanı Mondher Zenaidi katılıyor.
62 ülkeden 23 bakanın katılacağı açılış, Tunus'un gerçekleştireceği özel gösteriyle başlayacak.

Tunus ve Mardin farkı
74. Uluslararası İzmir Fuarı'nda bu yıl ilk kez başlayacak "Onur Konuğu İl" uygulaması kapsamında renkli tarihi geçmişi, yöresel kültürü, etnik yapısı, yemekleri, el sanatları, sanayisi ve ticaretiyle Mardin tanıtılacak. "Onur Konuğu" Tunus gibi Mardin'den de fuara geniş katılım gerçekleşecek.
Mardin Valisi Temel Koçaklar ve Belediye Başkanı Metin Pamukçu'nun yanı sıra, açılışta Mardin'in altı milletvekili de hazır bulunacak. Mardin'den katılım bununla da sınırlı kalmayacak. Süryanilerin önemli din adamlarından Mardin Metropoliti Süryani başı Filüksinos Saliba Özmen, Kırklar Kilisesi Hori Episkopos'u Gabriel Akyüz ve Deyrülzaferan Manastırı Baş Rahibi Yakup Bilge de konuklar arasında yer alacak.

1.5 milyon ziyaretçi
Kurdele kesiminin ardından sırasıyla Tunus ve Mardin'in standları açılacak. AKP ve CHP'li 10 İzmir milletvekili de açılışta hazır bulunacak.
Lozan'daki açılış nedeniyle bugün meydan saat 15.00'ten itibaren araç trafiğine kapatılacak. Geçtiğimiz yıl 60 ülkeden 1.158 katılıcı firma ile gerçekleştirilen Uluslararası İzmir Fuarı'na bu yıl 62 ülkeden 1.111 firma konuk olacak. Geçen yıl 73 bin 140 metrekarelik alana kurulan fuar, bu yıl yüzde 8'lik büyüme ile 79 bin 430 metrekarelik alana yayılacak. Geçtiğimiz yıl 1 milyon 400 bin'e yakın ziyaretçi sayısına ulaşılan fuarı, bu yıl 1 milyon 500 bin kişinin gezmesi öngörülüyor

Otobüslerin güzergahları değişecek
Lozan Meydanı'nın kapanması nedeniyle Halkapınar'da son durak yapan 8, 70, 79, 86, 90, 201 ve 576 hat numaralı otobüsler, Montrö'de son durak yapacak. Açılış nedeniyle ayrıca saat 15.00 ile 20.00 saatleri arasında Montrö - Halkapınar arasında Mürselpaşa Bulvarı yolu ile ücretsiz otobüs seferleri düzenlenecek. Bornova, Bayraklı ve Karşıyaka yönüne çcalışan otobüsler semetlere gidişlerinde Talatpaşa Bulvarı; Konak'a gelişlerde ise Kahramanlar güzergahını izleyecek. 163 ve 250 hat No'lu otobüsler Fevzipaşa Bulvarı-Basmane-Mürselpaşa Bulvarı ile sefer yapacaklar.

Girişler Kentkart ile olacak
Bu yıl başlayacak bir uygulama ile fuara giriş biletleri de tarih olacak. Kültürpark'a girişler Kentkart'la yapılacak. Fuar ziyaretçileri Kültürpark gişelerine konulacak Kentkart terminallerini kullanırken, kent dışından gelen konuklar için İZELMAN tarafından özel gişeler kuracak. Fuar giriş ücretleri ise tam 1 YTL, öğrenci 50 YKr olacak.

ETKİNLİKLER, HERKES DÜŞÜNÜLEREK HAZIRLANDI
Türkü şenliği de var sinema gösterileri de
74. Uluslararası İzmir Fuarı süresince Kültürpark alanının bir çok yerinde farklı kesimlere hitap eden çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Edebiyatçı ve okurların buluştuğu "Kitap Sokağı", "Edebiyat Söyleşileri", sinamaseverlerin yakından takip ettiği, "Sinema Burada Film Festivali", çocukların vazgeçilmezeleri arasında yer alan "Şimdi Söz Çocuğun" alanı ve konusunda uzman kişilerin katılımıyla gerçekleşen "Kişisel Gelişim Festivali", Orkide sponsorluğunda düzenlenen "Türkü Şenliği", çeşitli resim, heykel ve el sanatları sergileri, fuar boyunca meraklılarına hoşça vakit geçirtecek.

Ürün grupları
Fuar'da sergilenecek ürün grupları arasında gıda ürünleri, gıda teknolojileri ve yan sanayileri, mobilya, dekorasyon ve ev araç gereçleri, beyaz eşya, binek otomobil, oto yan sanayi, ticari araç, bisiklet, motosiklet, yapı malzemeleri ve inşaat, iş, ve tarım makineleri, ziraat aletleri, tekne, yat ve teknolojileri, iklimlendirme (ısıtma-soğutma) ve yan sanayi, elektrik, elektronik, bilgisayar, telekomünikasyon, enformasyon, makine, finans sektörü, termal turizm, deniz ve spor av malzemeleri, hizmet sektörü (nakliye, güvenlik, temizlik şirketleri, ajans ve kurye hizmetleri) kitap ve yayıncılık.

Akın'a Onur Ödülü
Bu arada ünlü sanatçı Filiz Akın'a, "Sinema Burada Festivali" kapsamında "Onur Ödülü" verilecek. Festival, Filiz Akın'ın oynadığı, Yılmaz Güney'in yönettiği "Umutsuzlar" adlı filmle başlayacak.

8 Eylül 2005







İzmir Fuarı'na doğru

74. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında düzenlenecek ?Sinema Burada Festivali nde onur ödülü sanatçı Filiz Akın‘a verilecek. Festival, Filiz Akın‘ın oynadığı, Yılmaz Güney‘in yönettiği Umutsuzlar filmiyle açılacak. 74. İEF etkinlikleri kapsamında beş yıl önce Prof. Dr. Oğuz Makal‘ın danışmanlığında başlatılan Sinema Burada Festivali, bu yıl 14-18 Eylül tarihlerinde "Değişen Sinema İzmir‘de" sloganıyla gerçekleştirilecek.

"Türk Sinemasında Değişen Nerede" başlığını taşıyan bir panelin de yer alacağı festivalin film gösterimleri ise içerik ve anlatım açısından farklı olarak değerlendirilen eserlere ayrıldı.

Tolga Örnek‘in Gelibolu, Uğur Yücel‘in Yazı Tura, Anders Klarlund‘un kukla sinemasının varlığını politik alt metinlerle hissettiren İpler, Bahman Ghobadi‘nin Saddam‘ın devrilişinden üç gün sonra Irak işgalcilerine çok erken bir yanıt olan Kaplumbağalar da Uçar gösterimde olacak. Kısa filmler arasında ise Dilek Çolak‘ın Görüşeceğiz Lale, Fatih Kızılgök‘ün Toz, Deniz Buga‘nın Uyku, Seyfi Teoman‘ın Apartman, Uğur Erbaş‘ın Güneş Yok ve Dünyanın Kapıları, Mehmet Ercan‘ın Çelik Çomak, Ahmet Sönmez‘in Bir Kent Durumu izlenebilecek.

Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali‘ne katılan ve ödül alan filmlerden hazırlanmış iki saatlik özel gösterim ise bölümün bir başka sürprizi olacak. Yönetmen Mesut Kara‘nın tiyatro ve sinema oyuncusu Erkan Yücel üzerine yaptığı belgesel çalışması Erkan Yücel Şimdi Geçti ve kurmaca hikayelerimi sinema yoluyla paylaşmak istiyorum diyen sinema ve tiyatro oyuncusu Yasemin Alkaya‘nın 5. Kat filmi de festival programında yer alıyor.

7 Eylül 2005






İzmir Fuarı bu yıl sanatla dolu

İzmir Fuarcılık Hizmetleri, Kültür ve Sanat İşleri A.Ş. Genel Müdürü Doğan İşleyen, 8-18 Eylül günleri arasında kapılarını 74. kez ziyaretçilerine açacak İzmir Enternasyonal Fuarı'nın, bu yıl ticari boyutunun yanı sıra kültür - sanat etkinlikleriyle de dikkat çekeceğini söyledi. İşleyen'in verdiği bilgiye göre, fuarda Kitap Sokağı Söyleşileri, Edebiyat Söyleşileri, Sinema Burada Film Festivali, Kişisel Gelişim Festivali düzenlenecek. Köşe yazıları ve fotoğraflardan oluşan Bekir Coşkun Sergisi, Gülseren Güvenilir ve kızı Zeynep Güvenilir'in "Anadolu'dan Görünüm" konulu resim sergisi, 14 ülkenin kadın ressamlarını buluşturan Uluslararası Kadın Sanatçılar Birliği Karma Resim Sergisi fuarda gezilebilecek.Edebiyat Söyleşileri Attila İlhan ile başlayacak. Şair İlhan Berk 16 Eylül 2005'te İzmir Sanat Bahçesi'nde sevenleriyle buluşacak.

Sinemaseverler de, "Yazı Tura", "İpler", "Gelibolu", "Bizim Müziğimiz", "Boş Ev", "Gora", "İstanbul Hatırası", "Kaplumbağalar da Uçar" adlı filmleri izleyebilecek. Yılmaz Güney'in anısına "Yol", Ömer Kavur'un anısına "Anayurt Oteli" de gösterilecek. Gençler İçin Film Atölyesi bölümünün de bulunduğu festivalin onur konuğu Filiz Akın, "Filiz Akın Sinemasından Görüntüler" adlı afiş sergisinin açılışına katılacak.

7 Eylül 2005






İzmir Fuarı'na Kentkart ile girilecek

İFFAŞ'tan yapılan açıklamada, fuar hazırlıklarının sürdüğü belirtilirken, girişlerin Kentkart ile yapılacağı, bu nedenle fuar kapılarında gerekli düzenlemelerin yapıldığı açıklandı.

74. İzmir Enternasyonal Fuarı'na ilişkin hazırlıklar son aşamaya gelirken, bu yıl başlayacak bir başka yeni uygulamaya ilişkin çalışmalar da tamamlanma noktasına geldi. Fuar dönemi Kültürpark giriş ücretleri Kentkart ile ödenebilecek. Tüm kapı gişelerinin Kentkart sistemine uygun olarak yenilenmesine ise başlandığı belirtildi.

İZFAŞ'ın konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kent dışından gelen ya da Kentkart kullanmayan ziyaretçilerin ise İZELMAN tarafından, Kültürpark giriş kapılarına özel olarak kurulacak gişelerden, iade edilecek şekilde Kentkart alabilecekleri ifade edildi. Ayrıca İZELMAN gişelerinde Kentkart yüklemesi de yapılabilecek. İstisnai tüm Kentkart uygulamaları (60 yaş ve üstü vs. kartlar) ise fuara girişte geçersiz sayılacak.

Kültürpark'ın beş kapısına 35 Kentkart geçiş terminali kurulurken, İZELMAN 12 fuar gişesi açacak. Bir terminalin, bir dakika içinde ortalama 27 kişinin geçişini sağladığı göz önüne alındığında ise Kültürpark giriş kapılarındaki fuar yoğunluğunun önüne geçileceği öngörülüyor.

3 Eylül 2005





Fuar 74. kez kapılarını açıyor

Uluslararası İzmir Fuarı (İEF) bugün yapılacak açılış töreni ile başlayacak. Bu yıl Universiade nedeniyle eylül ayına kalan Fuar 18 Eylül'e kadar açık kalacak. "Değişim ve gelişim" temasının işleneceği İEF'e bu yıl 62 ülke ve bin 111 firma katılacak. Fuar, Lozan Meydanı'nda bugün saat 18.00'de düzenlenecek törenle açılacak.

Uluslararası İzmir Fuarı (İEF) bugün yapılacak açılış töreni ile başlayacak. Bu yıl Universiade nedeniyle eylül ayına kalan Fuar 18 Eylül'e kadar açık kalacak. "Değişim ve gelişim" temasının işleneceği İEF'e bu yıl 62 ülke ve bin 111 firma katılacak. Fuar, Lozan Meydanı'nda bugün saat 18.00'de düzenlenecek törenle açılacak. Bu yıl fuarın onur konuğu ülkesi Tunus, onur konuğu ili de Mardin olarak belirlendi. İki ülke arasındaki serbest ticaret antlaşmasının etkisiyle onur konuğu ülke seçilen Tunus için uluslararası katılımcılar için ayrılmış olan salonda, 264 metrekarelik özel bir alanda Tunus standı kuruldu. Ülkenin tipik mimari anlayışının bir örneği konumunda inşa edilen standda Tunus'un turizm potansiyeli ve ekonomik olanakları sergilenecek, ülkedeki politik ve sosyal yaşama ilişkin bir tanıtım gerçekleştirilecek. 12 Eylül 2005 günü özel bir 'Ülke Günü' düzenlemeyi planlayan Tunus heyeti ülkenin şarap, hurma, zeytin ve zeytinyağı gibi geleneksel tarım ürünlerini de tanıtacak. 74. İzmir Enternasyonal Fuarı süresince Kültürpark Alanı'nın birçok yerinde farklı kesimlere hitap eden çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Edebiyatçı ve okurların buluştuğu "Kitap Sokağı Söyleşileri", "Edebiyat Söyleşileri", sinemaseverlerin yakından takip ettiği "Sinema Burada Film Festivali", çocuklara yönelik, "Şimdi Söz Çocuğun" alanı ve "Kişisel Gelişim Festivali", "Türkü Şenliği" ile çeşitli resim, heykel ve el sanatları fuarda yer alacak. Fuarda yer alacak sektörler ise şöyle: Gıda ürünleri, gıda teknolojileri ve yan sanayii, mobilya, dekorasyon ve ev araçları gereçleri, beyaz eşya, otomobil, oto yan sanayii, ticari araç, bisiklet / motorsiklet, yapı malzemeleri ve inşaat, iş makineleri, tarım makineleri, ziraat aletleri, tekne, yat ve teknolojileri, iklimlendirme (ısıtma -soğutma) ve yan sanayii, elektrik, elektronik, bilgisayar, telekominikasyon ve enformasyon, makine, finans sektörü (banka, sigorta), termal turizm, deniz ve spor av malzemeleri, hizmet sektörü, (nakliye, franchising, güvenlik ve temizlik şirketleri, ajans ve kurye hizmetleri) ve yayıncılık.

Evrensel de fuarda olacak Fuar süresince gazetemiz Evrensel'in de bir standı bulunacak. Basmane kapısına yakın bir yerde, Villa Çay Bahçesi'nin karşısında diğer katılımcı gazete ve dergilerin yanında yer alacak olan standımızda, fuar ziyaretçileri ile gazetemiz yazarları, çalışanları ve gönüllüleri bir araya gelecek.

Girişler ücretli Fuar süresi boyunca girişler kentkartla yapılacak. Fuar ziyaretçileri Kültürpark gişelerine konulacak kentkart terminallerini kullanırken, kent dışından gelenler için de personellerin bulunduğu gişeler hizmet verecek. Fuar giriş ücretleri ise tam 1 YTL, indirimli 50 YKr olarak belirlendi.

Doğu'yla Batı İzmir'de buluşacak Tarihi zenginliği, büyüleyici etnik mozaiği ile UNESCO'nun Dünya Mirası Kentler listesine aday olmuş kentlerden birisi olan Mardin, fuarda bu yıl ilk kez başlatılan, "Onur Konuğu İl" uygulamasının ilk kenti. Mardin, Venedik ve Kudüs'le birlikte tamamı koruma kapsamı altına alınmış üç dünya kentinden biri olarak dikkat çekiyor. Ermeni ustaların taş işçiliğinin damgasını vurduğu kent, Türk, Kürt, Arap ve Süryani nüfusu, Suriye'yi kuşbakışı gören ve Mezopotamya ovasını ayaklarının altına almış konumuyla ve özellikle tarihsel değerleri ve turistik potansiyeliyle dikkat çekiyor. Tarihi geçmişi M.Ö. 4500'e değin uzanan şehir, bir açık hava müzesi görünümünde. Halkın, "gündüzleri seyranlık, geceleri gerdanlık" sözleriyle tanımladığı; efsaneleri, hikayeleri ve sokaklarında çalınan 'reyhani' müziğiyle kadim bir şehir olan Mardin, bu özelliklerini İzmir Fuarı'nda tanıtacak. Açılış törenine katılacak Mardin heyetinde Mardin Metropoliti Filüksinos Saliba Özmen, Kırklar Kilisesi Hori Episkopos Gabriel Akyüz, Deyrülzafaran Manastırı Rahibi Yakup Bilge'nin de bulunması dolayısı ile İzmir'liler Süryani dinini de yakından tanıyacak.

Otobüs güzergahları değişecek Bugün Lozan Meydanı'nda yapılacak açılış töreni nedeniyle saat 15.00'ten itibaren, otobüsler farklı güzergahlardan hizmet verecek. Halkapınar'da son durak yapan 8, 70, 79, 86, 90, 201 ve 576 hat nolu otobüsler, Montrö'de son durak yapacak. 15.00-20.00 saatleri arasında Montrö-Halkapınar arasında Mürselpaşa Bulvarı yolu ile ücretsiz otobüs seferleri düzenlenerek Halkapınar istikametine gitmek isteyen vatandaşların ulaşımı sağlanacak. Bornova, Bayraklı ve Karşıyaka istikametine çalışan otobüsler, semtlere gidişlerinde Talatpaşa Bulvarı, Konak'a gelişlerinde ise Kahramanlar güzergahını izleyecekler.

07 Eylül 2005







74. İzmir Fuarı Açılıyor

08 - 18 Eylül 2005 tarihleri arasında gerçekleşecek İzmir Enternasyonal Fuarı kapılarını 74. kez açıyor. 74 yıllık deneyim ve doğru stratejilerle, ülke ekonomisine yeni ufuklar açan İzmir Enternasyonal Fuarı’nın bu yılki konsepti: Değişim ve Gelişim...

İZFAŞ, Türkiye’nin üçüncü, Ege Bölgesi’nin birinci büyük kenti İzmir’in avantajlarını gözönüne alarak düzenlediği ihtisas fuarları dışında, Türkiye’nin en büyük ve tek uluslar arası genel ticaret fuarını 74. kez gerçekleştirmenin gururunu yaşıyor.
Fuara ilişkin hazırlıklar, çok yakında, İzmir’de, fuarcılık sektörü açısından yaşanacak büyük değişim de dikkate alınarak gerçekleştirildi. Gaziemir’de 330 bin metrekarelik bir arazide kurulması düşünülen yeni fuar alanı, kentin fuarcılık anlayışına ivme kazandırırken, şehrin değişmesine ve gelişmesine de katkıda bulunacak, ticari yönü daha güçlü fuarlar İzmir’e kazandırılacaktır. Bu nedenlerle 74. İEF’nin konsepti; Değişim ve Gelişim...

23. Universiade Oyunları kapsamında Kültürpark ve İzmir Uluslararası Fuar binalarının da kullanılması nedeniyle geleneksel olarak her yıl Ağustos sonunda açılan İEF, bu yıl 08 Eylül 2005 tarihinde açılacak ve 11 gün açık kalacaktır.

74. İEF İSTATİSTİKLERİ

74. İzmir Enternasyonal Fuarına 62 ülke, 1111 firma katılmaktadır ve fuar 79.430 metrekarelik bir alanda gerçekleştirilecektir.
Geçen yılki fuara 60 ülke katılmış, firma sayısı ise 1158 olarak gerçekleşmişti. Firma sayısındaki azalmanın nedeni, otomotiv firmalarının açık alan metraj taleplerinin artması ve bu talep doğrultusunda tahsis alan ölçülerinin yeniden düzenlenmesidir. Fuar alanının metraj büyüklüğü ise artmıştır. Geçen yılın metraj alanı 73 bin 140 metrekare olarak gerçekleşmişti. Bu yıl yaklaşık 6.000 metrekarelik bir artış yaşandı.
73. İEF’nin 1. 400 bin olan ziyaretçi sayısının ise bu yıl 1.500 bini aşacağı öngörülmektedir.

ONUR KONUĞU ÜLKE: TUNUS
74.İzmir Enternasyonal Fuarı’nın Onur Konuğu ülkesi Tunus, fuara katılacak firmalar ve düzenleyeceği kültürel etkinlikler ile İEF’ye ayrı bir renk katacaktır. İzmir ve Tunus’un önemli liman kentlerinden Sus arasındaki kardeş şehir ilişkisi de İEF döneminde başlayacaktır.

ONUR KONUĞU KENT: MARDİN
İzmir Enternasyonal Fuar’ında, bu yıl ilk kez başlayacak bir başka uygulama ise Onur Konuğu Kent olacaktır. İlk Onur Konuğu Kentimiz Mardin renkli tarihi geçmişi, yöresel kültürü, etnik yapısı, yemekleri, el sanatları, sanayisi, ticareti, örf ve adetleri kısacası, her yönüyle kendisini tanıtma ve sergileme imkanını İzmir Fuarında bulacaktır.

KENTKART’LI GİRİŞ
Bu yıl başlayacak bir uygulamayla, Fuar giriş biletleri de tarih olacak. Kültürpark’a girişler kentkartla yapılacaktır. Fuar ziyaretçileri Kültürpark gişelerine konulacak kentkart terminallerini kullanırken, kent dışından gelen konuklar için İZELMAN özel gişeler kuracaktır. Fuar giriş ücretleri ise tam 1 YTL, öğrenci 50 YKR olarak belirlenmiştir.

74. İEF ÜRÜN GRUPLARI
Öncelikli amacımız, ticari yönüyle öne çıkan, kaliteli kültür sanat etkinlikleriyle sosyal önemini koruyan bir fuar yaratmaktır. 74. İEF’nin ürün grupları ise şöyledir:

• Gıda ürünleri, gıda teknolojileri ve yan sanayii
• Mobilya, dekorasyon ve ev araçları gereçleri, beyaz eşya
• Binek otomobil
• Oto yan sanayii
• Ticari araç
• Bisiklet / motosiklet
• Yapı malzemeleri ve inşaat
• İş makineleri, tarım makineleri, ziraat aletleri
• Tekne, yat ve teknolojileri
• İklimlendirme (ısıtma -soğutma) ve yan sanayii
• Elektrik, elektronik, bilgisayar, IT, Telekomünikasyon ve Enformasyon
• Makine
• Finans sektörü (Banka, Sigorta)
• Termal Turizm
• Deniz ve spor av malzemeleri
• Hizmet sektörü (Nakliye, Franchising, Güvenlik ve Temizlik Şirketleri, Ajans ve Kurye Hizmetleri)
• Kitap ve yayıncılık

74. İEF ETKİNLİKLERİ

74. İzmir Enternasyonal Fuarı süresince Kültürpark Alanı’nın bir çok yerinde farklı kesimlere hitap eden çeşitli etkinlikler düzenlenecektir.
Edebiyatçı ve okurların buluştuğu “Kitap Sokağı Söyleşileri”, “Edebiyat Söyleşileri”, sinema severlerin yakından takip ettiği “Sinema Burada Film Festivali”, çocukların vazgeçilmezleri arasında yer alan “Şimdi Söz Çocuğun” alanı ve konusunda uzman kişilerin katılımı ile gerçekleşen “Kişisel Gelişim Festivali”, Orkide Sponsorluğunda gerçekleştirilen “Türkü Şenliği”, çeşitli resim, heykel ve el sanatları sergileri İzmir Enternasyonal Fuarı’nda olacaktır.

ETKİNLİK PROGRAMI

Gelişim Festivali
8 Eylül 2005 Perşembe-İsmet İnönü Sanat Merkezi

20.00 Nasıl Dinozor Olunur?
Değişim Yönetimini Sorgulamak
Nihat DEMİRKOL / Yönetim Danışmanı-Eğitmen

9 Eylül 2005 Cuma -İsmet İnönü Sanat Merkezi
19.00 Özmotivasyon İyimserlik, başarma dürtüsü ve olumlu bakış açısı kazanmak
Nihal ŞİRİN / Eğitmen

10 Eylül 2005 Cumartesi - İsmet İnönü Sanat Merkezi

20.00 İçimizdeki Işık
Bilimin ışığında evrensel yasalar / İnteraktif sohbet
Reyhan SÖZEN / Bio Enerji Uzmanı

12 Eylül 2005 Pazartesi - İsmet İnönü Sanat Merkezi

19.00 Daha Genç, Daha Zeki, Daha Başarılı /Beyni en iyi biçimde kullanıp, en iyi sonuçlar almak
Prof. Dr. Nurselen TOYGAR
Aksel ÇELİK / Eğitmen

21.00 Ruhsal Astroloji ile Değişim / Kişisel gelişim ve değişim metodu olarak Astroloji Zeynep DEĞİRMENCİOĞLU/ Eğitmen

13 Eylül 2005 Salı -İsmet İnönü Sanat Merkezi

20.00 Ruhun Sanatçıları / NLP, Reiki ,Yoga, Meditasyon ve enerji çalışmaları ile dönüşüm yaratmak
Lale BAYRAKTAROĞLU
Alper BAYRAKTAR
İsmail Barış ÖZPAZARCIK/ Eğitmen

16 Eylül 2005 Cuma - İsmet İnönü Sanat Merkezi

19:00 Yaşam Harika Bir Oyun Alanı: Yaratıcı Drama Çoluk çocuk, 7'den 77'ye hep birlikte eğleniyoruz...
Yrd. Doç. Dr. H. Ömer ADIGÜZEL / Çağdaş Drama Derneği Bşk.- Eğitmen

21:00 Beden Perküsyonu ve Ritm
Yrd. Doç. Dr. Ali Öztürk

17 Eylül 2005 Cumartesi - İsmet İnönü Sanat Merkezi

17.00 Minik Ayrıntılarla Büyük Adımlar
Sedef Kaynarkan/ Eğitmen

19.00 İçimizdeki Gizli Kodlar / İçimizde çözülmeyi bekleyen taraflarımız, tamamlayıcı tıpta son gelişmeler
Dr. İnci ERKİN / Tıp hekimi-Eğitmen
Kitap Sokağı Söyleşileri

8 Eylül 2005 Perşembe

19:30-20:30 - Ege Kültür Platformu
Konu:Kalpaklılar ve Ulusal Mücadele(Samim Kocagöz’ün Anılma Günü)
Konuşmacı:Okan Yüksel, Fadıl Kocagöz, Türkan Başyiğit, Saldıray Hakgüden, Sancar Maruflu,Yunus Kırılmış

9 Eylül 2005 Cuma

19:00-19:45 - Türkiye Yazarlar Sendikası
Konu:Romantizmin Tarihsel Rezilliği
Konuşmacı:Erdoğan Aytekin
Sunum:Recai Şeyhoğlu

20:00- 20:45 - BESAM İzmir Temsilciliği
Konu:Yazar Hakları ve Yazarın Toplumdaki Yeri
Konuşmacı:Asım Öztürk(Şair), Hasan Devrim(Avukat/Yazar), Mevlüt Kaplan(Yayıncı/ Yazar)
Yöneten:Recai Atalay(Şair- Besam İzmir Tem.)

10 Eylül 2005 Cumartesi

18:30 - 19:30 - Dil Derneği İzmir Temsilciliği
Konu: Gençler Konuşuyor: Şiir ve Dil
Konuşmacı: Alperen Yeşil, Ceren Bağışlar, Ertan Yılmaz, Onur Akyıl

19:45 - 20:30- TürkiyeYazarlar Sendikası
Konu:Siyaset ve Yazar Olmak
Konuşmacı: Metin Erten, Kemal Anadol, Sefa Taşkın
Yöneten: Tuğrul Keskin

20:45 - 21:30 - Business Center Eğitim
Konu: ÖSS’ye Yönelik Anlayarak Okuma
Konuşmacı:Utku Nefesoğlu, Yavuz Güven

11 Eylül 2005 Pazar

18:30 - 19:15 - Pen Yazarları Derneği
Konu: Halk ve Roman
Konuşmacı:Hüseyin Peker, Tacim Çiçek, Halim Yazıcı, Dinçer Sezgin

19:30- 20:15- TürkiyeYazarlar Sendikası
Konu:Yılmaz Güney’i Anma
Konuşmacı: Prof.Dr.Oğuz Makal, Dinçer Sezgin, Bülent Habora

20:30 - 21:15 -Gema Gelişim Basın Yayın
Konu: 2000’li Yıllarda Hümanizm
Konuşmacı: Hanri Benazus

12 Eylül 2005 Pazartesi

19:00 - 19:45 - Dil Derneği İzmir Temsilciliği
Konu: Yeni Kitaplarını Anlatıyorlar
Konuşmacı: Gülseren Engin, Zeliha Akçagüner

20:00 - 20:45 - Egede Kültür Platformu
Konu:Spor ve Kültür(Universiade2005 ve Ahmet Piriştina)
Konuşmacı:Hanri Benazus, Kemal Zorlu, Mustafa Denizli, Okan Yüksel, Bülent Buda,Necip Kalkan

13 Eylül 2005 Salı

18:30 - 19:15 - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası
Konu: İMKB ve Ulusal Sermaye Piyasamız
Konuşmacı: Dr. Murad Kayacan

19:30 - 20:15 - BESAM İzmir Temsilciliği
Konu:Korsan Yayınlarla Mücadelede Yerel Yönetimlerin İşlevi
Konuşmacı:A.Muzaffer Tunçağ, Fikret Yılmaz, Alime Mitap
Sunum: Recai Atalay- Şair, İzmir Besam Tem.

20:30 21:15 - Türkiye Yazarlar Sendikası
Konu:Bir Şair, Bir Şiir
Konuşmacı:Baha Önem, Bilsen Başaran, Mehmet Şakir Örs, Mustafa Gökçek, Recai Atalay, Timuçin Özyürekli, Zübeyde S. Turan

14 Eylül 2005 Çarşamba

19:00 - 19:45 - Türkiye Yazarlar Sendikası
Konu:Starlar ve Yazarlar
Konuşmacı: Ferhat İşlek, Tacim Çiçek

20:00 - 20:45 - Egede Kültür Platformu
Konu: Bireysel Silahlanmaya Tepki Günü
Konuşmacı: Selçuk Maruflu, Tuncer Eşsizhan, Nezire Dedeman, Sancar Maruflu,Hasan Tahsin

15 Eylül 2005 Perşembe

19:00- 19:45 - Dil Derneği İzmir Temsilciliği
Konu: Dil Güzellemesi: Bir Öykü, Bir Şiir
Konuşmacı: Hülya Soyşekerci, Hüseyin Peker
Sunum: Mehmet Atilla

20:00 - 20:45- Türkiye Yazarlar Sendikası
Konu:Küreselleşme ve İnsan Hakları
Konuşmacı: Kemal Kırlangıç
Sunum:Asım Gönen

16 Eylül 2005 Cuma

19:00- 19:45 - Dil Derneği İzmir Temsilciliği
Konu: Güncel Dil Tartışmaları: Dil, Yasayla Korunur mu?
Konuşmacı: Prof. Dr. Mehmet Yalçın, Veysel Çolak
Sunum: Gürsel Gezen

20:00-20:45- Türkiye Yazarları Sendikası
Konu:Şiirde Taşlama
Konuşmacı: Mukadder Özakman, Sabri Yücel
Sunum:Asım Gönen

17 Eylül 2005 Cumartesi

18:30- 19:15 - Türkiye Yazarlar Sendikası
Konu:Kültür Sanatta Dergicilik
Konuşmacı:Aslan Bayır, Zeki Oğuz, Tufan Atakişi
Sunum:Refik Uğur,

19:30 - 20:15 - Öğretmen Dünyası Dergisi
Konu:Gülmece.. En Büyük Eğitim
Konuşmacı: Muzaffer İzgü

20:30- 21:15- Pen Yazarları Derneği
Konu: Çocuk Edebiyatı/ 100 Temel Eser
Konuşmacı:Mavisel Yener, Burhan Düzçay, Hacer Özmakas, Mehmet Atilla, Nevzat Sezgin

18 Eylül 2005 Pazar

18:30- 19:15 - Türkiye Yazarlar Sendikası
Konu:İzmir Şiirleri
Konuşmacı:Atilla Er, Dinçer Sezgin, Halim Yazıcı,A.Neyzar Karahan, Refik Uğur, Sezer Odabaşıoğlu, Yaşar Aksoy

19:30- 21:00 - Pen Yazarları Derneği
Konu: Şiirden Şiire
Konuşmacı:M.Sadık Kırımlı, Namık Kuyumcu, Tuğrul Keskin, Muzaffer Kale, Sina Akyol, Hayri Yetik, Hüseyin Peker, Mehmet Atilla, Halim Yazıcı, Muzaffer Sarıgül

Edebiyat Söyleşileri

08 Eylül 2005- 20.00- Attila İlhan - İzmir Sanat Bahçesi
09 Eylül 2005 -19.30- Nedim Atilla - Tarık Dursun K.- İzmir Sanat Bah.
10 Eylül 2005 -19.30- Bekir Coşkun- İzmir Sanat Bahçesi
11 Eylül 2005 -19.30- Feyza Hepçilingirler-İzmir Sanat Bahçesi
12 Eylül 2005 -19.30- Çetin Altan- İzmir Sanat Bahçesi
13 Eylül 2005 -19.30- Attila Karaosmanoğlu- İzmir Sanat Bahçesi
15 Eylül 2005 -19.30- Zülfü Livaneli - İzmir Sanat Bahçesi
16 Eylül 2005 -19.30- İlhan Berk - İzmir Sanat Bahçesi
17 Eylül 2005 -19.30- Cihan Demirci/ Prof.Dr. Tarık Minkari- İzmir Sanat Bahçesi


Türkü Şenliği (Orkide Sponsorluğu’nda)

9 Eylül / Cuma 21.15- Atatürk Açık Hava Tiyatrosu - Tolga Çandar
10 Eylül / Cumartesi 21.15- Atatürk Açık Hava Tiyatrosu - Yeni Türkü
11 Eylül / Pazar 21.15 - Atatürk Açık Hava Tiyatrosu - Moğollar - Cem Karaca Anısına …
12 Eylül / Pazartesi 21.15 -Atatürk Açık Hava Tiyatrosu- Grup Çığ
13 Eylül / Salı 21.15- Atatürk Açık Hava Tiyatrosu- Volkan Konak - Kazım Koyuncu Anısına

74. İEF’YE KATILAN ÜLKELER

Almanya, Amerika Birleşik Devletleri , Arnavutluk , Azerbaycan, Bangladeş, Belçika, Benin,
Beyaz Rusya, Brezilya, Bulgaristan, Burkina Faso, Çad, Çek Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Fildişi Sahili, Gambiya, Gana, Gine, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Gürcistan, Hollanda, Irak, İran, İtalya, Japonya, Kamboçya, Kamerun, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, Kongo, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Küba
Makedonya, Moğolistan, Moldova, Mozambik, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Peru, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya Federasyonu, Sırbistan ve Karadağ, Singapur, Slovak Cumhuriyeti, Sudan, Suriye, Suudi Arabistan, Tayvan, Tunus, Türkiye, Türkmenistan, Uganda, Ukrayna, Ürdün, Yemen, Yeni Zelanda, Yunanistan

8 Eylül 2005