17. TÜRSAK Çocuk Filmleri Festivali

19-23 Nisan 2021

Düzenleyen
Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK)
hikaye @ tursak.org.tr





FİLMİMİN HİKÂYESİ YARIŞMASI’NIN BİRİNCİSİ ASYA ŞAHİN, KIRMIZI ARABA HİKAYESİNİN FİLMİNİ ÇEKTİ

T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün destekleri ile TÜRSAK Vakfı tarafından gerçekleştirilen Filmimin Hikâyesi yarışmasında “Kırmızı Araba” ile birinci olan Asya Şahin, hikâyesini filme çekti.

Çocukların sanatsal üretim gerçekleştirmelerine, sinema kültürü edinmeleri ve yedinci sanat dalına ilgilerinin artması amacıyla bu yıl 17. defa gerçekleştirilen Çocuk Filmleri Festivali’nin Filmimin Hikâyesi yarışması ile bir öğrenci daha hayallerini gerçeğe dönüştürdü. Yarışmada Kırmızı Araba hikâyesiyle birincilik ödülünü kazanan Asya Şahin, senarist ve yönetmen Ali Tanrıverdi ile birlikte filmini çekti. TÜRSAK Vakfı’nın desteği ile ilk yönetmenlik ve başrol oyunculuğu deneyimini yaşayan Şahin, unutamayacağı bir çekim günü yaşadı.
Asya Şahin’den İlk Yönetmenlik ve Başrol Deneyimi
Karikatürist ve Animasyon Yapımcısı Varol Yaşaroğlu başkanlığında; Senarist ve Yönetmen Ali Tanrıverdi, Yazar ve Psikiyatrist Cem Mumcu, Oyuncu Ceren Benderlioğlu, CGV Mars Cinema Group COO’su Nurdan Ulu Horozoğlu’ndan oluşan Filmimin Hikâyesi Ana Jüri Üyeleri tarafından 23 Nisan’da gerçekleştirilen ödül töreninde Kırmızı Araba isimli hikâyesiyle birinci seçilen Asya Şahin, en mutlu ve heyecanlı günlerinden birini yaşadı. Çakallarla Dans film serisinin senaryo yazarlığını Murat Şeker ile birlikte üstlenen; 2019 yılında ilk yönetmenlik deneyimi olan Amacı Olmayan Grup filmlerine imza atan senarist ve yönetmen Ali Tanrıverdi’nin yardımıyla filmini çeken; oyuncu Beste Bereket ile de başrolde oynayan Asya Şahin, keyifli bir set deneyimi yaşadı. Kırmızı Araba filminin başrolünde yer alan bir diğer isim ise TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Yapımcı ve Avukat Burhan Gün oldu.
Büyük ödül olan dizüstü bilgisayarı kazanmanın yanı sıra hikâyesini de filme çekme deneyimi yaşayan Asya Şahin mutluluğunu paylaştı. TÜRSAK Vakfı’nın çocukların hayal gücünü geliştiren ve destekleyen bir vakıf olduğunu belirterek 17. Çocuk Filmleri Festivali kapsamında gerçekleştirilen atölyelerin de kendisinin yazma becerisinin ilerlemesi açısından çok değerli olduğunu ifade ederek “Hikâyemdeki eksiklikleri atölyeler sayesinde düzeltebildim.” dedi. Birinci olduğunu öğrendikten sonra çok mutlu olup heyecanlandığını söyleyen Şahin, bunun kendisi için bir rüya olduğunu sözlerine ekledi.
Çocuk Filmleri Festivali ile ilgili ayrıntılı bilgiler ve güncel duyurular yarışmanın web sitesinden ve TÜRSAK Vakfı'nın sosyal medya hesaplarından takip edilebilir.

Türsak Hakkında
1991 yılında, sinema, televizyon, güzel sanatlar, basın, iş ve politika dünyasından tanınmış 215 üyenin katılımıyla kurulan Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı - TÜRSAK; 30. yılını doldurmuş olan özerk bir vakıftır.

Bugüne kadar onlarca değerli yönetmen, yüzlerce sinema öğrencisi ve sektör çalışanı yetiştiren TÜRSAK Vakfı, sektörel endüstriye kaliteli elemanlar kazandırdı. Diğer taraftan sayısız uluslararası festival, film haftası, yarışma, panel, seminer, sempozyum ve atölye gerçekleştiren, yaptığı yayınlar ve yapımlarla sinema sektörüne ve sektörün bilgi birikimine katkıda bulunan vakıf; aynı zamanda 2005-2008 yılları arasında, Türkiye’nin uluslararası tanıtımı adına en kaliteli, en büyük projelerinden biri olan Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin organizasyonunu gerçekleştirdi ve festivale şu anki uluslararası kimliğini kazandırdı; festivale kazandırdığı film marketle festivali sinemacıların buluştuğu bir merkez haline getirdi. Kurulduğu günden bugüne kadar ilkeleri ve prensipleri doğrultusunda hareket eden, yegâne amacı halka hizmet etmek olan TÜRSAK Vakfı; gerçekleştirdiği organizasyonlarla kitlelerin bilinçlenmesini sağlayan ve aynı zamanda ülke ekonomisine katkıda bulunan bir vakıftır. TÜRSAK Vakfı, Mart 2021’den itibaren Cemal Okan başkanlığındaki yeni yönetim kurulu tarafından yönetilmektedir.






17. Çocuk Filmleri Festivali Sona Erdi

Çocukların sinema kültürü edinmeleri ve yedinci sanat dalına ilgilerinin artması amacıyla gerçekleştirilen 17. Çocuk Filmleri Festivali’nin kapanış ve ödül töreni 23 Nisan 2021 Cuma günü, TÜRSAK Vakfı YouTube kanalında gerçekleştirildi. Kapanış töreninde Filmimin Hikayesi yarışmasının ödülü, URART tarafından tasarlandı. Açılış konuşmasını yapan TÜRSAK Vakfı Başkanı Cemal Okan, “Sevgili çocuklar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nızı en içten dileklerimle kutluyorum.” dedi ve 17 yıldır düzenlenen Çocuk Filmleri Festivali sayesinde Türkiye’nin her bölgesinden çocukları sinemayla tanıştırmaktan çok memnun olduklarını ifade etti.

24 Nisan 2021
Sadi Çilingir






17. ÇOCUK FİLMLERİ FESTİVALİ SONA ERDİ

T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün Destekleri ile TÜRSAK Vakfı tarafından gerçekleştirilen ve çocuklar tarafından bu yıl da ilgiyle karşılanan 17. Çocuk Filmleri Festivali sona erdi.
Çocukların sanatsal üretim gerçekleştirmelerine, sinema kültürü edinmeleri ve yedinci sanat dalına ilgilerinin artması amacıyla gerçekleştirilen 17. Çocuk Filmleri Festivali’nin kapanış ve ödül töreni 23 Nisan Cuma günü, Nayme Taylan’ın sunumuyla TÜRSAK Vakfı YouTube kanalında gerçekleşti. Festivalin kapanış töreninde “Filmimin Hikayesi” yarışmasının kazanan ismi belli oldu. Kazanan ismin ödülü, yaptığı tasarımlarla ve sanat galerileriyle ünlü olan URART markası tarafından tasarlandı.
“Çocukların Kültür Sanat Alanında Çalışmalar Yapmalarına Katkı Sağlamanın Haklı Gururunu Yaşıyoruz”
Törende ilk olarak TÜRSAK Vakfı Başkanı Cemal Okan’ın görüşlerine yer verildi. “Sevgili çocuklar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nızı en içten dileklerimle kutluyorum” diyen Okan, 17 yıldır düzenlenen Çocuk Filmleri Festivali sayesinde Türkiye’nin her bölgesinden çocukları sinemayla tanıştırdıklarını söyledi. Ayrıca verdikleri birbirinden farklı atölyeler ile çocukları erken yaşlarda sinema ve kültür sanat alanında çalışmalar yapmalarına katkı sağlamanın haklı gururunu yaşadıklarını ifade etti. Geçen yıl bir ilki gerçekleştirerek online olarak yapılan Çocuk Filmleri Festivali’ni, bu yıl da aynı şekilde devam ettirdiklerini belirten Cemal Okan, festivale büyük ilgi gösteren çocuklara teşekkürlerini sundu.

En İyi Hikâyenin Sahibi “Asya Şahin”
Karikatürist ve Animasyon Yapımcısı Varol Yaşaroğlu başkanlığında; Senarist ve Yönetmen Ali Tanrıverdi, Yazar ve Psikiyatrist Cem Mumcu, Oyuncu Ceren Benderlioğlu, CGV Mars Cinema Group COO’su Nurdan Ulu Horozoğlu’dan oluşan Ana Jüri Üyeleri tarafından kısa süre önce hikayesi kitaba basılacak 50 ismin açıklandığı Filmimin Hikayesi Yarışması’nın birincisi Kırmızı Araba adlı hikâyenin sahibi Asya Şahin oldu. Yarışmanın kazananı Asya Şahin, kendisini ödüle layık gören jüri üyelerine teşekkürlerini sunarak “Ödülü kazandığım için çok mutluyum sanki bir rüya gibi. Bu ödülü TÜRSAK Vakfı’nın 17 yıldır sanatla buluşturduğu tüm çocuklar adına alıyorum. Atatürk’ten sonra bana en güzel 23 Nisan hediyesini veren TÜRSAK Vakfı’na çok teşekkür ediyorum” dedi.

Her Sene Olduğu Gibi Bu Yıl Da Festival Coşkuyla Karşılandı
17. Çocuk Filmleri Festivali kapsamında, cocukfestivali.com adresinde çevrim içi ve ücretsiz film gösterimleri ile Türkiye’nin dört bir yanından çocuklar sinema kültürünü evlerinden deneyimledi. Son dönemin en ilgi çeken, birbirinden güzel filmlerinin yer aldığı programda, minik sinemaseverler eğlenceli saatler yaşadı. Festivalde bu yıl kısa ve uzun metrajlardan oluşan 15 filmlik dopdolu bir program çocuklarla buluştu. Açılış filmi, geçtiğimiz yıl Filmimin Hikâyesi yarışmasını kazanan Fatma Yoksul’un yönetmen Emre Kavuk ile birlikte çektiği Bizim Köyde Macera oldu. Programdaki diğer filmler arasında ise Asteriks: Sihirli İksirin Sırrı, Ay Bekçisi, Çılgın Köpekler, Elektrik Gökyüzü, İçgüdü, Kıyıdaki Yaşam, Kirpi ve Saksağan: Sevimli Uzay Kahramanları, Küçük Ayakkabıcı, Küçük Kahraman, Maestro, Mido ve Şarkıcı Hayvanlar, Son Jeton, Şifreni mi Unuttun? ve Yaprak yer aldı.

Eğitici ve Öğretici Atölyeler ile Çocukların Sinemaya Sevgileri Arttı
Çocuklar, sinemanın büyülü çatısı altında birbirinden güzel etkinliklere katılarak festival coşkusunu yaşadı. Aslan Tamjidi ile “Animasyon Atölyesi” çocuklarla buluştuktan sonra, Zeynep Bayat ile “Oyunculuk Atölyesi” gerçekleştirilerek, çocukların oyunculuk hakkında merak ettiği sorular cevaplandı. Aynı gün içerisinde Adam Biernacki ile “Bir Senaryo Oluşturmanın Temelleri Atölyesi” gerçekleştirildi. Yönetmen, senarist, tiyatro eğitmeni ve öğretim görevlisi Adam Biernacki’nin verdiği atölyede bir araya gelen çocuklar, bir dramanın, peri masalının ve hikayenin taslağını oluşturmanın yöntemlerini ve seyircinin dikkatini çekmenin kurallarının ne olduğunu öğrendiler.
Ayrıca festival kapsamında üç önemli atölye daha gerçekleştirildi. “Hikaye Okur-Yazarlığı Söyleşisi” ile Yazar Yekta Kopan, çevrim içi olarak buluştuğu çocuklara hikaye okur-yazarlığında dikkat etmeleri gereken noktaları anlattı. Bir diğer etkinlik, Hüseyin Aytuğ Çelik ile “Geleneksel Karagöz Oyunu Atölyesi” oldu. Oyuncu, kuklacı ve yönetmen Hüseyin Aytuğ Çelik, atölye süresince Karagöz oyunlarının rivayet edilen ve bilinen tarihçelerinden bahsederek, ardından uygulamalı olarak bir Karagöz oyununun hazırlık ve oynatım süreçlerini katılımcılarla paylaştı. Rusça gerçekleştirilen bir başka atölye ise Lena Levina ile “Senaryo Yazım Atölyesi” oldu. Lena Levina çocuklara senaryo yazarken dikkat edilmesi gerek konuları ve iyi bir senaryonun olmazsa olmazlarını anlatarak, merak edilen soruları cevapladı. Gerçekleştirilen tüm etkinlikler ile birlikte çocuklar festival coşkusunu doyasıya yaşadı.

Ülkemizden ve Yurt Dışından Önemli Sektör Temsilcileri Bir Araya Geldi
Festivalin bir diğer önemli etkinliği ise “Uluslararası Sektör Buluşması” oldu. İngiltere’den PACT, Rusya’dan Yapımcılar Birliği ile Animasyon Yapımcıları Derneği ve Türkiye’den ANFİYAP’ın katkılarıyla 19 Nisan Pazartesi günü gerçekleşen bu buluşmada katılımcılar dijital platformlar, yerel pazarı ve uluslararası pazarı hedef alan projeler, telif hakları ile parasallaştırma anlaşmalarının kendi ülkelerinde nasıl işlediğine dair görüşlerini ve deneyimlerini paylaştılar. Ayrıca geliştirmekte oldukları projeleri diğer katılımcılar ile paylaşarak muhtemel ortak yapım ve iş birliklerini tartıştılar. Türsak Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Burhan Gün’ün moderasyonu ile gerçekleşen buluşmaya İngiltere’den Michael Ford, Neil Mukherjee, Martin Wright ve Ruben Smith, Rusya’dan Anna Egorova, Irina Mastusova, Natali Babich, Natalie Trifanova, Olga Pechenkova, Sergey Orlov, Vadim Sotskov ile Türkiye’den Arda Topaloğlu, Arman Şernaz, Emirhan Emre, Evren Yiğit, Gamze Şehnaz, Irmak Atabek, Nazlı Güney, Oğuz Şentürk, Ömer Uğurgelen, Ceyhan Kandemir, Nazlı Eda Noyan, Sidar Arslan ve Varol Yaşaroğlu katıldılar.

Türsak Hakkında:
1991 yılında, sinema, televizyon, güzel sanatlar, basın, iş ve politika dünyasından tanınmış 215 üyenin katılımıyla kurulan Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı - TÜRSAK; 30. yılını doldurmuş olan özerk bir vakıftır.

Bugüne kadar onlarca değerli yönetmen, yüzlerce sinema öğrencisi ve sektör çalışanı yetiştiren TÜRSAK Vakfı, sektörel endüstriye kaliteli elemanlar kazandırdı. Diğer taraftan sayısız uluslararası festival, film haftası, yarışma, panel, seminer, sempozyum ve atölye gerçekleştiren, yaptığı yayınlar ve yapımlarla sinema sektörüne ve sektörün bilgi birikimine katkıda bulunan vakıf; aynı zamanda 2005-2008 yılları arasında, Türkiye’nin uluslararası tanıtımı adına en kaliteli, en büyük projelerinden biri olan Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin organizasyonunu gerçekleştirdi ve festivale şu anki uluslararası kimliğini kazandırdı; festivale kazandırdığı film marketle festivali sinemacıların buluştuğu bir merkez haline getirdi. Kurulduğu günden bugüne kadar ilkeleri ve prensipleri doğrultusunda hareket eden, yegâne amacı halka hizmet etmek olan TÜRSAK Vakfı; gerçekleştirdiği organizasyonlarla kitlelerin bilinçlenmesini sağlayan ve aynı zamanda ülke ekonomisine katkıda bulunan bir vakıftır. TÜRSAK Vakfı, Mart 2021’den itibaren Cemal Okan başkanlığındaki yeni yönetim kurulu tarafından yönetilmektedir.





Filmimin Hikâyesi Yarışması’nda Kazananlar Açıklandı

17. Çocuk Filmleri Festivali kapsamında genç izleyicilerin yazdıkları hikâyeler ile katıldıkları Filmimin Hikâyesi Yarışması’nda kazanan 50 öğrenci belli oldu. Çocukların sağlıklı bir hobi edinmelerine, sanatsal üretim gerçekleştirmelerine, sinemayla tanışmalarına ve erken yaşta sinema kültürü edinmelerine rehberlik etme hedefi ile düzenlenen festivalin Filmimin Hikâyesi Yarışması’nın kazanan ve kitaba basılacak 50 hikâyesi ana jüri üyeleri tarafından belirlendi.

6 Nisan 2021
Sadi Çilingir






Filmimin Hikâyesi Yarışması’nda Finalistler Açıklandı

17. Çocuk Filmleri Festivali kapsamında genç sinemaseverlerin yazdıkları hikâyeler ile katıldıkları Filmimin Hikâyesi Yarışması’nda finale kalan 100 sinemasever öğrenci belli oldu. Çocukların sağlıklı bir hobi edinmelerine, sanatsal üretim gerçekleştirmelerine, sinemayla tanışmalarına ve erken yaşta sinema kültürü edinmelerine rehberlik etme hedefi ile bu yıl 17. kez düzenlenen Çocuk Filmleri Festivali’nin Filmimin Hikâyesi Yarışması’na 244 öğrenci başvuruda bulunmuştu. Türkiye’nin bütün illerinden 8 - 13 yaş arası öğrencilerin katıldığı Filmimin Hikâyesi Yarışması’nın finale kalan 100 öğrenci ismi seçici kurul tarafından belirlendi.

30 Mart 2021
Sadi Çilingir





Filmimin Hikâyesi Yarışması’nda Hayallerin Anahtarını Sunacak Jüri Üyeleri Açıklandı

Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) tarafından gerçekleştirilen 17. Çocuk Filmleri Festivali kapsamında düzenlenen Filmimin Hikâyesi Yarışması’nın ana jüri üyeleri açıklandı. Yarışma başvurularını, sektörde kendini kanıtlamış önemli isimler değerlendirecek. Yarışmanın ana jürisinin üyeleri, Karikatürist Varol Yaşaroğlu başkanlığında; CGV Mars Cinema Group COO’su Nurdan Ulu Horozoğlu, Senarist ve Yönetmen Ali Tanrıverdi, Oyuncu Ceren Benderlioğlu ile Yazar ve Psikiyatrist Cem Mumcu’dan oluşuyor.

9 Mart 2021
Sadi Çilingir





17. Çocuk Filmleri Festivali

17. Çocuk Filmleri Festivali, TÜRSAK Vakfı tarafından 19 - 23 Nisan 2021 tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Türkiye’nin en uzun soluklu çocuk filmleri festivali kapsamında yapılacak Filmimin Hikayesi Yarışması’nın son başvuru tarihi açıklandı. 15 Mart 2021 Pazartesi günü sonuna kadar başvuru yapılabilecek Filmimin Hikayesi Yarışması’nda birincilik ödülünü kazanan hikâye sahibine dizüstü bilgisayar verileceği duyuruldu. Yarışma kapsamında yazılacak hikâyeler arasından jüri üyeleri tarafından seçilecek 50 hikâye bir kitaba basılacak. Kitaba basılan hikâyeler arasından birinci seçilen öğrenci ise ailesiyle birlikte bir hafta İstanbul’da misafir edilecek.

11 Şubat 2021
Sadi Çilingir






T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla gerçekleştirdiğimiz ve minik sinemaseverleri birbirinden eğlenceli filmlerle buluşturacak olan 17. Çocuk Filmleri Festivali bu yıl 19-23 Nisan 2021 tarihleri arasında