2. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali

4-11 Mayıs 1999

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali
Büyükelçi sok. 20/4 Kavaklıdere, Ankara
E-mail : festival@ucansupurge.org
Web Sitesi - http://www.ucansupurge.org
Tel: 0312 427 00 20
Fax: 0312 466 55 61




Uçan Süpürge 2. Kadın Filmleri Festivali sona erdi

Uçan Süpürge 2. Kadın Filmleri Festivalinin kapanış gecesine katılan Türk sinemasının ünlü yıldızı Türkan Şoray, hayranlarına imza dağıttı.

Uçan Süpürge 2. Kadın Filmleri Festivali, Büyülü Fener Sinemasında düzenlenen geceyle sona erdi. 30 Mayısta başlayan festivalin kapanış töreninde, Ulusal Kısa ve Belgesel Film Senaryo Yarışmasının ödülleri sahiplerini buldu. Gecede, Ilgın Pınar ve Deniz Sonay Özenin Suzan Akay'ın anısına adadıkları, Ne İçindeyim Zamanın Ne de Büsbütün Dışında adlı belgesel film gösterildi. Festivalde bu yıl, 32si uzun metrajlı, 46sı kısa metrajlı, 13ü de belgesel olmak üzere toplam 91 film sinemaseverlerle buluştu. Türkan Şoray'ın bu yıl onur konuğu olduğu festivale, Almanya, İngiltere, İsrail, Azerbaycan, Kanada ve Lübnan'dan da 6 konuk kadın yönetmen katıldı. Türkan Şoray'ın yanısıra Rutkay Aziz, yönetmenler Atıf Yılmaz ve Zeki Demirkubuz, festival kapsamında düzenlenen panellerde Türk sinemasının sorunlarını tartıştılar. Birinciliğe değer çalışmanın görülmediği Senaryo yarışmasında, ikinciliği Camdan Cama adlı eseriyle Aslı Alper, üçüncülüğü Kaçak Güreşmek ve 13. Kilometre çalışmaları ile Güler Yıldırım aldı. Belgesel yarışmasında da birinciliğe değer eser bulunamadı. İkinciliği Tangolar ve Yalnız Kadın çalışmasıyla Berrak Taranç ve Bir Kadının Hayat Hakkı Anlayışı adlı çalışmasıyla Melek Özman, üçüncülüğü ise Nöbet 24 Saat isimli çalışmasıyla Deniz Dalkılıç ve Varlar Ama... adlı eseriyle Hatice Güler paylaştılar.

turkiyegazetesi.com.tr
07.06.1999






Uçan Süpürge, festival yolcusu

Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali, 31 Mayıs ile 6 Haziran tarihleri arasında ikinci kez sinemaseverlerle buluşacak. Türk sinemasının Sultan'ı Türkan Şoray'ın onur konuğu olduğu festival kapsamında, kadın yönetmenlerin imzasını taşıyan ve kadın sorunlarını ele alan 91 film gösterilecek. Festivale Almanya, İsrail, İngiltere, Lübnan, Azerbaycan ve Kanada'dan kadın yönetmenler konuk olarak katılacak.

2. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali'nde gösterimler, Kavaklıdere Sineması, Alman Kültür Merkezi, Fransız Kültür Merkezi, Çankaya Belediyesi, Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Yenimahalle Belediyesi Tiyatro Salonu'nda yapılacak.

hurriyet.com.tr
22 Mayıs 1999





Sultan'a Adanan Festival

Kadın sorunlarına duyarlı kadınlar ile kadın kuruluşları arasında iletişim sağlamak amacıyla kurulan Uçan Süpürge'nin düzenlediği Kadın Filmleri Festivali başlıyor. Festival'in odağında bu yıl Türkan Şoray var...

Kadın sorunlarına duyarlı kadınlar ile kadın kuruluşları arasında iletişim sağlamak amacıyla kurulan Uçan Süpürge'nin düzenlediği "Uçan Süpürge 2. Kadın Filmleri Festivali" haziran ayında başlıyor.

Geçen yıl ünlü kadın yönetmen Bilge Olgaç'ın anısına adanan ve kamuoyundan olumlu tepkiler alan Kadın Filmleri Festivali'nin bu yılki kadın yönetmeni Türkan Şoray.

Festivalin 30 Mayıs'ta TRT-2'den canlı olarak yayınlanacak açılış töreni Devlet Opera ve Balesi'nde yapılacak.

Gelir Kosovalılara
SABAH Gazetesi'nin yanı sıra, TRT, Avrupa Topluluğu, Sheraton Oteli, Yenimahalle Belediyesi ve Kültür Merkezlerinin katkılarıyla düzenlenen ve bir hafta sürecek olan festival süresince, 27 uzun film, 42 kısa film, 13 belgesel film, Türkan Şoray filmleri ve Türk sinema tarihinden filmler gösterilecek. Festivale Alman kadın yönetmen Jeanine Meerapfel de konuk olacak.

Festivalin iki seansının bilet satışlarından elde edilecek gelir savaşta her türlü şiddete maruz kalan Kosova'lı kadınlara aktarılacak.

Kadınlar birarada
Beş yabancı yönetmenin katıldığı Kadın Filmleri Festivali'nde uzun metrajlı film gösterimleri, kısa film ve belgesel filmler, yönetmenlerle söyleşiler, paneller, sergiler ve dinletiler de yer alıyor.

Türk sinemasından 10 ayrı örnek sunulacak olan festivalde, "5 Kuşak 5 Kadın Oyuncu" adlı söyleşiyle, kadın oyuncularla, kadınları biraraya getirilecek. Festivalin "dünya sinemasına bakış" adlı bölümünde, farklı ülkelerden kadın yönetmenlerin kadın konulu filmleri gösterilecek.

FESTİVALİN SULTAN'I
Kapsamı genişletilen festivalin bu yılki kadın yönetmeni Türk Sinemasının Sultanı Türkan Şoray. Festivalde Şoray'ın yönettiği filmlerin yanı sıra, oyuncu olarak yer aldığı filmler de gösterilecek. Şoray festivalde kadın hayranları ile de buluşacak.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Nilgün Abisel ve ekibi tarafından festival için hazırlanan "Türkan Şoray Belgeseli" 30 Mayıs'ta Devlet Opera ve Balesi'nde yapılacak olan açılış töreninde gösteriliyor.

FESTİVALDEN SEÇMELER
Bu yılki festivalde tam 82 film gösterime girecek. 27 uzun, 42 kısa metrajlı, 13 de belgesel filmin gösterileceği Kadın Filmleri Festivali'nde gösterilecek filmlerin en iyilerinden bir kaçı aşağıda yer alıyor.

"Little Angel-Küçük Melek" son yılların en tartışmalı kadın yönetmenlerinden Helke Nisselwitz'in en önemli filmi sayılıyor.

Asıl adı "Polish Wedding-Polonya Usulü Düğün" olan Theresa Connely'nin duygusal komedisi festivalde "Bu Nasıl Aşk?" ismiyle gösterimde.

Avrupa sinemasının en iddialı kadın yönetmenlerinden biri olan Alman Margarette von Trotta'nın "The Promise" isimli filmi festivalde "Bekleyiş" adıyla gösterimde.

arsiv.sabah.com.tr
1999/05/20
ŞULE TÜRKER








2. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali

1999 yılında gerçekleştirilen 2. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, Türkiye sinemasından başlayarak bu alandaki kadın emeğini görünür kılmak ilkesini ikinci yılında Türkan Şoray ile sürdürdü. Türkan Şoray’ın sinemamızın ilk büyük starlarından biri olmasının yanında, sinemamız için kamera arkasında da emek vermiş bir sanatçı olmasından hareketle, bu çalışmalarını vurgulayan bir belgesel film yapıldı. Bu belgesel, festivalin Devlet Opera ve Balesi’nde gerçekleştirilen açılış gecesinde gösterildi. Ayrıca, Şoray’ın yönetmenliğini yaptığı iki filmi de izleyiciye sunuldu. Bununla birlikte, ‘Oyuncu Türkan Şoray’ başlığı altında, oyuncunun beş filmi festival programında yer aldı.

Festival kapsamında, dünyanın çeşitli ülkelerinden örneklerin gösterildiği bölümde ise 13 ülkeden 91 film sunuldu. Almanya, Yugoslavya, İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Yeni Zelanda, Kanada, Avustralya, İsrail, ABD, Hong Kong, Mısır, Fransa ve Azerbaycan konuk ülkelerdi. Alman Kültür Merkezi, Fransız Kültür Merkezi, İtalyan Kültür Merkezi, British Council, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Yenimahalle Belediyesi Salonunda sinemaseverlerle buluşan festival geniş bir izleyici kitlesine ulaştı. İkinci yılımızda festivalimizin yabancı konukları da oldu: Almanya’dan Jeanine Meeraphel, Azerbaycan’dan Gülbeniz Azimzade, İsrail’den Keren Yedaya, İngiltere’den Minkie Spiro konuğumuzdu.

Festival kapsamında düzenlediğimiz ‘Onlar Starı Tartışıyor’, ‘Biz Bize’ ve ‘Biz Bir Film Yaptık’ başlıklarını taşıyan panellerde ise izleyicilerle birlikte aklımıza takılanları tartışmaya devam ettik. İtalyan Kültür Merkezi ile yapılan ortak çalışma sonucunda 36 sanatçının eserlerinin sergilendiği ‘Kadın Ressamlar Sergisi’ de görsel sanatlardaki kadın emeğinin de ortaya çıkarılmasında küçük bir adım oldu.

İkinci festivalimizin ilklerinden biri de, ilk kez düzenlediğimiz Kısa Film Öyküsü ve Belgesel Yarışması’ydı. Yarışmaya 106 eser başvurdu. Yapılan değerlendirme sonucu 8 eser ödüle değer bulundu. Bu yarışma, sinemamıza senaryo alanında ‘kadın’ konulu 106 eser kazandırmış oldu.

Arşiv