7. TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması



TRT Eğitim Dairesi Başkanlığı
Eğitim Planlama ve Geliştirmeden Sorumlu Müdürlük
trtgeleceginiletisimcileri.com







TRT'nin 'Geleceğin İletişimcileri Yarışması'nda dereceye giren gençlere ödülleri verildi.

Yarışmada ödüle layık görülen eser sahipleri ödüllerini, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, TRT Yönetim Kurulu Başkanı Albayrak, TRT Genel Müdürü Sobacı, Anadolu Ajansı Genel Müdürü Karagöz ile alanında uzman isimlerden aldı.

TRT'nin 7'ncisini düzenlediği "Geleceğin İletişimcileri Yarışması"nda dereceye giren gençlere ödülleri törenle verildi.

TRT'den yapılan açıklamaya göre, bu yıl 121 üniversiteden 1300'ü aşkın eserin katılımıyla düzenlenen yarışmanın kazananları açıklandı. Ödüle layık görülen eser sahipleri ödüllerini Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, TRT Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Albayrak, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, Anadolu Ajansı Genel Müdürü Serdar Karagöz ile alanında uzman isimlerin elinden aldı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması Ödül Töreni'ne onur konuğu olarak katıldı. Altun, törendeki konuşmasının başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gençlere ve tüm yarışmacılara selamlarını ve başarı dileklerini iletti.

Birbirinden yetenekli genç meslektaşlarıyla bir arada olmaktan büyük bir memnuniyet ve heyecan duyduğunu ifade eden Altun, TRT'nin öncülüğünde gelenekselleşerek devam eden yarışmanın gençler için yeni başarı kapıları açması temennisinde bulundu.

Altun, genç iletişimcilere teorik bilgilerini pratik çalışmalarla birleştirme imkanı sunan bu etkinliğe büyük önem verdiklerini belirterek, iletişim gibi kritik bir alanda özgün ve ufuk açıcı çalışmaları teşvik eden TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması'na katılan ve ödül kazanan gençleri tebrik etti.

Geleceğin iletişimcilerine önemli görev ve sorumluluklar düştüğünü, genç iletişimcilerin de Türkiye'nin yeni küresel vizyonuna uygun şekilde tüm dünyaya hitap eden, tüm insanlığın hayrını gözeten projeler üreteceğinden kuşku duymadığını dile getiren Altun, "Hem kendimizin hem ülkemizin hem de tüm insanlığın geleceği için iletişimin tüm alanlarında etkin ve öncü olmak zorundayız." dedi.

Altun, iletişimin tüm alanlarında çıtayı daha da yükseltecek gençlerin yetiştiğini görmekten heyecan duyduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Mahir ve erdemli gençlere kapımız her zaman açık, onlara kıymet veriyor, onları destekliyoruz. En doğru haberleri veren, en iyi filmleri çeken, en güzel tasarımları yapan gençler sadece bireysel kariyerini yükseltmeyecek, aynı zamanda ülkesine de kazandıracaktır. Ülkemizi el ele, omuz omuza hep birlikte hak ettiği yere taşıyacağız. Geleceğin parlak iletişimcilerinin, hakikat için yürüttüğümüz iletişim seferberliğine verecekleri katkıları sabırsızlıkla bekliyoruz."

"Gençleri önceleyen projelerimiz ve çalışmalarımız her zaman devam edecek"
TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı da konuşmasında dijitalleşen dünyaya dikkati çekerek, iletişimcilerin özgün değerlere yönelmesi gerektiğini vurguladı. Sobacı, şunları kaydetti:

"Bu coğrafyanın dünyaya şifa olacak hikayesini, özgünlüğünü, değerler setini anlatacak genç iletişimcilere ihtiyacı var. Yalnızca ülkemizde değil küresel düzeyde iddia sahibi gençlerimizin desteklenmeye ihtiyacı var. Biz TRT ailesi olarak bu düşünceden hareketle platformlarımızda, kanallarımızda, radyolarımızda, dijital mecralarımızda pek çok dilde yaptığımız yayınlarla yalan ve inşa edilmiş algının karşısına gerçeği koyuyoruz. Göz ardı edilen konuları, yok sayılan coğrafyaları gündeme getiriyoruz."

Genç iletişimcilere, iletişimin özel bir alt dalında uzmanlaşmalarını öneren Sobacı, "Bugün bütün dünyada alanında derinlemesine bilgiye sahip iletişimcilere ihtiyaç duyuluyor. Bir alanda iddianız olduğunda, o alanda güçlü olursunuz." dedi.

Sobacı, tecrübenin yanında yeni bakış açılarının da önemine işaret ederek, "TRT ailesi olarak tecrübe kadar yaratıcı bakış açısı ve üretkenliğe de önem veriyoruz. Gençleri önceleyen projelerimiz ve çalışmalarımız her zaman devam edecek. Geleceğin iletişimcileri de iletişimin geleceği de TRT'de." diye konuştu.

Yaşanan final heyecanında 154 eser yarıştı. Radyo, televizyon, haber ve dijital yayıncılık ile Cumhurbaşkanlığının 2021'i Yunus Emre ve Türkçe Yılı olarak ilan etmesi kapsamında bu yıla özel "Güzel Türkçe" kategorisi başta olmak üzere 5 ana kategori ve 15 alt kategoride kazananlar ödül töreninde açıklandı.

"7. Geleceğin İletişimcileri Yarışması"nda dereceye giren eserler ve eser sahipleri şöyle:

"İnternet Sitesi Kategorisi: İstanbul Üniversitesi - Vodvil Kültür Sanat ve Sinema Sosyal Medya Web Sitesi - Nurullah Kılıç; Marmara Üniversitesi - Bublogta - Hasan Ahmet Demirci, Elif İnci Tutkun; İstanbul Üniversitesi - Dilsosyal Dergisi - Aleyna Ayan, Erhan Köş, Bilal Enes Özensel.

Podcast Kategorisi: İstanbul Gelişim Üniversitesi - Kadının Portresi - Melek Çetinkaya, Tuğçe Çeşmeci, Sema Arslan; Bahçeşehir Üniversitesi - Radyofer ile Kripto101 - Saimcan Büyüköztürk; Kadir Has Üniversitesi - Fotoğrafın Hikayesi - Koray Altınay, Birkan Eken, İrem Şen.

Sosyal Medya Yönetimi Kategorisi: İstanbul Teknik Üniversitesi - Abdulkerim - Tuğba Vildan Köksal; Hacettepe Üniversitesi - Bayrağımız Türkçe - Büşra Akkuş, Beyza Zeybek; Uşak Üniversitesi - ahmetekincicomtr - Ahmet Ekinci.

Dijital Kampanya Kategorisi: Anadolu Üniversitesi - Çevir, Yeşersin! - Kadriye Yüksel, Mehmet Selim Dönmez; Trabzon Üniversitesi - Şiir Mevsimi - Sümeyye Aksoy; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi - Bir Avuç Mama - Yağmur Bektaş.

Dijital Video İçerik Formatı Kategorisi: İstanbul Bilgi Üniversitesi - Dijital Müzik Sözlüğü - Yağmur Üçkardeş; İstanbul Üniversitesi - Laztronot - Mehmet Akif Sipahioğlu; Trakya Üniversitesi - Akkoyunlu x Timurlu & Memlük & Osmanlı Savaşı Belgeseli - Süleyman Rüçhan Çakıllı.

Güzel Türkçe Kategorisi: İstanbul Üniversitesi - Türkçe Zamanı - Can Koçak; İstanbul Medipol Üniversitesi - Değerli Türkçe - Hasan Demiralp; Süleyman Demirel Üniversitesi - Sözün Özü - Anıl Karakuş, Ayhan Alperen Çatak, Müjgan Kurşun.

Televizyon Haberi Kategorisi: Selçuk Üniversitesi - Ru Ru Ru - Rabia Pınar; Marmara Üniversitesi - Umuda Tutunan Eller - Nazlıcan Teselli; Selçuk Üniversitesi - Yeşeren Hayaller - Leyla Nur Çevik, Nursultan Ural.

İnternet Haberi Kategorisi: Hacettepe Üniversitesi - Uganda'nın 'Son Kraliçe'leri - Kübra Dilbazlı, Esma Nur Duzak, Dilan Değirmenci; Doğuş Üniversitesi - İran'da Bir Televizyoncu: Bir Kadın, Bir Anne, Bir Eş ve Bir Sanatçı - Nazlı Koyuncu; İstanbul Kent Üniversitesi - Kaybolan Değerlerimiz - Rabia Güveli, Ege Fırat Güzel, Olcay Akyıldız.

Televizyon Spor Haberi Kategorisi: Teşvik Ödülü: Erciyes Üniversitesi - Pandeminin Amatör Futbola Etkisi - Doğukan İşçi, Burak Şenol, Emine Zehra Ünal.

Kısa Film Kategorisi: Dokuz Eylül Üniversitesi - Bi' Zahmet - Engin Ökmen; Akdeniz Üniversitesi - Bilardo - Esra Ecem Anay; İzmir Katip Çelebi Üniversitesi - Bir Gün Bir Fotoğrafçı - Gülistan Akdoğan, Zeynep Sena Başak.

Televizyon Programı Kategorisi: Erciyes Üniversitesi - Aslında Ne? - Yusuf Türkyılmaz, Beyza Sarıkaya, Beyza Buse Koç; Akdeniz Üniversitesi - Turizmde Sağlık - Feyza Evsek, Murat Işıklı; İstanbul Gelişim Üniversitesi - Hezel Ana Haber - Caner Tıkız.

Belgesel Film Kategorisi: Necmettin Erbakan Üniversitesi - Arayış - Ömer Güler; Başkent Üniversitesi - Aramızdaki Aspergerli - Sadık Dişli; Adnan Menderes Üniversitesi - Altı-Üstü Deniz - Furkan Alperen Demir.

Radyo Programı Kategorisi: Gaziantep Üniversitesi - Sesin Görüntüsü - Hanifi Fatih Gülocak; Selçuk Üniversitesi - 'Bal'-'Kanlı' Hikayeler - Sezer Kakız; Selçuk Üniversitesi - Noksansız 90 - Asiye Altuğ.

Radyo Drama Kategorisi: Erciyes Üniversitesi - SÜRGÜN/Sürgünün Adı: Bin Sekiz Yüz Altmış Dört - Gaye Yıldız, Ayşe Nur Coşkun; İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi - Kadın Olmak - Salih Deli; Selçuk Üniversitesi - Toz ve Sümbül - Hamza Dursun.

Radyo Belgeseli Kategorisi: Akdeniz Üniversitesi - Emine'nin Penceresinden Pandemi - Javidan Afandiyev; Erciyes Üniversitesi - Hayat Sahnesi - Kübra Nur Buluç; Ege Üniversitesi - Evden Uzakta - Zein Kayyalı."

09.10.2021






'TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması'nda ödüller sahiplerini buluyor

TRT'nin bu yıl 6'ncısını düzenlediği "TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması"nın 5 ana kategori ve 11 alt kategorideki ödülleri, bu akşam TRT 2'de canlı yayınla sahiplerini bulacak.

TRT'nin üniversite öğrencilerinin eğitim faaliyetleri kapsamında yaptıkları çalışmalara katkıda bulunmak ve onları teşvik etmek amacıyla bu yıl 6'ncısını düzenlediği "TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması"nın 5 ana kategori ve 11 alt kategorideki ödülleri, bu akşam TRT 2'de canlı yayınla sahiplerini bulacak.

TRT'den yapılan açıklamaya göre, 16-19 Kasım tarihlerinde sektörün önde gelen isimleri tarafından iletişimin geleceğinin konuşulduğu ve kategorilerinde finale kalan eserlerin açıklandığı TRT Geleceğin İletişimcileri Haftası, bu akşam saat 20.00'de TRT 2 ekranlarından canlı yayımlanacak ödül töreniyle final yapacak.

Finale kalan eserler Televizyon Yayıncılığı kategorisi için 16 Kasım Pazartesi, Haber Yayıncılığı kategorisi için 17 Kasım Salı, Radyo Yayıncılığı için 18 Kasım Çarşamba, İnternet Yayıncılığı ve Ev Hayat Dolu kategorileri için 19 Kasım Perşembe günü, iletişim sektöründen uzman isimlerle yapılan ve TRT 2'de yayımlanan söyleşi programlarında açıklandı.

Bu akşam TRT 2 stüdyolarından canlı yayımlanacak ödül töreninde ise birinci, ikinci ve üçüncü olan eserler ilan edilecek.

TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması final programında dereceye giren öğrencilerin ödüllerini, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TRT Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erkan Durdu, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı, Haber Global Genel Yayın Yönetmeni Faruk Demirel, gazeteci Hakan Çelik, TRT Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Pınar Kandemir, TRT Radyo Dairesi Başkanı Ahmet Akçakaya, gazeteci Özay Şendir, oyuncu Leyla Lydia Tuğutlu ve sanatçı Günseli Kato'dan alacağı açıklandı.

Bu yıl ödüller, her alt kategorinin birincisine 6 bin, ikincisine 5 bin ve üçüncüsüne 4 bin lira olarak belirlendi.

20.11.2020








Geleceğin İletişimcileri Yarışması 2021 Yılı Ön Eleme Kurulu

Kısa Film

Ahmet Selim SABUNCU
Aylin ÇETİNKAYA
Muhammet Salih ŞİMŞEK
Parlayan YILDIZ
Sevilay BOZDEMİR

Belgesel Film

Fatma Müheyya USLU
İsmet YAZICI
Semra Güzel KORVER
Zeynep KEÇECİLER








Yarışma Takvimi

Başvuru İçin Son Tarih: 30 Haziran 2021 Çarşamba
Ön Eleme Kurulu Değerlendirmesi: 05 Temmuz 2021 Pazartesi
Finale Kalan Eserlerin Açıklanması: 09 Ağustos 2021 Pazartesi
Seçici Kurul Değerlendirmeleri: Ağustos 2021
Sonuçların İlanı ve Ödül Töreni: İlerideki bir tarihte açıklanacaktır...​​​​​
Önemli Not: TRT, yarışma takviminde her türlü değişiklik yapma hakkını saklı tutar.

Ödüller

Her kategorinin;
Birincisine 10.000 TL (Onbin Türk Lirası)
İkincisine 8.000 TL (Sekizbin Türk Lirası)
Üçüncüsüne 6.000 TL (Altıbin Türk Lirası) para ödülü ve ödül heykeli verilecektir.
Yarışmayı kazanan her eser için tek bir para ödülü ve ödül heykelciği verilecektir.

Katılım Şartları

2021 TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması katılım şartları;
1) AMAÇ

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu; ülkemizin ilk ve tek kamu hizmeti yayıncısı kimliği ile 50 yılı aşan süredir sahip olduğu birikimi ve değerleri geleceğin iletişimcileri olan gençlerimizle paylaşmayı ve özgün düşünceyi ödüllendirerek ülkemizin kültür varlığına katkıda bulunmayı amaçlıyor.

TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması; “insan ve değer” odaklı bir anlayış ile ülkemizin eğitim, kültür, sanat hayatı ile yayıncılık alanına destek olmak; TRT’nin yayıncılık deneyimini gençlerle paylaşmak; geleceğin iletişimcileri olacak üniversite öğrencilerinin eğitim faaliyetleri kapsamındaki çalışmalarına katkıda bulunmak ve onları nitelikli ürünler vermeye, farklı içerikler üretmeye teşvik etmek amacıyla düzenlenmektedir.

2) BAŞVURU

TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması, katılım şartlarını taşıyan kişilere açıktır. Yarışmaya başvuru ücretsizdir. Başvuru formu ve katılım sözleşmesi www.trt.net.tr ve www.trtgeleceginiletisimcileri.com adresinde yer almaktadır.

3) KATILIM ŞARTLARI

3.1. Yarışmaya katılacak adayların; ülkemizde eğitim ve öğretim hizmeti veren veya yurtdışında olmakla birlikte Türkiye ile işbirliği içerisinde olan üniversitelerde eğitim gören ön lisans ve lisans öğrencileri olması gereklidir.

3.2. Yarışmaya görsel, işitsel ve yazılı olarak;

• Radyo yayıncılığı alanında Radyo Programı, Radyo Drama, Radyo Belgeseli,

• Televizyon yayıncılığı alanında Televizyon Programı, Kısa Film, Belgesel Film,

• Haber yayıncılığı alanında Televizyon Haberi, Spor Haberi, İnternet Haberi,

• Dijital yayıncılık alanında İnternet Sitesi, Sosyal Medya Yönetimi, Dijital Kampanya, Dijital Video İçerik Formatı ve Podcast kategorilerinde katılım sağlanacaktır.

3.3. TRT, kategorilerle ilgili değişiklik yapma hakkını saklı tutar.

3.4. Yarışmanın dili Türkçedir. Yarışmaya katılacak eserler Türkçe dışında herhangi bir dilde hazırlanmış ise Türkçe altyazı eklenmelidir.

3.5. Yarışmaya katılacak eserler; o çalışmayı hazırlayanların farklılığını ve özgün yönlerini ortaya koymalı; güçlü anlatım dili ile yeni ve farklı bakış açıları sunmalıdır.

3.6. Yarışmaya katılacak eserler, öğrenciler tarafından 2020-2021 eğitim - öğretim yılı içerisinde ve profesyonel yahut diğer şekillerde üçüncü kişilerden destek alınmadan, tamamen kendi fikrî yaratım gücüyle tasarlanmış ve üretilmiş hususi ve özgün eserler olmalıdır.

3.7. Ulusal medya için hazırlanmış ve/veya ulusal medyada yayınlanmış eserler yarışmaya katılamaz. Eserlerin yapımı 2020-2021 eğitim - öğretim yılından önce başlayıp üniversitenin yayın mecralarında (Üniversiteye ait televizyon, radyo, gazete, dergi, internet yayını vb.) yayınlanmaya devam ediyor ise adaylar, eserin kendi içinde bütünlüğü bulunan ve 2020-2021 eğitim - öğretim yılı içinde üretilmiş bir bölümüyle yarışmaya katılabilirler.

3.8. Türkiye Cumhuriyeti’nin yayıncılıkla ilgili yürürlükteki yasalarına, adaba, genel ahlak kurallarına ve kamu düzenine aykırı eserler ve herhangi bir ulusa, ülkeye, dine, kişiye, topluluğa hakaret eden veya propaganda niteliği taşıyan; şiddeti, savaşı, uyuşturucu kullanımını veya pornografiyi teşvik eden veya destekleyen; her türlü fanatizmi öven eserler ile reklam unsuru taşıyan eserler yarışmaya katılamazlar. Katılım halinde değerlendirmeye alınmazlar.

3.9. Herhangi bir şekilde TRT’de yayınlanmış, TRT birimlerinin değerlendirmesine girmiş ya da TRT’nin benzer yarışmalarına katılmış eserler yarışmaya başvuramazlar.

3.10. Bir eserin, 2020-2021 eğitim-öğretim yılı içinde TRT dışında başka yarışmalara katılmış olması, (ödül almış olsalar dahi) bu yarışmaya başvurmasına engel değildir. Ancak, yarışmaya katılım şartlarının, eserin bu şartnamede belirtildiği şekilde TRT tarafından kullanılması ve yayınlanmasına engel teşkil etmesi halinde, bu eserlerle yarışmaya başvurulamayacaktır.

3.11. RTÜK üyeleri, Kurumda görevleri devam ettiği sürece Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı ve Üyeleri, Genel Müdür Yardımcıları, açılacak yarışma ile ilgili seçici kurulda asıl veya yedek üye olarak görevlendirilenler ve yarışma düzenlenmesiyle ilişkili görev alan/almayan tüm TRT Personeli, birinci derece hısım ve akrabaları yarışmaya katılamazlar ve eserlerin gerçekleştirilmesi safhasında esere katkı veya yardımda bulunamazlar. Bu durumların tespiti hâlinde eser yarışma dışı bırakılır. Ödül verilmiş ise geri alınır.

3.12. Eser içerisinde RTÜK ve TRT Reklam mevzuatına aykırı olarak hiçbir kişi, kurum, kuruluş, mal veya ürünün sözlü ve yazılı tanıtımı yapılmayacaktır.

4) BAŞVURULAR

4.1. Öğrenciler, yarışmaya tek başına veya grup olarak, her kategori için farklı eserle başvurabilirler. Ancak aynı eserin tamamı veya parçaları ile birden fazla kategoriye başvuru yapılamaz.

4.2. Ortak başvurularda bir eserde hak sahibi öğrenci sayısı en fazla 3 olabilir. Grup başvurularında başvuru esnasında tüm grup üyelerinin ve seçilen grup temsilcisinin bilgilerinin sisteme girilmesi gereklidir.

4.3. Yarışmacıların, TRT’ye ait www.trtgeleceginiletisimcileri.com adresinde yer alan başvuru formunu doldurmaları ve katılım sözleşmesini onaylamaları/kabul etmeleri gereklidir. Yarışmaya katılanların, başvuru sırasında verdikleri kişisel veriler 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununun (“KVKK”) kapsamında TRT bünyesinde “veri sorumlusu” sıfatıyla otomatik ya da otomatik olmayan yöntemlerle, TRT’ye ait ve/veya bağlı internet siteleri, sosyal medya mecraları, telefonlar, mobil uygulamalar ve benzeri tüm vasıtalarla sözlü, yazılı ya da elektronik olarak toplanabilmekte, işlenebilmekte ve hem dijital hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilmektedir. Katılanların, bu hususta açık rızaları vardır.

4.4. Yarışmaya katılım için yaş sınırı bulunmakta olup sadece 01.01.1991 tarihinden sonra doğmuş olanlar yarışmaya katılım sağlayabilecektir.

4.5. Bir kategoride iki yıl üst üste ödül kazanan yarışmacı aynı kategoride ancak 1 yıl aradan sonra yarışabilir, bu süre geçmeden yarışmaya tekrar katılım sağlanması halinde değerlendirme yapılmaz ve yarışmacı doğrudan elenir.

4.6. Eserin finale kalması halinde, başvuran öğrenci veya öğrenci grubunun hâlihazırda üniversite öğrenimi gördüklerini belirtir yasal geçerliliği olan güncel (en geç bir ay içinde temin edilmiş) bir belgeyi TRT’ye sunmaları zorunludur.

4.7. Yarışmacılar, eserlerini www.trtgeleceginiletisimcileri.com adresi üzerinden sisteme yükleyerek yarışmaya katılacaklardır. Sisteme yüklenen eserlerin, www.trtgeleceginiletisimcileri.com adresinde belirtilen nitelik, format ve uzunlukta olmaları gerekmektedir.

5) DEĞERLENDİRME

Eserler Ön Eleme Kurulu ve Seçici Kurul tarafından değerlendirilir.

5.1. Ön Eleme Kurulu Ön Eleme Kurulu üyelerini TRT belirler. Ön Eleme Kurulu, başvuruları kategorilere göre ayrıştırıp değerlendirir, her kategori için en az 5 üye görev alır. Ön Eleme Kurulu, başvuruda bulunan eserlerin; şartnameye uygunluk, teknik, estetik, yaratıcılık ve kategori seçimleri yönünden değerlendirmesini ve elemesini yapar.

5.2. Seçici Kurul Seçici Kurul üyeleri TRT tarafından seçilen, alanında uzman isimlerden oluşur. Her kategori için en az 5 üye görev alır.

5.3. Ön Eleme Kurulu ve Seçici Kurul üyelerinin ilanını ve çalışma koşullarını TRT belirler.

5.4. Kurulların değerlendirmeleri sonucunda alınan kararlar nihaidir.

6) ÖDÜLLER

6.1. Her kategorinin;

Birincisine 10.000 TL (Onbin Türk Lirası)

İkincisine 8.000 TL (Sekizbin Türk Lirası)

Üçüncüsüne 6.000 TL (Altıbin Türk Lirası) para ödülü ve ödül heykeli verilecektir.

6.2. Yarışmayı kazanan her eser için tek bir para ödülü ve ödül heykelciği verilecektir. Grup olarak gönderilen eserlerin ödül kazanması halinde para ödülü grup temsilcisi tarafından bildirilecek hesap numarasına ödenecek olup ödül heykelciği, yarışmaya başvuru esnasında belirtilen grup temsilcisine teslim edilecektir. Gruptaki diğer üyeler bu hususu bilmekte ve kabul etmektedir.

7) GENEL ŞARTLAR

7.1. Yarışma kategorilerine yeterli sayıda eser başvurmaması durumunda o kategoride değerlendirme yapıp yapmama hususundaki karar TRT’ye aittir.

7.2. Yarışma şartlarına uymayan ve/veya yanlış beyanla gönderildiği tespit edilen başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır. Eser değerlendirmeden geçmiş ve ödül almış olsa bile, yarışma şartlarına uygun olmayan bir durumun tespiti halinde TRT, ödül heykelciğini ve ödül parasını geri alma hakkına sahiptir. Bu konuda nihai karar TRT tarafından alınır ve yarışmaya katılan bu kararla ilgili TRT’den herhangi bir talepte bulunmayacağını kabul ve taahhüt eder.

7.3. Seçici Kurul değerlendirmesi sonucunda ödüle değer eser bulunmaması halinde, ilgili kategoride ödül verilmeyecektir.

7.4. TRT, yarışmada ödül kazanan eserleri hiçbir telif hakkı ya da ödeme yapmadan TRT’nin tüm yayın mecralarında (radyo, televizyon, dergi, yeni medya, dijital mecralar vb.) basit ve alt ruhsatla kullanabilir, yayınlayabilir. Katılımcılar eserlerinin bu kapsamda TRT tarafından kullanılmasını kabul etmiş sayılırlar. Ödül kazanan eserler sahipleri, ödüllerini teslim almadan önce, eserlerinin TRT tarafından bedelsiz kullanımına ilişkin muvafakatname imzalayacaklardır.

7.5. Yarışmaya katılanlar, eserlerinin özgün olduğunu ve yapımının kendileri tarafından gerçekleştirildiğini, üçüncü kişi hak ve taleplerinden ari olduğunu, herhangi bir üçüncü kişinin başta telif hakkı olmak üzere herhangi bir hakkını ihlal etmediğini, Eser’e ilişkin herhangi bir uyuşmazlık bulunmadığını, aksi halde doğacak tüm hukuki, idari ve mali sorumluluğun kendisine ait olduğunu ve TRT’nin uğrayacağı zararları kendisine rücu edebileceğini veya zararının tazminini talep edebileceğini ve ödül kazanması halinde ödülün faiziyle iadesini talep edebileceğini beyan ve taahhüt ederler.

7.6. Yarışmaya gönderilen ve/veya ödül kazanan eserlerin işbu şartnamede TRT’ye verilen haklarının kullanımıyla ilgili olarak herhangi bir ihtilaf ortaya çıkması halinde doğacak tüm hukuki, idari, cezai ve mali sorumluluk, eseri yarışmaya gönderen kişilere ait olup TRT uğrayacağı zararları bu kişilere rücu edebilecek ve zararının tazminini talep edebilecektir.

7.7. Yarışmanın genel veya özel şartlarıyla ilgili olarak, yarışmanın herhangi bir sürecinde öngörülemeyen bir durum ortaya çıktığında TRT’nin şartnamede münhasıran ve tek taraflı olarak değişiklik yapma hakkı saklıdır.

7.8. Başvuru Formunu doldurup, Katılım Sözleşmesini onaylayan/kabul edenler katılım şartlarını kabul etmiş sayılırlar.

7.9. Yarışma için katılımcılar tarafından teslim edilen görsel, işitsel, yazılı materyaller geri verilmeyecek olup bu materyal ve eserler işbu şartnamede belirtilen şartlar dâhilinde TRT tarafından kullanılabilecektir.

7.10. Yarışmaya katılım amacıyla, başta eserin oluşturulması olmak üzere, yarışmaya katılım için gerekli her türlü masraf, gider vb. ödemelerden katılımcı sorumlu olup, bu konuda TRT’den herhangi bir talepte bulunulmayacaktır.

7.11. Yarışma sonuçları TRT’nin belirleyeceği bir tarih ve organizasyonla açıklanır. Tarih www.trtgeleceginiletisimcileri.com adresinden ilan edilecektir.










1) Radyo Yayıncılığı
1.1) Radyo Programı (Eğitim, kültür, sanat, müzik, haber v.b.)

• Toplumsal sorunlara duyarlı bakış açısıyla, odağında insan, toplum, kültür - sanat (tarih, edebiyat, çevre, kadın - aile, gençlik ve çocuk ), haber ve güncel olaylar olan programlar ile farklı müzik türlerinde açıklayıcı bilgiler veren müzik içerikli eğlence programları olabilir.

• Haber programıyla katılım sağlayacak eserler haberciliğin temel ilkelerine uygun olmalı, haberde olması gereken unsurlara yer vermelidir.

• Eserler sadece haber bülteni sunumu şeklinde olmamalıdır.

• Programlarda konu seçimi serbesttir.

• Süresi en fazla 10 dakika, eser kayıtları yüksek kalitede MP3 formatında olmalıdır. Programların metinleri sisteme yüklenmelidir.

1.2) Radyo Drama

• Toplumsal sorunlara duyarlı, insana özgü duyguları, iç çatışmaları, insanlar arası ilişkileri konu alan, müzik ve efektlerle zenginleştirilmiş drama programları olabilir.

• Programlarda konu seçimi serbesttir.

• Süresi en fazla 10 dakika, eser kayıtları yüksek kalitede MP3 formatında olmalıdır. Programların metinleri sisteme yüklenmelidir.

1.3) Radyo Belgeseli

• Araştırmaya dayalı, çeşitli konu başlıklarında, özenli bir radyo diliyle yazılmış metinler, röportajlar ve arşiv kayıtlarıyla desteklenen bilgilendirici nitelikte programlar olabilir.

• Programlarda konu seçimi serbesttir.

• Süresi en fazla 10 dakika, eser kayıtları yüksek kalitede MP3 formatında olmalıdır. Programların metinleri sisteme yüklenmelidir.

2) Televizyon Yayıncılığı
2.1) Televizyon Programı (Eğitim, kültür, sanat, müzik, çocuk vb.)

• Yeni bir anlatım biçimiyle oluşturulmasına öncelik verilmelidir.

• Konu açık, anlaşılır biçimde ortaya konmalı, programın ritmi yüksek olmalı, iletiler hedef kitlenin rahat algılayacağı biçimde sunulmalıdır.

• Programın içeriğindeki metin, sunuş, görüntü, ses, müzik, animasyon gibi öğelerin birbiriyle olan ilişkisi tutarlı ve dengeli olmalıdır.

• Süresi en fazla 10 dakika, eser kayıtları yüksek kalitede MPEG4 formatında olmalıdır.

2.2) Kısa Film

• Konusu özgün bir senaryo üzerine kurulmalıdır.

• Özgün bir anlatım diline sahip olmalıdır.

• Film; rengi, müziği ve çekim mekânları ile kendine özgü bir atmosfere sahip olmalıdır.

• Yapımlar grafik ve animasyonla desteklenebilir.

• Süresi en fazla 5 dakika, eser kayıtları yüksek kalitede MPEG4 formatında olmalıdır.

2.3) Belgesel Film

• Bilgi, belge, tanıklık ve yorumlara dayalı olmasının yanı sıra yönetmenin özgün yorumunu, farklı bakış açısını yenilikçi yaklaşımlarını da içermelidir.

• Belgesel filmin bütününü kapsamamak kaydıyla, anlatımı desteklemek amacıyla kurmaca, deneysel, canlandırma gibi türler içerikte kullanılabilir.

• Süresi en fazla 15 dakika, eser kayıtları yüksek kalitede MPEG4 formatında olmalıdır.

3) Haber Yayıncılığı
3.1) Televizyon Haberi

• Haberciliğin temel ilkelerine (5N1K) uygun olmalı, haberde olması gereken unsurlara yer vermeli, kurguda ses dengesi iyi kurulmalıdır.

• Metin ve görsellik yönünden habercilik ilkelerine uygun hazırlanan eserler haber bülteni şeklinde olabilir.

• Süresi en fazla 2 dakika, eser kayıtları yüksek kalitede MPEG4 formatında olmalıdır.

3.2) Televizyon Spor Haberi

• Haberciliğin temel ilkelerine uygun olmalı, haberde olması gereken unsurlara yer vermelidir.

• Kısa, açık ve net cümlelerden oluşmalıdır.

• Röportajlar ya da sesli açıklamalarla desteklenebilir. Spor haberinde kesinlikle müzik kullanılmamalı, kaynak (gazete, TV vb.) varsa belirtilmelidir.

• Süresi en fazla 2 dakika, eser kayıtları yüksek kalitede MPEG4 formatında olmalıdır.

3.3) İnternet Haberi

• Haberciliğin temel ilkelerine uygun olmalı ve internet haberciliğinin gereklerini bünyesinde barındırmalıdır.

• Üretilen haber özgün olmalıdır.

• Röportaj, veri, infografik, grafik, fotoğraf, video, multimedya vb. çalışmalarla eser desteklenebilir.

4) Dijital Yayıncılık
4.1) İnternet Sitesi

• Herhangi bir konuya veya hizmete odaklanmış internet sitesi ile katılım sağlanabilir.

• İnternet sitesindeki içeriklerin kalite ve güncelliğinin yanında kullanıcı deneyimini etkileyen tasarım, farklı mobil platformlara uyumluluk, yüklenme hızı, etkileşim gibi unsurlar da değerlendirmeye alınacaktır.

4.2) Sosyal Medya Yönetimi

• Belirli bir konu ve hedef kitlesine sahip sosyal medya (Twitter, Instagram, Youtube, Twitch, Tiktok vb.) hesapları ile yarışmaya katılım sağlanabilir.

• Hesap için üretilen içeriklerin özgünlüğü, yenilikçiliği, dili, sıklığı ve deneyselliği ilgili hesabın amacı ve stratejisine, sosyal medya platformunun yapısına uygun olmalıdır.

• Hesabın hedef kitlesi, içeriklerdeki etkileşimler ve hesabın paylaşım periyodu da değerlendirmeye alınacaktır.

4.3) Dijital Kampanya

• Belirlenen bir konuda hedef kitle analizi ve raporlarını oluşturmak gerekmektedir.

• Kampanya için ayrılacak bütçe ve kampanya kanalları belirlenmelidir.

• E-posta, sosyal medya, web, formlar ve anketler de dâhil olmak üzere birçok farklı kanalda oluşturulan kampanya kurgularının nasıl oluşturulacağının belirlenmesi ve rapor halinde sunulması beklenmektedir.

• Kampanyanın kitleye ulaşırken nasıl bir psikolojik strateji belirlendiği, hangi tarihlerde nasıl çıkılacağı konularını detaylıca açıklayan video, ses, fotoğraf ve metin içeren bir kampanya dosyası sunulmalıdır.

4.4) Dijital Video İçerik Formatı

• Dijital platformlar (Youtube, Instagram, Tiktok, Twitter vb.) için belirli bir konuda hazırlanan video formatları ile yarışmaya katılım sağlanabilir.

• Geliştirilen video formatlarının özgünlüğü, video yapım kalitesi ve dili değerlendirmeye alınacaktır.

• Video dikey ya da yatay formatta olabilir.

• Videonun süresi maksimum 10 dakika olmalıdır.

• Video formatının hangi platform için üretildiği belirtilmelidir.

• Video formatının amacı ve hedef kitlesi belirtilmelidir.

4.5) Podcast

• Araştırmaya dayalı, çeşitli konularda (sanat, edebiyat, gençlik, muhabbet, teknoloji, oyun, haber, seyahat, müzik, hobi, araba vb.) bilgilendirici, düşündürücü veya eğlendirici bir podcast kaydı olmalıdır.

• Konu seçimi serbest olmakla birlikte en az 3 bölümü (Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify, Soundcloud) yayınlanmış bir podcast formatı olmalıdır.

Yarışma ile ilgili sorularınız için geleceginiletisimcileri@trt.net.tr