2. TRT World Citizen Kısa Film Yarışması

Son Başvuru - 31 Mayıs 2019

Düzenleyen
TRT World






TRT World Citizen 2019 Short Film Competition

Film submissions are accepted from January 1st 2019 to May 31st 2019.

In the world today, there is an overabundance of information, and we are constantly bombarded by facts, figures, and data points. The human element can easily get lost in all this. We can certainly live with information, but we thrive through experience.

The inSHORT Film Competition was launched 2018 as part of the ‘Am I Not A Child’ campaign, to help connect us to the situation being faced by child refugees at a level beyond facts. The competition created a space for an artistic approach to the issue, to explore new perspectives and reach out to the audience emotionally.

We are happy to say that our first year was a great success. We received more than 3,200 short film submissions from over 110 countries. And after 3 separate rounds of judging, we have our 3 finalists.

1st Prize
Dreams Under the Rubble | Yıkıntılar Altında Rüyalar
This film from Iraq tells the story of a paramedic working in a field hospital during the war. After an attack, he rescues a girl from the rubble of a destroyed house, only to find himself victim to the harrowing sense of loss around him.

2 nd Prize
The Doll | Oyuncak Bebek
After a terrorist attack, young Mariam is forced to flee as refugees to Turkey. All that remains of her past is a doll that caught a stray bullet in the crossfire.

3 rd Prize
The Companion | ÜNS
Muhammed is the son of a Syrian refugee family that live in Turkey. He likes to doodle pictures in class - often revealing the pain of his past. Fortunately, his fellow students see this as an opportunity for companionship.







2. TRT World Citizen Ödülleri sahiplerini buldu

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen törende, "Savaşın Kadınları Kısa Film Yarışması"nda dereceye girenler ile "İnsani Yardım" başlığı altında dünyada farklı alanlarda yaptıkları girişimlerle dikkati çeken isimlere ödülleri verildi.

TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, "Türkiye, büyük değişimin, çağrının merkezindeki ülkedir, adil, yeni bir dünyanın öncüsüdür. TRT ise, Türkiye'nin kamu yayıncısı olarak, yeni bir medya ve dil inşasında bir alternatif değil, kurucu, öncü ve yön veren bir medya kuruluşu olmakta kararlıdır. TRT World Citizen projemiz de hedefimize giden bu yolda önemli araçlarımızdan bir tanesi." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın katılımıyla TRT bünyesinde 2017 yılında kurulan sosyal sorumluluk girişimi TRT World Citizen tarafından bu yıl ikincisi gerçekleştirilen TRT World Citizen Ödül Töreni, Hasköy Yün İplik Fabrikası'nda gerçekleştirildi.

TRT Genel Müdürü Eren, ödül töreninin açılışında, World Citizen ödülleri için ilk adımı 3 yıl önce attıklarını, temel amaçlarının çoğu zaman arka planda kalan, toplum tarafından fark edilmeyen gizli kahramanların başarı hikayelerinin dünyaya tanıtılması olduğunu söyledi.

Eren, "Yeni Zellanda'da gerçekleşen terör saldırısında hafızamıza kazınan Davud Nabi'nin son sözleri 'Hello Brother'. Bu sözleri dünyanın her köşesine ulaştırmak için düzenlediğimiz medya kampanyamız uluslararası alanda büyük bir farkındalık yarattı. Bugün geriye dönüp baktığımızda, 3 yıl gibi kısa bir sürede yaptığımız ve burada sayamadığım birçok sosyal sorumluluk projesiyle gözden uzak tutulmaya çalışılan hayatlara dokunduk, vicdanlı insanlara ilham olduk." diye konuştu.

"Bizler nötr değil, doğruyu söyleyen bir medyayız"
Eren, TRT World'ü diğer kanallardan ayıran temel özelliklerden birinin, insanı sözde değil gerçekten merkeze koyması olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Biz, savaşlarla hayatları karartılanların hikayesini, dünyaya tehdit olarak pazarlayan medya dilinin, sorunun büyük bir parçası olduğunun farkındayız. TRT olarak da bu farkındalık ile hareket ediyoruz. Hakikate dayalı bir yayıncılık yürütüyoruz. Yeni bir medya dili inşası sürecinde insanı hikayenin merkezine yerleştirirken, onun sadece bir haber unsuru değil, insanın alemin özü olduğu bilinciyle hareket ediyoruz. Bu nedenle bizler nötr değil, doğruyu söyleyen bir medyayız. Objektif olmaktan öte, hakkaniyetliyiz, dengeliyiz. Katil ile maktule, zalim ile mazluma eşit mesafede duran bir gazetecilik, bizim açımızdan alışılanın tekrarından başka bir şey değil."

Küresel ölçekte bir değişim talebinin söz konusu olduğunu söyleyen Eren, mevcut dünya düzenine karşı her geçen gün daha yüksek sesle "Dünya 5'ten daha büyüktür." denildiğini aktardı.

Eren, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Türkiye, büyük değişimin, çağrının merkezindeki ülkedir, adil, yeni bir dünyanın öncüsüdür. TRT ise Türkiye'nin kamu yayıncısı olarak, yeni bir medya ve dil inşasında bir alternatif değil, kurucu, öncü ve yön veren bir medya kuruluşu olmakta kararlıdır. TRT World Citizen projemiz de hedefimize giden bu yolda önemli araçlarımızdan bir tanesi."

Dereceye giren kısa filmlere ödül verildi
Eren'in konuşmasının ardından, "Savaşın Kadınları Kısa Film Yarışması" ve "İnsani Yardım" alanlarında dereceye girenler ödüllendirildi.

Törende, ilk olarak, "Savaşın Kadınları Kısa Film Yarışması" kategorisinde dereceye giren ilk 3 kısa filmin videosu izlendi. Yarışmada "Roof Knocking" filmiyle yönetmen Sina Salimi ve yapımcı Sergio Salazar birinciliğe, "Tangle" filmiyle İranlı kadın yönetmen Maliheh Gholamzadeh ikinciliğe, "The Flight of the Swallow" filmiyle yapımcı Jean-Pierre Vezina üçüncülüğe layık görüldü. Birincilik ödülünü yazar Doğan Hızlan, ikincilik ödülünü aktivist Gamze Özçelik, üçüncülük ödülünü ise oyuncu Bülent İnal sahiplerine takdim etti.

"İnsani Yardım" ödülleri sahiplerini buldu
Törende, "İnsani Yardım" başlığı altında bu yıl 6 farklı kategoride ödül verildi.

"Yaşam Boyu Başarı Ödülü"ne, son dönemde yürüttüğü Barış Treni Projesi ile dikkati çeken İngiliz şarkı sözü yazarı ve sanatçı Yusuf İslam layık görüldü. İslam'a ödülü Emine Erdoğan tarafından verildi.

İslam, duygularını şöyle dile getirdi:

"Bir gün özellikle bu dünyadaki kendi varlığımın sebebine bir cevap ararken bir resimle karşı karşıya kaldım. İşte tam da o anda İslam'ı, Kuran'ı gördüm. Kuran'da, İslam'da insanlığın gelişimi, ilerlemesinin ne demek olduğunu fark ettim. Aslında tüm bu ilerlemenin İslam'da olduğunu gördüm. Altı çizilen en önemli şey barıştı. Peygamberimiz, dünyaya barışı öğretmeye çalıştı. Birbirimize selamı, sevgiyi yayarak barışa ulaşabiliriz. İslam'ı bulduktan sonra ilerlemeye başladım. Hepimiz mutlu olmak istiyoruz ama mutluluğun tek hedef olması iyi değil. Esas olan hedef iyilik. İyiliği yakaladığınız zaman mutluluğu da yakalayacaksınız."

"Yılın Vatandaşı" ödülü Yeni Zelanda'daki camiye gerçekleştirilen terör saldırısında insanların hayatını kurtaran Abdul Aziz Wahabzadah'a İbrahim Eren tarafından takdim edildi.

Wahabzadah, içinde bulundukları zor durumda taziye elini uzatıp kendilerini teselli eden Türkiye'ye teşekkür ettiklerini söyledi.

"Suriye halkı sadece yaşamak istiyor"
Suriye'deki savaşa dikkati çekmek için 6 yaşındaki kızı Bana Alabad'in videolarını sosyal medyadan paylaşan Halepli aktivist Fatemah Alabad'a "Savaşın Kadınları Ödülü" verildi.

Milyonlarca Suriyeli'ye ev sahipliği yaptığı için Türkiye'ye teşekkür eden Fatemah Alabad, duygularını şöyle dile getirdi:

"Bu ödül bütün kadınlar için savaş içinde olan tüm kadınlar adına... İyi bir gelecek hazırlamak için mücadele ediyor kadınlar. Milyonlarca çocuğun Suriye'de karşılaştığı durumu izah etmek çok zor. Binlerce çocuk öldü. Hala hayatını idame ettirebilenler, savaşın ortasında kalmış durumdalar. Suriye kamplarında ve başka ülkelerin mülteci kampları doldu. Soğuğun içerisinde yaşamaya çalışıyorlar. Çocukların yadıma ihtiyacı var. Onlar adına, ölen çocuklar adına sizden bir şey istiyorum, ne olur bunu durdurun diyorum. Suriye halkı sadece yaşamak istiyor ve yaşama hakları var."

"İhtiyacımız olduğu dönemde Emine Erdoğan Somali'ye geldi"
"Eğitim Ödülü"nü ise Somali'de siyasal karmaşa ve doğa olaylarından etkilenen Somalililere yardım etmek için eğitim programları düzenleyen Somalili aktivist Hawa Afen Mohamed aldı.

Mohamed, şunları anlattı:

"Burada olmak büyük bir onur. Büyük bir ihtiyacımız olduğu dönemde Emine Erdoğan Somali'ye geldi. Bizi desteklemek için bir el verdi. Yerlerinden, yurdundan edilmiş insanları desteklemek için kendileri bizzat mülteci kamplarına gelip bize destek oldular. Kendilerine bu cömertlikten dolayı bir kez daha teşekkür etmek isteriz. Bu teşekkürler sadece şahsım adına değil, Somali halkı adına teşekkür ederiz."

"İnsan haklarımızı, onurumuzu geri istiyoruz"
Törende, "İletişim Ödülü" Filistin'de gerçekleşen barışçıl gösterilerle yazıları sosyal medyada büyük etki yaratan Filistinli şair ve yazar kimliğiyle aktivist Ahmed Abo Retaima'ya takdim edildi.

Retaima, "Filistin'den, Gazze'den geliyordum. Gazze, Filistinli kardeşlerimizin hala onurları için mücadele verdiği bir yer. Dünyaya bir mesaj vermeye çalışıyorlar. Mesaj çok basit ve çok da güçlü, 'Bizim yaşamaya ve özgürlüğe ihtiyacımız var.' Filistin halkına karşı İsrail suç işliyor. Bizim mesajımız şu, insan haklarımızı, onurumuzu geri istiyoruz. İnsan onuruna inananlar Filistinliler'in yanında olacaklar. Biz mücadele etmeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Gençlik Ödülü, Azerbaycanlı Jamalova'ya verildi
Yağmurdan enerji elde etmek için yaptığı girişimlerle 15 yaşındaki Azerbaycanlı Reyhan Jamalova "Gençlik Ödülü"ne değer görüldü. Jamalova'ya ödülü sanatçı Haluk Levent tarafından verildi.

Jamalova, "Dünyayı değiştirme yolundaki amacım, topluma hayırlı işler yapmaya vesile olmak. Bu ödülü olumlu bir etki bırakmayı amaçlayan gençler adına, onların sesini duyurmak amacıyla alıyorum." diye konuştu.


28.11.2019










TRT World Citizen Ödülleri sahiplerini buluyor

TRT’nin 2017 yılında “pozitif değişime ilham olmak” sloganıyla kurduğu sosyal sorumluluk girişimi TRT World Citizen, geçtiğimiz yıl ilk kez TRT World Citizen Ödül Töreni’ni düzenledi. 3 Ekim 2018’de gerçekleştirilen törende “Eğitim”, “İletişim”, “Yılın Dünya Vatandaşı Ödülü” ve “Hayat Boyu Başarı” olmak üzere toplam dört kategoride ödül verildi.

Dünyanın dört bir yanından, insanlığa hizmet etmiş ve alanında fark oluşturan önemli çalışmalara imza atmış önemli isimlerin ödüllendirildiği törende geçtiğimiz yıl; Afganistan'da savaşın en yoğun olduğu dönemde 30 bin kız çocuğu için yerin altında okul inşa eden, bugün ülke genelinde 350 binden fazla kişiye eğitim imkânı sunan Dr. Sakena Yacoobi “2018 TRT World Citizen Eğitimci Ödülü”, Türk Hava Yolları iş birliği ile Mogadişu'ya 60 ton gıda yardımı ulaştıran, 2017’de çektiği video ile #lovearmy (#sevgiordusu) yardım hareketinin öncülerinden Jerome Jarre “2018 TRT World Citizen İletişim Ödülü”, Amerika’da 80 çocuğun bakımını üstlenen Libya asıllı Muhammed Bzeek “2018 TRT World Citizen Yılın Vatandaşı Ödülü” ve topluma ömür boyu katkı sağlamış, yaşamının çoğunda insanlığın hizmetine yönelik işlerle uğraşan ve ismini taşıyan vakfın kurucusu olan Dr. Havva Abdi “2018 TRT World Citizen Hayat Boyu Başarı Ödülü”ne layık görüldü.

2018’de ayrıca mülteci çocukların yaşadıkları sorunların konu alındığı TRT World Citizen Kısa Film Yarışması da düzenlendi. 110 ülkeden gelen 4 bini aşkın başvuru arasından finale kalan üç film, törende ödüllerini aldı.

Gençler için gazetecilik (Sığınmacı çocuklara gazetecilik eğitimi), Ben çocuk değil miyim (Çocuk mültecilerin Avrupa’da yaşadığı trajedi), ve Gülümseten Kutular (Türkiye’deki ihtiyaç sahibi yetim çocuklara hediye paketleri) kampanyalarıyla daima sosyal sorumluluk alanında çalışmalar yürüten TRT World Citizen, düzenlediği TRT World Citizen Ödülleri ile uluslararası çapta büyük başarılara ulaşan projeleri ödüllendiriyor.

Bu yıl; en prestijli ödül olan “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”, yaptığı insani çalışmalarla dünyaya ilham olan Cat Stevens adıyla da bilinen Yusuf Islam’a takdim edilecek. Ayrıca Islam, tören gecesinde yeni kurduğu hayır kurumu Peace Train’i de ilk kez dünyaya tanıtacak.

İkincisi 28 Kasım’da gerçekleşecek TRT World Citizen Ödülleri’nde bu yıl dört kategorinin haricinde “TRT World Citizen Gençlik Ödülü” de sahibini bulacak. İş dünyası, siyaset, akademi, kültür-sanat ve insani yardım alanlarında dünyanın dört bir yanından katılımcılar, TRT World Citizen Ödül Töreninde bir araya gelecek.

13.11.2019






2.TRT World Citizen Ödülleri 28 Kasım’da

Bu yıl ikincisi düzenlenen TRT World Citizen Ödülleri, tüm dünyada ses getiren sosyal sorumluluk projelerini, 28 Kasım Perşembe günü Hasköy İplik Fabrikası’nda gerçekleştirilecek törenle ödüllendirecek. Törene Emine Erdoğan da katılacak.
TRT’nin 2017 yılında “pozitif değişime ilham olmak” sloganıyla kurduğu sosyal sorumluluk girişimi TRT World Citizen; bu yıl da insanlığa hizmet etmiş ve alanında fark yaratan önemli çalışmalara imza atmış isimleri 2.TRT World Citizen Ödül Töreni’nde ağırlayacak.

Emine Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşecek törende iş, siyaset ve kültür-sanat alanından önemli isimler bir araya gelecek; dünyanın dört bir yanına ödüller dağıtılacak.

Ödül töreninde ayrıca, World Citizen’ın bu yıl ki kampanyası olan Women of War “Savaşın Kadınları” teması adı altında; yurtlarından göç etmek zorunda bırakılmış ve olumsuz şartlar altında yaşamlarını sürdüren kadınların hikayelerine dikkat çekmek üzere gerçekleştirdiği Kısa Film Yarışması’nda dereceye giren filmlerin yönetmenlerine ödülleri takdim edilecek.

TRT World Citizen; geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da dünyanın farklı coğrafyalarından insani yardım faaliyetleri yürüten aktivistlere ödül verecek. TRT World Citizen gecesinde, eğitim, iletişim, gençlik, yılın dünya vatandaşı ve hayat boyu başarı kategorilerinde belirlenen kişilere ödülleri takdim edilecek. Bu yıl verilen ödüllere ek olarak yıl boyunca yürütülen “Women of War” kampanyası doğrultusunda “Savaşın Kadını” ödülü de sahibini bulacak.

En prestijli ödül olan Yaşam Boyu Başarı ödülü bu yıl yaptığı insani çalışmalarla dünyaya ilham olan Yusuf İslam’a (Cat Stevens) takdim edilecek. Yusuf İslam ayrıca tören gecesinde sosyal sorumluluk kampanyası Peace Train’i de ilk kez dünyaya tanıtacak.

22.11.2019






TRT World Citizen

We're proud to announce the finalists of the #WomenOfWar 2019 TRT World Citizen Short Film Competition. Winners will be announced during the TRT World Citizen Awards in November.

FINALISTS

"The Flight of the Swallow" - Yannick Nolin
"Roof Knocking" - Sina Salimi
"The Pains of the Sea" - Mohammad Reza Masoudi"
"MareNostrum" - Maryam Rahimi
"Tangle" - Malihe Gholamzade







Yarışmanın bu seneki konusu Birlikte Yaşama Kültürü. Yarışmaya başvuran filmlerin doğrudan ya da dolaylı olarak bu konuyla ilişkili filmler olması gerekmekte. Yarışmaya kurmaca, belgesel ya da animasyon (canlandırma) türündeki filmler başvurabilir.






TRT World Citizen Kısa Film Yarışması başvuruları devam ediyor

TRT World'ün insanlara ilham verme amacıyla yola çıkan girişimi "World Citizen" tarafından bu yıl TRT World Citizen Kısa Film Yarışması'nın ikincisi düzenleniyor.

Film yapımcılarına, küresel insani sorunları alışılagelmişin dışında ve yaratıcı bir bakış açısıyla göz önüne serme imkanı veren TRT World Citizen Kısa Film Yarışması'nın başvuruları devam ediyor.

Yarışmayla ilgili daha fazla bilgi için tıklayınız
https://www.trtworld.com/shortfilm/

Yarışma bu yıl, çatışma bölgelerindeki şiddetin ve baskının kurbanları, aynı zamanda savaş sonrası barışın inşa edilmesinde öncü olan kadınların hikayelerini öne çıkaran "Savaşın Kadınları" temasıyla gerçekleştirilecek.

Farkındalık oluşturması ve izleyicilere kendi hayatları, sorunları ve mücadeleleri konusunda yeni bakış açıları katması hedeflenen yarışmada, bu yıl kısa filmler, çatışma bölgelerindeki kadınların yaşadığı zorlukları konu edinecek.

Geçen yıl 110 ülkeden 3 binin üzerinde başvurunun yapıldığı, bu yılki yarışmaya farklı ülkelerden şimdiye kadar 500'ün üzerinde talebin geldiği TRT World Citizen Kısa Film Yarışması'nın başvuruları 31 Mayıs'a kadar sürecek.

Kaynak
AA
12 Şubat 2019







The TRT World Citizen Short Film Competition provides a platform for filmmakers to explore global humanitarian issues from a unique and creative perspective.

In our second year, the competition is being hosted as part of TRT World Citizen’s ‘Women of War’ Campaign, which highlights the situation faced by women in conflict zones. In war, women are frequently victims of systematic violence and oppression, but also serve as essential contributors to the peace process, and as leaders in rebuilding society after war.

Your film submission should highlight the narratives of these women. All submissions must be guided by the subject of the campaign: ‘Women of War: Survivors. Peacemakers. Leaders.’

Competition Rules
Films must be short narratives of 5-10 minutes. Any film outside these parameters will be immediately disqualified without exception.
All films must be in English or have English subtitles at the time submitted.
Films must be submitted as an online streaming video via submission platform FilmFreeway.
Films must have been completed after January 1, 2017.
* For full list of rules, please visit one of our submission platforms.

https://filmfreeway.com/trtworldcitizen