6. TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması



TRT Eğitim Dairesi Başkanlığı
Eğitim Planlama ve Geliştirmeden Sorumlu Müdürlük
trtgeleceginiletisimcileri.com







'TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, medya alanında çalışmak isteyen gençlerin sektörle anlamlı bağlantılar kurmalarına büyük katkı sağlayan “TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması”na bu sene, 76 üniversiteden 700’ün üzerinde eserin katıldığını belirterek, “Türkiye’nin yanı sıra Balkanlar, Orta Asya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden iletişim fakültesi öğrencileri kıyasıya bir mücadele verdiler.” dedi.

TRT’nin, üniversite öğrencilerinin eğitim faaliyetleri kapsamında yaptıkları çalışmalara katkıda bulunmak ve onları teşvik etmek amacıyla bu yıl 6’ncısını düzenlediği “TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması” ödül töreninde ödüller sahiplerini buldu.

Ödül töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 56 yıl önce kurulan Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nun doğru, güvenilir ve halkın beklentileriyle uyumlu yayıncılık anlayışıyla Türkiye’nin adeta gözü kulağı olmaya devam ettiğini söyledi.

Varank, TRT’nin bir yandan eğitim, kültür sanat ve spor alanındaki ilgi çekici içerikleriyle toplumsal farkındalığa katkılar sağlarken diğer yandan yeni kanalları ve çok dilli yayınlarıyla Türkiye’nin sesini tüm dünyaya duyurduğunu aktararak, şunları kaydetti:

“TRT, aynı zamanda iletişim alanında benzersiz bir okul. Bu manada tüm birikim ve tecrübesini Geleceğin İletişimcileri Yarışmasıyla 2015 yılından bu yana gençlerle de buluşturuyor. Medya alanında çalışmak isteyen gençlerin sektörle anlamlı bağlantılar kurmalarına büyük katkı sağlayan yarışmamıza bu sene, 76 üniversiteden 700’ün üzerinde eser katıldı. Türkiye’nin yanı sıra Balkanlar, Orta Asya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden iletişim fakültesi öğrencileri kıyasıya bir mücadele verdiler. İletişim, çok farkında olamasak da aslında her dönemde hayatımızın en önemli parçası. Matbaa, gazete, telgraf, radyo, televizyon, internet derken, tüm insanlığı kuşatan bir ihtiyaçtan bahsediyoruz. Telefonlarımız, tabletlerimiz, günlük yaşantımızın vazgeçilmez birer parçası haline geldi. Artık hepimiz, İletişim Bilimci Marshall McLuhan 1960’lı yıllarda ifade ettiği Küresel Köy’ün birer ferdiyiz. Bu köyde, bilgi akışı o kadar hızlı o kadar yaygın ki kimi zaman neyin doğru neyin yanlış olduğunu bile ayırt etmekte zorlanabiliyoruz. Dolayısıyla, iletişimi meslek edinecek siz değerli gençlere çok büyük sorumluluklar düşüyor. Ben şimdiden her birinize meslek hayatınızda başarılar diliyor, yolunuz açık olsun diyorum.”

“Hayallerinizi gerçekleştirmek için bir an bile beklemeyin”

Bakan Varank, bakanlığın gençlere dokunan işlerine değinerek, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak; merak eden, araştıran, üreten yani hayallerinin peşinden koşan tüm gençleri destekliyoruz. Kız çocuklarımız başta olmak üzere gençlerin bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik gibi alanlarda daha aktif olmaları için çalışıyoruz.” dedi.

Teknoloji geliştirme odaklı projelere erken yaşlarda katılımı teşvik etmek için Türkiye’nin ilk Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali olan TEKNOFEST’i düzenlediklerini anımsatan Varank, TEKNOFEST sayesinde, son 3 senede gerçekten yeni bir ruhu harekete geçirmeyi başardıklarını, lise ve üniversite öğrencilerinin, bu işi sahiplendiğini, 100 binlerce gencin TEKNOFEST yarışmalarıyla fikirlerini somut projelere döküp, takımlar halinde kabiliyetlerini test etmeye başladığını dile getirdi.

Bakanlık olarak geleceğin teknoloji yıldızlarını yetiştirmek için DENEYAP atölyeleri açtıklarını anlatan Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu sayede 50 bin özel yetenekli öğrencimize, 5 yıl boyunca ücretsiz teknoloji eğitimleri veriyoruz. Lisans öğrencilerimizin, TÜBİTAK’ın araştırma projelerinde deneyim kazanmalarını sağlamak için STAR burs programıyla tanıştırdık. Gençler sadece iş aramasın, kendi işlerini de kursun, iyi birer girişimci olsunlar diye hem KOSGEB hem de TÜBİTAK kanalıyla girişimcilik destekleri veriyoruz. KOSGEB, sinema filmi, video ve televizyon programlarına ilişkin projeleri de destekliyoruz. Grafik, görsel efekt, animasyon gibi alanlarda çalışan işletmelere 365 bin liraya kadar kaynak sağlıyoruz. Sevgili gençler, kabul ederseniz bir ağabeyiniz olarak, bir hususun altını özellikle çizmek istiyorum. Gayretinize, enerjinize ve vizyonunuza, her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Hayallerinizi gerçekleştirmek için bir an bile beklemeyin bakanlık olarak biz daima yanınızda olacağız.”

“2021’de kısa film ödüllerinden birini, Ahmet Uluçay Özel Ödülü olarak verelim”
Varank, bugün kısa film kategorisindeki ödülleri, sahiplerine kendisinin vereceğini belirterek, konu kısa film ve sinema olunca merhum Yönetmen Ahmet Uluçay’ı anmadan ve onu yad etmeden bu konuşmayı bitiremeyeceğini söyledi.

Kütahya’nın Tavşanlı ilçesindeki bir köyde, tüm imkansızlıklara rağmen kısa filmler çeken Uluçay’ın, okuduğu kitaplar ve yazılar dışında, sinema konusunda herhangi bir tecrübeye sahip olmadığını, bir sinema setinde bulunmadığını, hatta çektiği filmleri izleyebileceği bir cihazı bile olmadığını ama onda eşine az rastlanır bir tutku bulunduğunu dile getirdi.

Varank, Uluçay’ın uzun metrajlı film çekme hayalinin olduğunu, hatta bu hayalini “Uzun Metrajın Resmi” kısa filmiyle anlattığını anımsatarak, “İşte Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak böyle doğdu. Uluçay, kendi hayatını konu ettiği filminde aslında burada bulunan tüm genç iletişimcilere ayrı ayrı mesajlar veriyor. Ben bu filmi her izlediğimde, başka bir mesajını yakalıyorum. İmkânsızı başarmanın ne anlama geldiğini öğrenmek istiyorsanız, mutlaka bu filmi izleyin.” dedi.

Bu alanda ilerlemek isteyen iletişimci adaylarının bu filmden çıkaracağı çok dersler olduğuna inandığını belirten Varank, “Hatta Ahmet Uluçay ve kısa filmlerinin, iletişim fakültelerinde ders olarak okutulması gerektiğini düşüyorum. TRT, sinema kuşaklarında bu eserlere yer veriyor. Ben bu vesileyle, koltuk değneklerinden kanatlar yapıp, Türk sinemasının yakın tarihine adını kazıyan Ahmet Uluçay’ı rahmetle anıyorum.” şeklinde konuştu.

TRT’ye de bir öneride bulunan Bakan Varank, “2021’de kısa film kategorisindeki ödüllerden birini, Ahmet Uluçay Özel Ödülü olarak verelim. Böylece genç kuşaklardaki farkındalığı daha da artırabiliriz.” dedi.

“Salgın sürecine rağmen yarışmamıza 76 üniversiteden 790 başvuru gerçekleşti”
TRT Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Alcan ise Geleceğin İletişimcileri Yarışması’nı salgın şartlarına uygun önlemleri alarak gerçekleştirdiklerini belirtti.

Bu yıl 6’ncısını düzenledikleri yarışmanın her yıl daha geniş etki alanına ulaşarak yoluna devam ettiğini ifade eden Alcan, geleceğin medya dünyasını oluşturacak gençlerin kariyer planlarına ve mesleki birikimlerine destek olmayı sürdürdüklerini kaydetti.

Alcan, Türkiye’nin kamu yayıncısı olarak gençlerin iletişim dünyasında var olmalarını ve dünya ile rekabette Türkiye’ye katkı sunacak enerjilerini çok önemsediklerini aktararak, 11 farklı kategoride 33 ödülün sahiplerini bulacağı yarışmada, radyo, televizyon, haber ve internetin yanı sıra Ev Hayat Dolu kategorisini eklediklerini söyledi.

Böylelikle genç iletişimcilerin değişen şartlara karşı reflekslerini gözlemleme imkanı bulmuş olduklarını aktaran Alcan, “Tüm dünyayı etkileyen salgın sürecine rağmen yarışmamıza 76 üniversiteden 790 başvuru gerçekleşti. Bu başvurular Türkiye’nin kendi alanında en iyisi olan saygın isimlerden oluşan geniş katılımlı bir jüri tarafından değerlendirildi. Türkiye’nin bu alandaki geleceğini inşa edecek gençlerimize mesleki hayatlarında başarılar diliyor, ödül alacak olanları tebrik ediyorum.” diye konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı ve TRT Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Alcan’ın da katıldığı törende, 5 ana kategori ve 11 alt kategoride dereceye giren öğrenciler ödüllerini aldı.

Bu yıl ödüller, her alt kategorinin birincisine 6 bin TL, ikincisine 5 bin TL ve üçüncüsüne 4 bin TL olarak belirlendi.

21.11.2020






Geleceğin İletişimcileri

2019-2020 Akademik yılı içerisinde gerçekleştirilen 6. TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışmasına bu yıl da, Radyo, Televizyon, Haber ve İnternet Yayıncılığına ek olarak Ev Hayat Dolu kategorilerinde olmak üzere beş ana dalda toplam 75 üniversiteden 731 öğrencimiz 625 eser ile yarışmıştır. Yarışmada finale kalan ve dereceye giren eser sahipleri aşağıda listelenmektedir.

Radyo Yayıncılığı

Radyo Programı (Eğitim, Kültür, Sanat, Müzik, Haber V.B.)

Selçuk Üniversitesi
Psikohafıza
Hülya Yılmaz
Funda Macit

Selçuk Üniversitesi
Bugün Günlerden
Elıf Erdem
Döne Delıktaş

Selçuk Üniversitesi
Senın Hıkayen
Ömer Faruk Şenaslan

Radyo Belgeseli

Selçuk Üniversitesi
Köklere Dönüş
Sevım Can Erdal

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
Kültürlerin Armonisi : Sentez Müzik
Göksu Kandemır
Saffethan Balcı

Mersin Üniversitesi
Azerbaycandan Türkıyeye: Bır Mılletın Sanat Cahangırı
Nıjat Mammadov

Drama Programı
Çukurova Üniversitesi
Zamane Çocukları
Hilal Erkan

Ondokuz Mayıs Üniversitesi
Koparılan Çıçekler
Şule Nur Yazar
Utku Can Eroğlu

İstanbul Üniversitesi
Yalnız Kadınlar Sokağı Fotoğrafçısı
Aysel Kırılmaz
Denız Zeybek

Televizyon Yayıncılığı

Televizyon Programı (Eğitim, Kültür, Sanat, Müzik Vb.)

Erciyes Üniversitesi
Sanatomı
Selın Şahın
Merve Sınem Akkuş

İstanbul Üniversitesi
Kara Tahta
Hazal Özdemır

Gümüşhane Üniversitesi
E-Spor
Efe Can Aktaşlı
Mert Mutlu
Mehmet Emın Yücel


Kısa Film

Hasan Kalyoncu Üniversitesi
Dönüşüm - Inversıon
İsmaıl Kurt

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi
Yukarı
Avnı Afacan
Gürkan Adım
Emre Kuzutırnak

Ondokuz Mayıs Üniversitesi
Ne Olmuş
Mohamad Vard Atik
Yasser Kosba
Feyza Kani

Belgesel Film

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
Kayak Yol
Kayak Yol Aytmamatova

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
Emanet Yurt
Amanat Rahmanova

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
Dokuzdan Sonra Ikız
Lunara Ceenbekova


Haber Yayıncılığı

Televizyon Haberi

Düzce Üniversitesi
Görünmez Kahramanlar
Müjdat Demır

Fırat Üniversitesi
Bir Parça ''Mikail''
Muhammed Taş
Nezir Sütçü
Şükrü Ayaz

Süleyman Demirel Üniversitesi
Geri Dönüşüm Atölyesi
Yare Sarıkaya
Sahın Demır
Barış Yüce


Televizyon Haber Programı (Kültür-Sanat-Ekonomi-Magazin-Sağlık Vb.)

Televizyon Spor Haberi

İnternet Haberi
Hacettepe Üniversitesi
Dünyanın "Engın" Hayranları, Türkıye'nın "Akyürek"Lı Elçılerı
Zafer Yılmaz

Üsküdar Üniversitesi
Uzmanlar Çevrım Içı Çocuk Istısmarına Dıkkat Çekıyor
Ece İnci
Dilber Dural

Selçuk Üniversitesi
Mesken’in Trafiği Yaşar’a Emanet
Azıze Zehra Yıldırım


İnternet Yayıncılığı

İnternet Sitesi

Üsküdar Üniversitesi
Güneşten Haber Var
Zeynep Şahın
Rozerın Özbay
Nılay Soysev

Atatürk Üniversitesi
Doğrulayanlar
Yasın Muhammet Yavuz

İstanbul Medipol Üniversitesi
Medrese
Muzaffer Kılcı
Murat Ahmet Dönmez


Sosyal Medya Projesi

Gümüşhane Üniversitesi
Kekele Tv
Seda Fırın
Mustafa Akıncı
Ecem Burcu Güzel

Hacettepe Üniversitesi
Bır Şey Daha
Zafer Yılmaz
Büşra Akkuş
Beyza Zeybek

Erciyes Üniversitesi
Dijital Türk
Yasın Özkan
Merve Büber


Ev Hayat Dolu

İstanbul Kültür Üniversitesi
Sevgılım Hayat
Ömer Dışbudak

Yeni Yüzyıl Üniversitesi
Vırüsten Yoksun
Belgın Çetın

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
Evde Kal (Rap Müzik-Klip)
Nazmiye Aksaya
Şahin Tarlabölen
Mutlu Veziroğlu










2020 Yılı Finale Kalan Yarışmacılarımız

Finale kalan yarışmacılarımız, Eser numarasına göre sıralanarak aşağıda listelenmiştir.

Uyarı: Finale kalan eser sayıları her dalda farklılık gösterebilir. Bunun sebebi, bir dalda finale kalan son yarışmacı ile aynı ön-eleme jüri puanına sahip eserler de finale kalmış olarak değerlendirilmektedir.



Drama Programı

BI'DE BURADAN BAK
SON MEKTUP
YALNIZ KADINLAR SOKAĞI FOTOĞRAFÇISI
ÜLKE MUTLU
KOPARILAN ÇIÇEKLER
ZAMANE ÇOCUKLARI
ISLAK KARGO
SESSIZ KALMA
YOK OLUŞ
VICDAN SESI HABER BÜLTENI

Televizyon Yayıncılığı

Televizyon Programı (Eğitim, kültür, sanat, müzik vb.)
EVDE YOKSAM YOLDAYIM
PARMAK UCUNDA SANAT
KARA TAHTA
E-SPOR
ÇIZGI HABER PROGRAMI
HATA MI KAZA MI?
ART-I DEĞER
SANA HABERLERIM VAR!
SANATOMI
ÇELIK KANATLAR

Kısa Film

KADIN
SEÇIM
NE OLMUŞ
SON
FRAKTAL
DÖNÜŞÜM - INVERSION
SANAL GERÇEKLIK
NALAN
KAN LEKESI
KAYGI-LI
YUKARI

Belgesel Film

CAMBAZ
KADIN ELI
GEMICI FENERI
ARIF ABI'NIN YERI
KAYAK YOL
EMANET YURT
ZORUNLU GÖÇ
DEDE
SOLO
KORONA GÜNLÜKLERİ
DOKUZDAN SONRA IKIZ
İNCI ANNE










Kategoriler

Ev Hayat Dolu
Radyo Yayıncılığı
Televizyon Yayıncılığı
Haber Yayıncılığı
İnternet Yayıncılığı


Radyo Yayıncılığı

1.1) Radyo Programı (Eğitim, kültür, sanat, müzik, haber v.b.)
Toplumsal sorunlara duyarlı bakış açısıyla, odağında insan, toplum, kültür - sanat (tarih, edebiyat, çevre, kadın - aile, gençlik ve çocuk ), haber ve güncel olaylar olan programlar ile farklı müzik türlerinde açıklayıcı bilgiler veren müzik içerikli eğlence programları olabilir. Haber programıyla katılım sağlanacak eserler haberciliğin temel ilkelerine uygun olmalı, haberde olması gereken unsurlara yer vermelidir. Eserler sadece haber bülteni sunumu şeklinde olmamalıdır. Programlarda konu seçimi serbesttir. Süresi en fazla 10 dakika olmalıdır. Kayıtlar yüksek kaliteli MP3 formatında olmalıdır. Programların metinleri sisteme yüklenmelidir.

1.2) Radyo Drama
Toplumsal sorunlara duyarlı, insana özgü duyguları, iç çatışmaları, insanlar arası ilişkileri konu alan, müzik ve efektlerle zenginleştirilmiş drama programları. Programlarda konu seçimi serbesttir. Süresi en fazla 10 dakika olmalıdır. Kayıtlar yüksek kaliteli MP3 formatında olmalıdır. Programların metinleri sisteme yüklenmelidir.

1.3) Radyo Belgeseli
Araştırmaya dayalı, çeşitli konu başlıklarında, özenli bir radyo diliyle yazılmış metinler, röportajlar ve arşiv kayıtlarıyla desteklenen bilgilendirici nitelikte programlar. Programlarda konu seçimi serbesttir. Süresi en fazla 10 dakika olmalıdır. Kayıtlar yüksek kaliteli MP3 formatında olmalıdır. Programların metinleri sisteme yüklenmelidir.


Televizyon Yayıncılığı

2.1) Televizyon Programı (Eğitim, kültür, sanat, müzik vb.)
Yeni bir anlatım biçimiyle oluşturulmasına öncelik verilmelidir. Konu açık, anlaşılır biçimde ortaya konmalı, programın ritmi yüksek olmalı, iletiler hedef kitlenin rahat algılayacağı biçimde sunulmalıdır. Programın içeriğindeki metin, sunuş, görüntü, ses, müzik, animasyon gibi öğelerin birbiriyle olan ilişkisi tutarlı ve dengeli olmalıdır. Süresi en fazla 10 dakika, eser kayıtları yüksek kalitede MPEG4 formatında olmalıdır.

2.2)Kısa Film
Konusu özgün bir senaryo üzerine kurulmalıdır. Özgün bir anlatım diline sahip olmalıdır. Film; rengi, müziği ve çekim mekânları ile kendine özgü bir atmosfere sahip olmalıdır. Yapımlar grafik ve animasyonla desteklenebilir. Süresi en fazla 5 dakika, eser kayıtları yüksek kalitede MPEG4 formatında olmalıdır.

2.3) Belgesel Film
Bilgi, belge, tanıklık ve yorumlara dayalı olmasının yanı sıra yönetmenin özgün yorumunu, farklı bakış açısını yenilikçi yaklaşımlarını da içermelidir. Belgesel filmin bütününü kapsamamak kaydıyla, anlatımı desteklemek amacıyla kurmaca, deneysel, canlandırma gibi türler içerikte kullanılabilir. Süresi en fazla 15 dakika, eser kayıtları yüksek kalitede MPEG4 formatında olmalıdır.


Haber Yayıncılığı

3.1) Televizyon Haberi
Haberciliğin temel ilkelerine (5N1K) uygun olmalı, haberde olması gereken unsurlara yer vermeli, kurguda ses dengesi iyi kurulmalıdır. Metin ve görsellik yönünden habercilik ilkelerine uygun hazırlanan eserler haber bülteni şeklinde olabilir. Süresi en fazla 2 dakika, eser kayıtları yüksek kalitede MPEG4 formatında olmalıdır.

3.2) Televizyon Haber Programı (Kültür - sanat - ekonomi - magazin-sağlık vb.)
Haberciliğin temel ilkelerine uygun olmalı, haberde olması gereken unsurlara yer vermelidir. Süresi en fazla 10 dakika, eser kayıtları yüksek kalitede MPEG4 formatında olmalıdır.

3.3) Televizyon Spor Haberi
Haberciliğin temel ilkelerine uygun olmalı, haberde olması gereken unsurlara yer vermelidir. Kısa, açık ve net cümlelerden oluşmalıdır. Röportajlar ya da sesli açıklamalarla desteklenebilir. Spor haberinde kesinlikle müzik kullanılmamalı, kaynak (gazete, TV vb.) varsa belirtilmelidir. Süresi en fazla 2 dakika, eser kayıtları yüksek kalitede MPEG4 formatında olmalıdır.

3.4) İnternet Haberi
Haberciliğin temel ilkelerine uygun olmalı ve internet haberciliğinin gereklerini bünyesinde barındırmalıdır. Üretilen haber özgün olmalı. Röportaj, veri, infografik, grafik, fotoğraf, video, multimedya vb. çalışmalarla desteklenebilir.


İnternet Yayıncılığı

4.1) İnternet Sitesi
Herhangi bir konuya veya hizmete odaklanmış site ile katılım sağlanabilir. Proje ilgi çekici, anlaşılır olmalı, düzenli güncellenmelidir. Değerlendirmede ana kriter üretilen içerik olacaktır. Bunun yanında; yüklenme hızı, mobil platforma uyumluluğu, işlevsellik, kullanıcıyla etkileşim özellikleri, çoklu platforma uyumluluğu, kullanım kolaylığı, grafik tasarımı, güncellenme sıklığı gibi unsurlar da değerlendirmelerde göz önünde bulundurulacaktır.

4.2) Sosyal Medya Projesi
Sosyal Medya mecralarındaki (Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Twitch vb. )hesaplar ile yarışmaya katılım sağlanabilir. Hazırlanan içerikler ve gönderiler, yayınlanacak platformun yapısı, dili, amacı ve stratejisine uygun olmalıdır. Yarışmaya katılacak hesap video, fotoğraf, caps, anket, gif gibi özgün çalışmalar üretmeli, güçlü bir dil kullanmalıdır. Mutlaka bir hedef kitlesi olmalı, günlük, haftalık gibi belli bir paylaşım periyodu olmalıdır.

Not: Eser yüklemeleri dijital ortamlarda yapıldığı için yarışmacıların eserlerini ilan edilen son başvuru süresinden önce yüklemeye çalışmaları gereklidir. Son anda yapılmaya çalışılan yüklemelerden kaynaklanan gecikmelerde TRT sorumlu değildir.

Yarışma ile ilgili sorularınız için geleceginiletisimcileri@trt.net.tr

Ev Hayat Dolu

‘Ev Hayat Dolu’ kategorisine öğrenciler, teması “salgın” olan eserlerle katılabilirler.

En fazla 5’ dakika hazırlanacak eserler, ses ya da görüntü dosyalarını içerebilir.
Ev koşullarında hazırlanacak eserlerin türü katılımcılar tarafından belirlenecektir. (Radyo Programı, Radyo Haberi, Radyo Belgeseli, Televizyon Programı, Televizyon Haberi, Televizyon Belgeseli vb. gibi)
Koronavirüs salgını nedeni ile yarışmamıza eklediğimiz bu kategoride dereceye giren öğrencilere;

Birinciye 6.000 TL,
İkinciye 5.000 TL,
Üçüncüye 4.000 TL para ödülü ve ödül heykelciği verilecek.









Kategoriler

Ev Hayat Dolu
Radyo Yayıncılığı
Televizyon Yayıncılığı
Haber Yayıncılığı
İnternet Yayıncılığı


Radyo Yayıncılığı

1.1) Radyo Programı (Eğitim, kültür, sanat, müzik, haber v.b.)
Toplumsal sorunlara duyarlı bakış açısıyla, odağında insan, toplum, kültür - sanat (tarih, edebiyat, çevre, kadın - aile, gençlik ve çocuk ), haber ve güncel olaylar olan programlar ile farklı müzik türlerinde açıklayıcı bilgiler veren müzik içerikli eğlence programları olabilir. Haber programıyla katılım sağlanacak eserler haberciliğin temel ilkelerine uygun olmalı, haberde olması gereken unsurlara yer vermelidir. Eserler sadece haber bülteni sunumu şeklinde olmamalıdır. Programlarda konu seçimi serbesttir. Süresi en fazla 10 dakika olmalıdır. Kayıtlar yüksek kaliteli MP3 formatında olmalıdır. Programların metinleri sisteme yüklenmelidir.

1.2) Radyo Drama
Toplumsal sorunlara duyarlı, insana özgü duyguları, iç çatışmaları, insanlar arası ilişkileri konu alan, müzik ve efektlerle zenginleştirilmiş drama programları. Programlarda konu seçimi serbesttir. Süresi en fazla 10 dakika olmalıdır. Kayıtlar yüksek kaliteli MP3 formatında olmalıdır. Programların metinleri sisteme yüklenmelidir.

1.3) Radyo Belgeseli
Araştırmaya dayalı, çeşitli konu başlıklarında, özenli bir radyo diliyle yazılmış metinler, röportajlar ve arşiv kayıtlarıyla desteklenen bilgilendirici nitelikte programlar. Programlarda konu seçimi serbesttir. Süresi en fazla 10 dakika olmalıdır. Kayıtlar yüksek kaliteli MP3 formatında olmalıdır. Programların metinleri sisteme yüklenmelidir.


Televizyon Yayıncılığı

2.1) Televizyon Programı (Eğitim, kültür, sanat, müzik vb.)
Yeni bir anlatım biçimiyle oluşturulmasına öncelik verilmelidir. Konu açık, anlaşılır biçimde ortaya konmalı, programın ritmi yüksek olmalı, iletiler hedef kitlenin rahat algılayacağı biçimde sunulmalıdır. Programın içeriğindeki metin, sunuş, görüntü, ses, müzik, animasyon gibi öğelerin birbiriyle olan ilişkisi tutarlı ve dengeli olmalıdır. Süresi en fazla 10 dakika, eser kayıtları yüksek kalitede MPEG4 formatında olmalıdır.

2.2)Kısa Film
Konusu özgün bir senaryo üzerine kurulmalıdır. Özgün bir anlatım diline sahip olmalıdır. Film; rengi, müziği ve çekim mekânları ile kendine özgü bir atmosfere sahip olmalıdır. Yapımlar grafik ve animasyonla desteklenebilir. Süresi en fazla 5 dakika, eser kayıtları yüksek kalitede MPEG4 formatında olmalıdır.

2.3) Belgesel Film
Bilgi, belge, tanıklık ve yorumlara dayalı olmasının yanı sıra yönetmenin özgün yorumunu, farklı bakış açısını yenilikçi yaklaşımlarını da içermelidir. Belgesel filmin bütününü kapsamamak kaydıyla, anlatımı desteklemek amacıyla kurmaca, deneysel, canlandırma gibi türler içerikte kullanılabilir. Süresi en fazla 15 dakika, eser kayıtları yüksek kalitede MPEG4 formatında olmalıdır.


Haber Yayıncılığı

3.1) Televizyon Haberi
Haberciliğin temel ilkelerine (5N1K) uygun olmalı, haberde olması gereken unsurlara yer vermeli, kurguda ses dengesi iyi kurulmalıdır. Metin ve görsellik yönünden habercilik ilkelerine uygun hazırlanan eserler haber bülteni şeklinde olabilir. Süresi en fazla 2 dakika, eser kayıtları yüksek kalitede MPEG4 formatında olmalıdır.

3.2) Televizyon Haber Programı (Kültür - sanat - ekonomi - magazin-sağlık vb.)
Haberciliğin temel ilkelerine uygun olmalı, haberde olması gereken unsurlara yer vermelidir. Süresi en fazla 10 dakika, eser kayıtları yüksek kalitede MPEG4 formatında olmalıdır.

3.3) Televizyon Spor Haberi
Haberciliğin temel ilkelerine uygun olmalı, haberde olması gereken unsurlara yer vermelidir. Kısa, açık ve net cümlelerden oluşmalıdır. Röportajlar ya da sesli açıklamalarla desteklenebilir. Spor haberinde kesinlikle müzik kullanılmamalı, kaynak (gazete, TV vb.) varsa belirtilmelidir. Süresi en fazla 2 dakika, eser kayıtları yüksek kalitede MPEG4 formatında olmalıdır.

3.4) İnternet Haberi
Haberciliğin temel ilkelerine uygun olmalı ve internet haberciliğinin gereklerini bünyesinde barındırmalıdır. Üretilen haber özgün olmalı. Röportaj, veri, infografik, grafik, fotoğraf, video, multimedya vb. çalışmalarla desteklenebilir.


İnternet Yayıncılığı

4.1) İnternet Sitesi
Herhangi bir konuya veya hizmete odaklanmış site ile katılım sağlanabilir. Proje ilgi çekici, anlaşılır olmalı, düzenli güncellenmelidir. Değerlendirmede ana kriter üretilen içerik olacaktır. Bunun yanında; yüklenme hızı, mobil platforma uyumluluğu, işlevsellik, kullanıcıyla etkileşim özellikleri, çoklu platforma uyumluluğu, kullanım kolaylığı, grafik tasarımı, güncellenme sıklığı gibi unsurlar da değerlendirmelerde göz önünde bulundurulacaktır.

4.2) Sosyal Medya Projesi
Sosyal Medya mecralarındaki (Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Twitch vb. )hesaplar ile yarışmaya katılım sağlanabilir. Hazırlanan içerikler ve gönderiler, yayınlanacak platformun yapısı, dili, amacı ve stratejisine uygun olmalıdır. Yarışmaya katılacak hesap video, fotoğraf, caps, anket, gif gibi özgün çalışmalar üretmeli, güçlü bir dil kullanmalıdır. Mutlaka bir hedef kitlesi olmalı, günlük, haftalık gibi belli bir paylaşım periyodu olmalıdır.

Not: Eser yüklemeleri dijital ortamlarda yapıldığı için yarışmacıların eserlerini ilan edilen son başvuru süresinden önce yüklemeye çalışmaları gereklidir. Son anda yapılmaya çalışılan yüklemelerden kaynaklanan gecikmelerde TRT sorumlu değildir.

Yarışma ile ilgili sorularınız için geleceginiletisimcileri@trt.net.tr

Ev Hayat Dolu

‘Ev Hayat Dolu’ kategorisine öğrenciler, teması “salgın” olan eserlerle katılabilirler.

En fazla 5’ dakika hazırlanacak eserler, ses ya da görüntü dosyalarını içerebilir.
Ev koşullarında hazırlanacak eserlerin türü katılımcılar tarafından belirlenecektir. (Radyo Programı, Radyo Haberi, Radyo Belgeseli, Televizyon Programı, Televizyon Haberi, Televizyon Belgeseli vb. gibi)
Koronavirüs salgını nedeni ile yarışmamıza eklediğimiz bu kategoride dereceye giren öğrencilere;

Birinciye 6.000 TL,
İkinciye 5.000 TL,
Üçüncüye 4.000 TL para ödülü ve ödül heykelciği verilecek.