18. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali

08-18 Mayıs 2015

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali
Büyükelçi sok. 20/4 Kavaklıdere, Ankara
E-mail : festival @ Ucansupurge.org
Web Sitesi - ucansupurge.org
Tel: 0312 427 00 20
Fax: 0312 466 55 61



















18. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nin, programına aldığı yerli filmleri eser işletme belgesi talep etmeden gösterme kararını önemsiyoruz. Aşağıda imzası bulunan bizler, bu kararı destekliyor ve filmlerimizi festivalde göstereceğimizi beyan ediyoruz.
Bu vesileyle, sinema sanatı üzerinde bir denetim aracına dönüşen “işletme belgesi” uygulamasına itirazımızı yineliyor; ilgili yönetmeliğin bir an önce kaldırılması için yasal değişiklik talep ve irademizi ortaya koyuyoruz.
Mevcut uygulamayla, özellikle belgesel ve kısa filmlerin gösterim olanakları dikkate alınmamakta ve bağımsız üretimin önü kapatılmaktadır. Bu bilinçle hareket eden, filmlere belge şartı koşmadan gösterim yapan festivallerle dayanışma içinde olacak ve filmlerimizin seyirciyle buluşması için üzerimize düşeni yapacağız.
Çünkü hiçbir yasa ya da yönetmelik sanatta ifade özgürlüğünü sınırlayamaz.
YAŞASIN ÖZGÜR SİNEMA, YAŞASIN SANAT!

Saygılarımızla,

Arzu Görgülü - Lina
A. Ayben Altunç - Eylül'ün Kadın Yüzleri
Bahriye Kabadayı Dal - Hakkâri'nin Gizemli Taşları
Bingöl Elmas - Komşu komşu, Huuu!
Burak Dal - Hakkâri'nin Gizemli Taşları
Bülent Yarbaşı - Eylül'ün Kadın Yüzleri
Çiğdem Vitrinel - Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku
Derya Durmaz - Ziazan
Emine Yıldırım - Ziazan
Füsun Arda - Arkadaşımı Merak Ediyorum
Güliz Sağlam - Tepecik Hayal Okulu
Irmak Karasu - Edifice
İlker Berke - Tepecik Hayal Okulu
Muhammet Beyazdağ - Çirok
Mügen Terzioğlu - Çörek ve Hellim
Özge Yolcu - Arkadaşımı Merak Ediyorum
Özlem Güler - Li ezmani / Gökyüzünde
Pelin Asal - Ulucanlar
Reyan Tuvi - Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek
Şükran Mengirkaon - Arkadaşımı Merak Ediyorum






Uçan Süpürge filmlerden ‘kayıt tescil belgesi’ istemeyecek. 8 May 2015

Uçan Süpürge Film Festivali, programda filmi yer alan eser sahiplerinden kayıt tescil belgesi istemeyeceğini duyurdu. Eser sahipleri ise festivalle dayanışma içinde olduklarını ve filmlerini festivalde göstereceklerini açıkladı.

34. İstanbul Film Festivali’nde Ertuğrul Mavioğlu ile Çayan Demirel’in birlikte yönettikleri “Bir Gerilla Belgeseli Bakur/Kuzey” adlı belgeselinin gösterimi, belgeselin “işletim belgesi” olmadığı gerekçesiyle gösteriminin engellenmesi ardından 18. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali programda filmi yer alan eser sahiplerinden kayıt tescil belgesi istemeyeceğini duyurdu.

Eser sahipleri ise festivalle dayanışma içinde olduklarını ve filmlerini festivalde göstereceklerini açıkladı.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

‘Hiçbir yasa sanatta ifade özgürlüğünü sınırlayamaz’

“18. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin programına aldığı yerli filmleri ‘kayıt tescil belgesi’ talep etmeden gösterme kararını destekledik ve filmlerimizin gösterim sorumluluğunu üstlendiğimizi beyan ettik.

“Bu vesileyle, yakın tarihe kadar filmlerimizin festivallere katılımında şart koşulmamış olan, yabancı filmlere değil sadece yerli filmlere uygulanan ve bugün itibarıyla sinema sanatı üzerinde bir denetim aracına dönüşen “kayıt tescil” uygulamasına itirazımızı yineliyoruz.

“Belgesel, kısa film ve bağımsız yapımların üretim ve gösterim koşulları dikkate alınmadan uygulanan bu yönetmeliğin bir an önce kaldırılması için yasal değişiklik talebimizin altını çizmek istiyoruz. Çünkü hiçbir yasa ya da yönetmelik sanatta ifade özgürlüğünü sınırlayamaz.

“Bu bilinçle hareket eden, filmlere belge şartı koşmadan gösterim yapan festivallerle dayanışma içinde olacak ve filmlerimizin seyirciyle buluşması için üzerimize düşeni yapacağız.”

Eser sahipleri

Arzu Görgülü (Lina), A. Ayben Altunç (Eylül’ün Kadın Yüzleri), Bahriye Kabadayı Dal - Burak Dal (Hakkâri’nin Gizemli Taşları), (Bingöl Elmas Komşu komşu, Huuu!), Bülent Yarbaşı (Eylül’ün Kadın Yüzleri), Çiğdem Vitrinel (Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku), Derya Durmaz -Emine Yıldırım (Ziazan), Füsun Arda (Arkadaşımı Merak Ediyorum), Güliz Sağlam - İlker Berke (Tepecik Hayal Okulu), Irmak Karasu (Edifice), Muhammet Beyazdağ (Çirok), Mügen Terzioğlu (Çörek ve Hellim), Özge Yolcu (Arkadaşımı Merak Ediyorum), Özlem Güler (Li ezmani / Gökyüzünde), Pelin Asal (Ulucanlar), Reyan Tuvi (Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek), Şükran Mengirkaon (Arkadaşımı Merak Ediyorum).

18. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 8 - 18 Mayıs tarihleri arasında düzenleniyor.







Uçan Süpürge Jürisi Tüm Filmleri Birinci İlan Edip Çekildi...

Uçan Süpürge Film Festivali yarışma jürisi: "Festivaller dışında hiçbir gösterim şansı bulamadıkları halde, hala bu ülkede film yapmaya devam ettikleri için ‘kazanan’ ilan ediyoruz".

18.Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali “5 Dakikada 18’ Kısa Film Yarışması” jürisi, yarışmaya başvuran tüm filmleri “kazanan” ilan etti ve görevden çekilme kararı aldığını açıkladı.

Son dönemde film festivallerinde gösterime girememiş ve giremeyecek filmlerle dayanışmak için çekilme kararı aldığını açıklayan jüri üyeleri, “Umuyoruz ki yaşanan sıkıntılar boşa gitmeyecek, engelleyici değil destekleyici yasalarla her şeye rağmen sinema sanatı ve festivaller devam edecek” dedi.

Berrin Balay, Eren Yüksel, Andreas Treske, Pelin Anılan (Genç Kurul Üyesi) ve İdil Kandil’in (Genç Kurul Üyesi) yer aldığı jürinin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Daha önce bu yarışmaya başvurmuş olan filmleri ve tüm kısa film ve belgeselcileri; Festival’ler dışında hiçbir gösterim şansı bulamadıkları halde, hala bu ülkede film yapmaya devam ettikleri için ‘kazanan’ ilan ediyoruz.”

Ne olmuştu?

34. İstanbul Film Festivali’nde Ertuğrul Mavioğlu ile Çayan Demirel’in Bir Gerilla Belgeseli Bakur/Kuzey adlı belgeselinin gösterimi, belgeselin Eser İşletim Belgesi olmadığı gerekçesiyle, planlanan gösterim tarihinden bir gün önce engellendi.

Bakur’un engellenmesi, sinemacıların filmlerini festivalden çekmesi ve yarışmaların iptal olmasıyla sonuçlandı.

Ardından Ankara Film Festivali belgesel ve kısa film yarışmalarının iptal edildiğini duyurdu. Festival, bu kararın İstanbul Film Festivali’nde filmlerin gösterimini engelleyen yasadan kaynaklandığını açıkladı.

Ankara Ulusal Film Yarışması Jürisi de görevlerinden çekildiğini açıkladı; “Kayıt-tescil ve eser işletme belgesinin bir sansür mekanizması olarak işletilmesine karşı çıkıyoruz” dedi.

Sinemaseverler, sinema emekçileri ve sinema yazarları, 18 Nisan Cumartesi Beyoğlu’nda Fransız Kültür Merkezi önünden Atlas Sineması’na bir yürüyüş gerçekleştirerek film festivallerine yönelik engellemeler ve sansüre karşı “Özgür sinema” dedi.



5 Dakikada 18 Kısa Film Yarışmasına Başvuru Süresi Uzatıldı!

“18’in Halleri”ne Kamerasını Çevirecek Sinemacılar Aranıyor!

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali tarafından düzenlenen “5 DAKİKADA 18” kısa film yarışmasına başvuru süresi 31 Mart 2015 tarihine kadar uzatıldı. 18. yaşında “18’in Halleri”ni tema olarak belirleyen Festival kapsamındaki bu yarışma, kendi yaşam deneyimleri veya gözlemledikleri bireysel/toplumsal yaşantılardan hareketle “18 yaş”ın ifade ettiği birbirinden farklı boyuta kameralarını çevirecek yönetmenlerin filmlerini bekliyor.

Yarışmanın dikkat çeken en önemli özelliği ise, 18. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin temasıyla uyumlu bir gençleşmeyi ifade eden ve birçok farklı üniversiteden gencin katılımıyla oluşan Festival Genç Kurulu’nun yarışma içeriğini şekillendirmesi. Jüride Berrin Balay, Eren Yüksel, Andreas Treske’nin yanı sıra, kurul üyesi iki genç sinemaseverin de yer alacağı ve son başvuru tarihi 31 Mart 2015 Salı olarak değiştirilen “5 DAKİKADA 18” kısa film yarışmasında, jürinin değerlendirmesi sonrası ilk üçe kalan kısa filmle birlikte jüri özel seçimi iki film de festival kapsamında gösterim şansı bulacak.

Yarışma ile ilgili detaylı bilgiye festival.ucansupurge.org adresinden ulaşılabiliyor.







“Bir fikrim, bir senaryom, bir filmim var ama üzerinde çalışmam gerek!” diyenlere açık atölye çalışması:

Her şey bir “fikir” ile başlar. Fikrin senaryoya, senaryonun çekime geçişi çeşitli aşamalarla gerçekleşir. Bu süreç içinde, tek bir fikir ya da çekim senaryosu; hangi aşamada olursa olsun senaryoyu-projeyi “SineTabip” ekibi ile birlikte geliştiriyoruz. 8-18 Mayıs 2015 Festival haftasında iki öğleden sonra grup ve bire bir çalışmalar ile sürecek atölye çalışmasında projenizi birlikte tartışıp, birlikte okuyacağız. Arzu edenlerle de gelişmeleri birlikte değerlendirme ve destek amacı ile iki ay süre ile birlikte çalışmamıza, e-posta aracılığı ya da buluşmalarla devam edeceğiz.

SineTabip Ekibi:
Gülden Treske - Berrin Balay - Andreas Treske

Başvuru koşulları:

• Kimler Katılabilir: Başvurular, “Bir fikrim var!” diyen ve aşağıdaki Başvuru Formu’nu doldurup yazılı e-posta adresi ya da adrese gönderen her akademik seviye ve bölümden her yaştaki “genç”lere açıktır. (Ankara dışından başvurularda ulaşım ve konaklama katılımcıların kendi sorumluluğundadır.)
• Karşılıklı bir tutanak ile proje ve fikrinizin güvenliği sağlanacaktır.
• Kontenjan 12 kişi ile sınırlıdır. Katılım, başvuru sırasına göre olacak, başvurularda 12 asıl, 12 yedek katılımcı belirlenecektir.
• Son başvuru tarihinden sonraki hafta içinde asıl katılımcılarla e-posta aracılığı ile iletişime geçilerek Atölye çalışması öncesi hazırlık aşamasına geçilecektir.
• Atölye 8-18 Mayıs haftası içinde iki öğleden sonra olacak, yer ve kesin gün tarih bilgileri daha sonra açıklanacaktır.
• Formlardaki e-posta bölümlerinin dikkatli doldurulması gerekmektedir. Çünkü sizlerle iletişim yalnızca e-posta aracılığı ile yapılacaktır. Uygun durumunuz yoksa, başvuru formunda tercih ettiğiniz iletişim No’su yanına belirtmeniz gerekmektedir. Bu nedenle e-posta ve iletişim bilgileri bölümüne düzenli kullandığınız hesap ve No’ların yazılması rica olunur.
• Başvuru formunu son başvuru tarihinden önce aşağıdaki e-posta adresine ya da aşağıdaki adrese ulaştırmanız gerekmektedir.
• Başvuru Formunu http://www.sinetabip.com adresinden veya aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

E-posta: gulden.treske@gmail.com

Adres:
Uçan Süpürge
SineTabip Atölye
Büyükelçi Sok. 20/6
Kavaklıdere-06700 Ankara






YAPIMLAB @ UÇAN SÜPÜRGE

SENARYO VE PROJE GELİŞTİRME ATÖLYESİ/ÖDÜLÜ

Zeynep Özbatur Atakan tarafından kurulan YAPIMLAB, 8-18 Mayıs 2015 tarihleri arasında 18. yaşını kutlayacak olan Festivalimiz kapsamında, uzun metrajlı filmlerin senaryo ve projelerinin geliştirileceği bir atölye düzenliyor.

Senaryo ve Proje Geliştirme Atölyesi/Ödülü ile üretilen fikirlere, film projelerine dair bir teşvik, kadının sinemada, içerikte ve pratikte daha etkin ve aktif rol oynamasına dair farkındalık ve toplumsal cinsiyet kavramına ilişkin hassasiyet yaratmayı hedefleyen YAPIMLAB ve Festivalimiz, yaratıcı üretimde kolektif çalışmanın önemini vurgulamak ve bunun projelerin sunumundan prodüksiyonuna kadar olan bütün süreçte nasıl gerçekleştirileceğini göstermek istemektedir.

Jürinin oylaması sonucunda seçilecek 1 projeye 5000 TL’lik YAPIMLAB Proje Geliştirme Ödülü verilirken, atölyeye seçilen 8 projeye de YAPIMLAB tarafından 6 ay boyunca mentorluk verilerek, projelerini geliştirmeleri için destek olunacaktır.

Aşağıda belirtilen başvuru belgeleri, iletisim@yapimlab.com ve karaca@ucansupurge.org adreslerine yollanacaktır. Başvuru için son tarih: 20 Nisan 2015

Atölye tarih ve adresi: 09 Mayıs 2015 - ODTÜ GİSAM

PROJE HAKKINDA

Zeynep Özbatur Atakan tarafından tasarlanan Senaryo ve Proje Geliştirme Atölyesi, kadın sinemacılarla kadın hikayeleri üretmeyi, tasarlamayı ve hayata geçirmeyi hedeflemektedir. Son dönem dünya sinemasında 'kadın karakterler' üzerine oldukça az sayıda film yapılmaktadır.

YAPIMLAB ve Uçan Süpürge de yerli senaryolardaki bu boşluğu doldurmak, bu tip diyalogları geliştirmeyi ve kamera arkasında da çalışan kadınların etkin olduğu projelerin ön plana çıkarmayı hedeflemektedir. Dolayısıyla 2015 yılı için tema 'BAŞROLDE 2 KADIN - 2 SAHNE' olarak belirlenmiştir.

Projelerde, 2 başrol kadın ve aralarında erkekler dışında konuştukları en az 2 diyaloglu sahnenin olması, bu sene 9 Mayıs 2015 tarihli Pitching Platformu’na seçilecek uzun metrajlı film projeleri için ön koşul olarak belirlenmiştir.

ATÖLYE ve PITCHING PLATFORMU

9 Mayıs 2015’de bütün projelerin pitching sunumlarından önce, seçilen 8 projenin açıklandığı hafta, Zeynep Özbatur Atakan ve YAPIMLAB ekibi seçilen projelerle ön çalışma yaparak; onları pitching platformuna hazırlayacaklardır.

Senaryo ve Proje Geliştirme Atölyesi’nde, projenin başlangıç aşamasından itibaren geliştirme sürecine dair 1 günlük bir çalışma yapılacaktır. Bu çalışma, Senaryonun ve film projesinin geliştirilmesi üzerine metotların konuşulup tartışılacağı ve kamuya açık bir atölye çalışması olacaktır. 8 projenin de pitching platformunda sunumlarının ardından jürinin belirleyeceği 1 proje ödüllendirilecektir.

ÖN SEÇİCİ KURUL VE JÜRİ

Gelen projeler; üyeleri Zeynep Özbatur Atakan- YAPIMLAB Takımı ve bir Uçan Süpürge yetkilisinden oluşan ön seçici kurul tarafından değerlendirilip, başvuran projeler arasından 8 proje Geliştirme Atölyesine davet edilmek üzere seçilecektir.

Uçan Süpürge'de proje geliştirme atölyesine seçilen 8 projenin sunumları jüri tarafından değerlendirilir. Jüri üyeleri, YAPIMLAB ve Uçan Süpürge kararı ile bağımsız toplam 3-5 kişiden oluşur.

BAŞVURU BELGELERİ

⁃ Başvuru Formu
⁃ Proje konseptini anlatan özet (En fazla 1 sayfa)
⁃ Motivasyon Mektubu (Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorum)
⁃ Sinopsis (En fazla 1 sayfa)

⁃ Tretman (En fazla 8 sayfa)

⁃ Düşünülen 2 sahne için, kadınlar arasında geçen diyalog taslağı

⁃ Yönetmenin Biyografisi

⁃ Yapımcının Biyografisi
⁃ (varsa) Senaristin Biyografisi

⁃ Taslak Öngörülen Bütçe
⁃ (varsa) Yönetmenin daha önce gerçekleştirdiği filmler (online şifreli olarak)

⁃ (varsa) Projeye dair görsel materyal







Uçan Süpürge Onur Ödülü Hümeyra'nın!

2015 Uçan Süpürge Onur Ödülü, “Hep 18” kalabilmeye örnek bir yaşam ve sanat pratiğine sahip olmasının yanı sıra, toplumsal cinsiyet kalıplarına sıkışmayı reddederek “Adım Kadın” diyen Hümeyra’ya takdim ediliyor. Müzikten tiyatroya sinemadan dizi sektörüne birçok alandaki varlığıyla akıllara kazınan nadir sanatçılardan olan Hümeyra, 8 Mayıs Cuma akşamı Ankara Devlet Opera ve Bale Sahnesi’nde gerçekleştirilecek 18. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali Açılış Gecesi’nde Onur Ödülü’ne kavuşacak.

Hümeyra, 70’li yıllardan itibaren Türkiye’deki müzikal gelişim çizgisine değerli bir katkı sundu. Müzik yaşamının daha ilk yıllarında Olmasa, Kördüğüm, Adım Kadın gibi şarkılarıyla akıllara kazınan Hümeyra, sonraki yıllarda tiyatro, sinema ve televizyon alanlarında harcadığı emekle de sanatsal üretim yelpazesini genişletti.

1980 yılında Atıf Yılmaz’ın Talihli Amele filmiyle başlayan sinema kariyerine Kırık Bir Aşk Hikâyesi (Ömer Kavur), Mine (Atıf Yılmaz), Bir Kadının Anatomisi (Yavuz Özkan), 80.Adım (Tomris Giritlioğlu) ile devam etti. 2000’li yıllarda Çağan Irmak filmleri; Babam ve Oğlum, Ulak, Dedemin İnsanları ve Unutursam Fısılda gibi filmlerin yanı sıra, başrolde yer aldığı başarılı televizyon dizileriyle de genç kuşağın ilgiyle takip etmeye başladığı Hümeyra, geçmişten geleceğe köprüler maya devam ediyor.

Hümeyra, Vasıf Öngören’in kaleme aldığı aynı adlı tiyatro oyunundan Atıf Yılmaz’ın beyazperdeye aktardığı “Asiye Nasıl Kurtulur?” filminde hayat verdiği Zehra karakteri ile Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü, “Ödüller Kimin İçin” adlı tiyatro oyunundaki performansı ile Ankara Sanat Kurumu En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, 2007’de “Ben Anadolu” oyunundaki performansıyla İsmail Dümbüllü Ödülü ve “Babam ve Oğlum” filmindeki performansıyla Sinema Yazarları Derneği En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü aldı.

8-18 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 18. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali kapsamında Tema Ödülü ve Genç Cadı Ödülü’nün takdim edileceği isimler de çok yakında açıklanacak.






Bilge Olgaç Başarı Ödülleri!

2015 programında yer alan ilgi çekici bölüm ve filmlerin ilerleyen günlerde açıklanacağı 18. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali kapsamında, Festivalin önemli bir geleneği haline gelen Onur Ödülü, Bilge Olgaç Başarı Ödülleri ve Genç Cadı Ödülü de sahiplerini bulacak. Bunlar arasında, sinemanın farklı alanlarında emek veren kadınların başarılarını ve emeklerini görünür kılma amacı taşıyan Bilge Olgaç Başarı Ödülleri’nin takdim edileceği isimler ise belli oldu!

Ödüllü birçok filmin kurgu masasında bulunan Aylin Zoi, Gölgeler ve Suretler filminin kurgusuyla Altın Portakal En İyi Kurgu Ödülü’nü 2010 yılında kazanan isim olmuştu. Ayrıca kendisi, sinemanın yanı sıra son zamanlarda ağırlık verdiği müzik alanındaki üretimleriyle de ülkemiz sanat atmosferine yeni bir soluk getirdi. Kurgu alanının, teknik sınırları aşıp sanatsal anlam kazandığı boyutlarını etkileyici bir şekilde yansıtan çalışmalarıyla birçok filme katkı sunmuş olan Aylin Zoi, 18. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin Bilge Olgaç Başarı Ödülü’nü alıyor.

Canavarlar Sofrası, Kusursuzlar ve Karışık Kaset gibi filmlerin görüntü yönetmenliğini üstlenen Deniz Eyüboğlu, kadının kamera önündeki konumunun toplumsal cinsiyet kalıplarını aşabilecek noktaya erişmesinde kamera arkasındaki kadınların da önemli etkisi olduğunu gösterdi. Teknik ve sanatın farklı sinema anlayışlarını besleyecek şekilde buluştuğu alanlardan görüntü yönetmenliğine kadın bakış açısıyla katkı sunan Deniz Eyüboğlu, 18. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin Bilge Olgaç Başarı Ödülü’nü alan bir diğer isim.

Bir filmin kadın meselesindeki konumuna, film yapım sürecinde yer alan kadınların sunduğu olumlu katkının örneklerinden olan “Kusursuzlar” filmi, üniversite dönemindeki arkadaşlıktan kök alan ve özgünlüğe sahip üretimler ortaya koymuş bir film yapım ekibinin imzasını taşıyor. “Hep 18” kalabilmenin, yenilenmekte olan yaşam pratiklerine uygun ve nitelikli bir sorgulamayı sürekli kılmakla eşdeğer olduğunu, “Kusursuzlar” filmi için yazdığı senaryoyla kadın kimliği üzerinden etkileyici bir şekilde örnekleyen Emine Yıldırım, bu sene Bilge Olgaç Başarı Ödülü’nü vermekten mutluluk duyacağımız isimler arasında yer alıyor.

18. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin açılış gecesinde ödüllerin takdim edileceği diğer sürpriz isimler ise ilerleyen günlerde açıklanacak. Uçan Süpürge, Mayıs’taki 18 yaş kutlamasına kadar birçok sürprizle karşınıza çıkabilir, takipte kalın…






Festival Genç Başkanı Damla Sönmez

8-18 Mayıs 2015 tarihleri arasında 18. yaşını gençleşme hamlesiyle kutlayacak olan Festivalimizin artık bir Genç Başkanı var. Festivalin gençlik dinamizmiyle daha çok bağ kurmasını sağlayacak olan Festival Genç Başkanı, Bornova Bornova filmindeki performansıyla 2010 yılının Genç Cadı Ödülü’nü kazanan Damla Sönmez.

Damla Sönmez, tiyatro, sinema ve televizyon yapımları alanında, gençlik dinamizminin yansıması olarak düşünebileceğimiz başarılı adımlar atmaya devam ediyor. Son olarak Deniz Seviyesi filmindeki performansıyla 2014 Altın Koza Film Festivali - En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazanan Sönmez, Festivalin genç yüzü olacak.



Festival Genç Başkanı Damla Sönmez'den 8 Mart Mesajı

18. yaşını gençleşme hamlesiyle kutlayacak olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali Genç Başkanı Damla Sönmez'den mesaj var!

Bornova Bornova filmindeki performansıyla 2010 yılının Genç Cadı Ödülü’nü de kazanan Damla Sönmez, 8 Mart vesilesiyle şunları dile getirdi: "Kadın sorunları dediğimiz olgular,öncelikle kadının kendisinden çözülecek. Kadının herkesten önce kendi kendinin değerinin, biricikliğinin, toplumdaki yerinin ve öneminin farkında olduğu, kendisine ve hemcinslerine dar sınırlar çizmediği; kendine yasaklanan, kendinde ayıp görülen şeyi kızına kardeşine uygulamadığı, bu otosansürden silkindiği, insan olarak kendi haklarının, özgürlüklerinin bilincinde olup peşine düştüğü; "kadınlar günü" gibi bir ayrıcalığa ihtiyaç duyulmayan, insanı kadın ve erkek olarak değil de sadece ve sadece insan olarak görmeye başladığımız bir dünya diliyorum."







Festival Genç Kurulla Gençleşiyor

18. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin hazırlıkları heyecan ve umutla sürerken, bu yılın ilhamla farklı üniversite ve bölümlerde okuyan gençlerden oluşturulan Genç Kurul, hem fikir üretimi hem de uygulama aşamasında bizlerin yanında! 13. yaşımızda Bornova Bornova filmi ile Genç Cadı Ödülü’nü kazanan ve bu yılki festivalimizin Genç Başkan’ı olan Damla Sönmez ise, aynı zamanda Genç Kurul’a deneyimleriyle katkı sunacak.

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği’nin ofisinde 2 Aralık 2014 tarihinde gerçekleşen ve Genç Kurul’un yanı sıra, yıllardır bizlere destek olan festival dostları ve basın çalışanlarının katıldığı buluşmada Damla Sönmez, festivalin bu yılki katılımcılarla paylaştı: "Bu yıl gençlerin ve hep genç kalanların festivali olsun istedik. Bu düşünceyle temamızı 18 olarak belirledik ve dedik ki: hep 18, hiç 18, çok 18, tek 18!"

Sönmez ayrıca, festivalde 18 yaşın anlamının sorgulanacağını belirterek, "Bunlar bizim aklımıza gelenler. Peki ya sizin 18'iniz? Gelin hep birlikte bu sorunun peşine düşelim." çağrısında bulundu.