6. Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali

10 - 14 Aralık 2019
Son Başvuru Tarihi: 15 Ekim 2019

Düzenleyen
Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi
usakfilmfest.wix.com/ukdff















6. Uluslararası Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali'nin, Ön ve Ara Seçici Kurul'larımızı epey hırpalayan, görsel sanatlar harikası başvuruları arasından gösterime giren 100 filmden Kanatlı Denizatı Ödülleri için yarışacak 30 yapıt, bu kez Ana Seçici Kurul'umuzu yormaya hazırlanıyor. 19 dalda ödül verecek olan Ana Seçici Kurul'umuzu, değerli yönetmen Abdurrahman Öner ile açıyoruz;

Abdurrahman Öner / Yönetmen
2006 yılından itibaren, 10 adet kısa film ve belgesel yönetmiştir. Saraybosna Film Festivali, Transilvanya Film Festivali gibi önemli ulusal ve uluslararası film festivallere jüri olarak katıldı. Yönetmenliğini yaptığı ‘Çirkin Ördek Yavrusu’ belgeseli ile, Antalya Altın Portakal ve Kosova Dokufest gibi festivallerde yarıştı. ‘Buhar’ isimli kısa filmi ile aralarında Belgrad, Tangiers, Antalya, Adana gibi festivallerde 28 adet ödüle layık görüldü. 2018 yılında vizyona giren ve katıldığı festivallerde dört ödüle layık görülen ‘Aydede’ isimli uzun metraj sinema filminin yönetmenidir.

Selin Gürel / Eleştirmen, Sinema Yazarı
2005’te Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezun oldu. 2002’de başlayan sinema yazarlığı serüveninin ilk aşamasında, Altyazı, Prömiyer, Film+, Bant ve Empire dergilerine katkıda bulundu. 2006’dan derginin kapanışına dek Total Film’in haber editörü olarak çalıştı. 2008’den derginin kapanışına dek CNBC-e Dergi'nin editörü olarak çalıştı. Uzun yıllardır Milliyet Sanat ve Vogue dergilerinde sinema yazıları yazıyor, çeşitli platformlara altyazı çevirmenliği yapıyor, başta Toronto Film Festivali olmak üzere önde gelen uluslararası film festivallerini yerinde takip ediyor. 2007'den beri Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) üyesi.

Nazan Düz / Ressam
Isparta’da doğdu. 1993’de Bilkent Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümünü kazandı. Bir yıl eğitim aldıktan sonra 1994’de Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümünü kazanarak 1998’de birincilikle mezun oldu. Aynı yıl S.D.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim Ana Sanat Dalında Yüksek Lisansa başladı. 1999’da S.D.Ü. GSF Grafik Bölümü’ne Araştırma Görevlisi olarak atandı. 2003-2004’de Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Grafik Ana Sanat Dalı’nda Sanatta Yeterlik dersleri aldı. 2011’de Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalında Doktora eğitimini tamamladı. 2013’de Uşak Üniversitesi GSF Resim Bölümüne Yardımcı Doçent Doktor olarak atandı. Halen Doçent Doktor olarak Uşak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölüm Başkanlığı ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat ve Tasarım Anabilim Dalı Başkanlığı görevlerini yürütmektedir. Sanatta değer kavramı, çevrenin sanatçı yaratıcılığına etkileri, reklam ve tasarım ilişkisi, sanatta denge unsurunun sanat yapıtına kazandırdığı estetik değerler, sanatta özne-nesne ilişkisi ve yaratıcılık, sanatta ototelos bir tavır olarak yaratıcılık ve oyun, çoklu zeka kuramı, görsel sanatlarda ikonografi, ikonoloji ve göstergebilim konularında yayınları bulunan sanatçı kişisel sergilerinin yanı sıra pek çok ulusal ve uluslararası bienal, kongre, sempozyum, çalıştay, festival, grup sergi ve karma sergiye katılmış, düzenleme komisyonlarında yer almış, bilimsel hakemlikler ve proje hakemlikleri yapmış, bilimsel etkinliklerde ve yarışmalarda jüri üyeliklerinde bulunmuştur. Birçok eseri müze, kamu kuruluşları ve özel koleksiyonlarda yer almaktadır. Yapıtlarında soyut dışavurumcu bir anlatım tekniği kullanan sanatçı diğer yandan Tasarımın Temelleri adlı kitabının yazımına devam etmektedir.

Meryem Yavuz / Görüntü Yönetmeni
1983 yılında İstanbul’da doğdu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde sinema eğitimi gördü. 2009 yılında Berlin Film Festivali Yetenek Kampüsü’ne kabul edildi. Görüntü yönetmenliğini yaptığı ilk uzun metrajlı film İki Çizgi | Two Lines (2008) dünya prömiyerini 65. Venedik Film Festivali’nin Uluslararası Eleştirmenler Haftası bölümünde yaptı, Kumun Tadı | Seaburners (2014) ve Toz Bezi | Dust Cloth (2016) uluslararası ilk gösterimlerini Berlin Film Festivali’nin Forum bölümünde gerçekleştirdiler. Gözümün Nuru | Eye Am (2014) Moskova Uluslararası Film Festivali’nde jüri özel ödülüne layık görüldü. Salı | Tuesday (2015) Cannes Film Festivali’nde kısa film bölümünde, uzun metrajlı belgesel Ötekiler | The Others (2016) DOKLeipzig’de ulusal bölümde yarıştı. Road to London (2012), dünyanın en prestijli görüntü yönetmenleri festivali Camerimage’da gösterildi. Borç | Debt (2018) 37. İstanbul Film Festivali’nde en iyi film seçildi. Görülmüştür |Passed By Censor (2019) Karlovy Vary Film Festivali’nde FEDEORA ödülünü aldı. Bahçeşehir Üniversitesi Fotoğraf, Video, Kadir Has Üniversitesi Radyo, Televizyon, Sinema bölümlerinde sinematografi dersleri vermektedir.

Mehmet Gülerbaşlı / Oyuncu
1968 yılında Halk Oyuncularında tiyatroya başladı. “Devr-i Süleyman”, “Teneke”, “Pir Sultan Abdal” oyunlarında sahne aldı. 1983 yılında “Perihan Abla” dizisiyle televizyona başladı. 1985 yılında “Yoksul” filminde rol aldı. Daha sonra Bizimkiler dizinde rol alan oyuncu çeşitli sinema filmlerinde ve tv dizilerinde rol alarak sanat yaşantısına devam etti.

Mehmet Akif Büyükatalay / Yönetmen
1987 yılında Bad Hersfeld, Hesse, Almanya’da doğdu. 2013’te Vor Dem Tor Des Ijtihad, 2016 yılında Even If’i yazı ve yönettiği. 2019 yılında dünya prömiyerini Berlinale’de yapmanın yanı sıra festivalde En İlk Uzun Metraj Ödülü’nü kazanarak büyük başarı kazanan Oray’ın yönetmenliğini ve senaristliğini gerçekleştirdi.

Hakan Savaş / Akademisyen
1968'de, Eskişehir'de doğdu. Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi, Sinema-TV Bölümünden mezun oldu. 1993-98 yıllarında, aynı üniversitenin eğitim televizyonunda senaryo yazarı olarak çalıştı. Şiir ve sinema ilişkisini konu alan teziyle yüksek lisansını (1995), "Sinema ve Varoluşçuluk" başlıklı çalışmasıyla da doktorasını (2001) tamamladı. Doktora tezi aynı adla, 2003 (Altıkırkbeş Yay.) ve 2013 (Sözcükler Yay.) yıllarında kitap olarak yayınlandı. 2007 yılında Uluslararası Eskişehir Film Festivali, Sinema Kültürüne Katkı Ödülleri, "En İyi Sinema Makalesi Ödülü"nü alan Savaş, sinema yazılarını "Kiraz Mevsimi ve Sinema Bileti" (Nirengi Yay. 2012) ve "...Rağmen Sinema" (Doruk Yay. 2017) adlı kitaplarında bir araya getirdi. "...Rağmen Sinema", 2018'de, 20. Eskişehir Uluslararası Film Festivali, Sinema Kültürüne Katkı Yarışması, En İyi Sinema Kitabı dalında "Jüri Özel Ödülü"ne değer görüldü. Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesinde öğretim üyesi olarak görev yapan Hakan Savaş; Çağdaş Edebiyat ve Sinema, Felsefi Eleştiri ve Sanat, Estetik, Metin Yazımı, Film Eleştiri, Sanat Felsefesi derslerini veriyor.

Barış Çorak / Yönetmen
Barış Çorak, İstanbul. Lisans eğitimini Anadolu Üniversitesi Sinema ve Televizyon bölümü ve Baltic Film and Media School’da (Estonya) tamamladı. İlk olarak Sinema ardından da Tarih bölümlerinde master yaptı. Reklam yönetmenliği yapmaya başlamadan önce reklam ve sinema filmlerinde yardımcı yönetmenlik yaptı. Birlikte isimli kısa filmi dünya prömiyerini dünyanın en önemli film festivallerinden olan Locarno Film Festivali’nin yarışmalı bölümünde yaptı. Aynı filmiyle aralarında en iyi film, en iyi yönetmen, jüri özel ödülü ve SİYAD ödülü olmak üzeri pek çok ulusal ve uluslararası ödüller kazandı. Türk Telekom için gerçekleştirdiği Fiber Şehirler filmleriyle 2016 yılında Altın Effie, HAYTAP için gerçekleştirildiği sosyal sorumluluk filmiyle de 2018 yılında Kristal Elma ödüllerini kazandı. Barış Çorak, reklam filmi yönetmenliğinin yanı sıra; film yapımının diğer alanlarında da çalışmalarına devam etmekte; dijital yayın platformları için geliştirdiği 8 bölümlük mini-dizi projesi Oslo Dream üzerine çalışmaktadır.









Ulusal Kısa Film Yarışması’nın 12 Dalda Finalistleri Belli Oldu

Uluslararası Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali olarak, bu yıl, Cannes modelinin jüri şeffaflığı ile Oscar modelinin çoklu kategori ve çoğulcu finalistlik unsurlarını birleştirerek yeni bir biçim denediğimiz ve büyük önem atfettiğimiz Ulusal Kısa Film Yarışma’sının 12 dalda yarışacak finalistleri belli oldu. Ara Seçici Kurul’umuzun - böyle bir kurulun her festivalde bulunması gerektiğinin altını çizecek şekilde - yoğun çalışmaları neticesinde, ilgili yarışmada gösterime giren 32 filmden 19’u çeşitli dallarda finalist olma başarısı gösterdi. Kısa film sanatının yetkince üretilmesini sağlayan yönetmenlerin, senaristlerin, görüntü yönetmenlerinin, sanat yönetmenlerinin, yapımcıların, kurgucuların, sesçilerin, oyuncuların, müzisyenlerin, makyaj ve görsel efekt sanatçılarının tamamının hak ettikleri değeri görmeleri adına tetikleyici olmasını umduğumuz Ulusal Kısa Film Yarışması’nda, Kanatlı Denizatı Ödülleri için yarışacak filmler ve finalist oldukları dallar şu şekilde dağılım gösterdi;

Açık - Yön: Kerem Altın (En İyi Sanat Yönetmeni)
Avarya - Yön: Gökalp Gönen (En İyi Yönetmen, En İyi Ses, En İyi Müzik)
Aylin - Yön: Ozan Yoleri (En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kadın Oyuncu)
Balık Kraker - Yön: Yiğit Evgar (En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, En İyi Erkek Oyuncu)
Bugün Ölmek İstemiyorum - Yön: Onur Sefer (En İyi Senaryo)
Donut Paradise - Yön: Erdem Arslan (En İyi Makyaj)
Fegere - Yön: Cahit Kaya Demir (En İyi Yönetmen, En İyi Kurgu, En İyi Makyaj, En İyi Erkek Oyuncu)
Her Şey Yolunda - Yön: Metehan Şereflioğlu (En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kurgu, En İyi Ses, En İyi Erkek Oyuncu)
İki Elin Arasında - Yön: Osman Yazıcı (En İyi Erkek Oyuncu)
Kömür - Yön: Reşat Fuat Çam (En İyi Senaryo)
Lupus - Yön: Gökhan İpekkan (En İyi Film, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Ses)
Önce İsimler Gitti - Yön: Ayşe Nur Gençalp (En İyi Senaryo, En İyi Kurgu, En İyi Kadın Oyuncu)
Örtünün Altı - Yön: Kardelen Eren (En İyi Erkek Oyuncu)
Reddedilen - Yön: Onur Doğan (En İyi Ses, En İyi Görsel Efekt, En İyi Makyaj, En İyi Müzik)
Salvation Rain - Yön: Veysel Çelik (En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Sanat Yönetmeni, En İyi Kurgu, En İyi Görsel Efekt)
Sonsuz - Yön: Murat Çetinkaya (En İyi Film, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Sanat Yönetmeni, En İyi Ses, En İyi Görsel Efekt, En İyi Müzik)
Tor - Yön: Ragıp Türk (En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Sanat Yönetmeni)
Uçurtmanın Peşinde - Yön: Anıl Tokur (En İyi Kurgu)
Yasemin Adında Bir Salon Bitkisi - Yön: Erinç Durlanık (En İyi Senaryo, En İyi Sanat Yönetmeni, En İyi Kadın Oyuncu)







Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması Finalistleri Belli Oldu!

Bilindiği kadarıyla bir ilk olan, ama olup olmaması çok da önemli olmayan, Ara Seçici Kurul’umuzun aldığı ilk netice doğrultusunda, 6. Uluslararası Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali’nin Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması’nda belgesel ve kurmaca dallarında, Kanatlı Denizatı Ödülleri için yarışacak altı film belli oldu. Filmlerin yönetmenlerini ve tüm ekiplerini bir kez daha kutluyoruz. İlgili kategorilerde finalistlerimizin tam listesi şu şekilde;

Belgesel
Acil Çırak Aranıyor / Osman Çakır
Pembe Kimlik / Tolunay Tekmek
Uçan Adam / Uğur Ersöz, Nusret Oğuzhan Yıldız

Kurmaca
İkame / Erkan Orasan
Kulak Misafiri / Ahmet Toğaç
Servis / Ramazan Kılıç





Finalists for our International Short Film Competition

After the official screening announcement, we said that our top 50 international selections are the best of the best in the world. And now, here we are with the top 5 that will compete for the Winged Seahorse Awards in our International Short Film Competition. Should we say “the very best of the best”? Well, that’s what our pre elimination and selection juries said after a tiring process. We got five different interiors with five different structures that approach conflicts for and from the society and the individuals - or for and from absolutely nothing at all - with different cinematographiques and storytelling. And this is the main reason, why we are doing this festival; so that we can witness the diversity of creators from all around the globe. Here are the nominees competing for the awards who will stun us with their visual skills unlike other;

Anna / Dekel Berenson / Ukraine
Ben And Mimi-Mimi And Ben / Eva Rini May Cragg / Germany
Bolina / Francesca Català / Spain
Figurant / Jan Vejnar / Czech Republic
Skin / Guy Nattiv / U.S.A.







Ara Seçici Kurul

Bu yıl bir diğer ilkimiz olan Ara Seçici Kurul, Ön Seçici Kurul’un gösterim için seçtiği 100 film arasından hangilerinin hangi dallarda yarışacaklarını belirlemek üzere bir araya gelen ve tam da şu sıralarda hummalı bir çalışma yürüten bir yapı. Cannes modelinin jüri şeffaflığı ile Oscar modelinin ödül ve aday yelpazesini bir araya getirdiğimiz festivalimizde, Ara Seçici Kurul’umuzun Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması’nda altı, Uluslararası Kısa Film Yarışması’nda beş, Ulusal Kısa Film Yarışması’nda ise kategorilere göre değişkenlik gösterebilecek sayıda belirleyeceği finalistler, Kanatlı Denizatı Ödülleri için yarışacaklar. Festival yönetmenimiz Onur Keşaplı’nın da dâhil olduğu Ara Seçici Kurul’da toplam beş sinemacı yer almakta. Öyleyse başlayalım;

Burak Kaplan / Akademisyen, Yönetmen
1985 yılında İzmir'de doğdu. Sanatatak, Mynet Sinema, Ekranella ve Zero İstanbul gibi çeşitli yayın organlarında film eleştirileri yazdı, programlar ve röportajlar yaptı. 2017 yılında çektiği Gülen Gözler Matinesi isimli kısa filmi Türkiye’de ve dünyada pek çok festivalde gösterildi. 2012 yılından beri İstanbul Okan Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Sinema TV bölümünde öğretim üyesi olarak çalışıyor.

Mehmet Erduğan / Sinema Yazarı
1981’de İstanbul’da doğdu. Öğrenimini Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde tamamladı. İFSAK’ta temel fotoğraf çekimleri, Hilmi Etikan koordinatörlüğünde “Film Atölyesi” çatısı altında film grameri ve senaryo yazma konularında eğitim aldı. 2004 yılında Hakan Şenocak’ın Sevgili Nefret isimli öyküsünden esinlenerek yazdığı aynı adlı senaryo TRT Genç Sinemacılar Programı kapsamında kısa film olarak çekilmeye değer bulundu. Bir dönem Fil’m Hafızası’nın içerik yöneticileri arasında yer aldı. Fil’m Hafızası platformunda Keşfedilmemiş Filmler kapsamında, Yeni Çıkanlar platformunda Vizyon, Film Arası Dergisi’nde Edebiyattan Sinemaya, Egoist Okur’da Vertigo başlığı altında, Taraf Gazetesi ve Yeni Gün Gazetesi'nde haftanın vizyon filmi kapsamında sinema yazıları ve değerlendirmeler yazdı. 16. Frankfurt Türk Film Festivali ve 15. Uluslararası Altın Boğa Kısa Film Festivali'nde kısa film yarışması ana jürileri arasında yer aldı. Halen Independent Türkçe'de haftalık vizyon değerlendirmelerine devam etmekle birlikte profesyonel kariyerini medya sektöründe marka danışmanlığı yapan uluslararası bir pazar araştırma firmasında sürdürüyor.

Hanis Bagashov / Yönetmen
Hanis Bagashov, 1999'da Makedonya'da doğdu. Sofya'daki National Academy For Theatre and Film Arts üniversitesinde film yönetmenliği okumaktadır. Ödüllü kısa filmleri 50'den fazla uluslararası festivalde gösterildi. İki uzun metrajlı filmde, birkaç kısa metrajlı filmde ve tiyatro oyunlarında rol aldı. Bir fotoğrafçı olarak, 2017 yılında Üsküp Çağdaş Sanat Müzesi'nde sergiler gerçekleştirdi. Hanis, Talents Sarajevo 2018 programını başarıyla tamamladı.

Elif Sözen / Yönetmen
Elif Sözen (1989, Malatya) Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nden mezun oldu. Yazar ve editör olarak çeşitli gazete ve televizyon programlarında çalıştı. Şu an sinema filmleri ve reklamlar için freelance yardımcı yönetmen olarak İstanbul’da çalışmakta. İlk kısa filmi “Kutlama”yı Temmuz 2018’de tamamladı. Şimdiye dek ondan fazla ülkedeki film festivallerinde resmi seçkide yer alan Kutlama, Bogota Cine Animal Film Festivali’nden Jüri Özel Ödülü, Coventry Film Festivali’nden En İyi Film Ödülü aldı. 17. Filmmor Uluslararası Kadın Filmleri Festivali bu yıl Kutlama dolayısı ile yönetmeni Mor Kamera ödülüne layık gördü.









Ön Jüri

Kenan Diler / Yönetmen
1996 yılında Van’da doğdu. Lise yıllarında fotoğraf ve sinemaya ilgi duyarak kısa filmler ve fotoğraflar çekmeye başladı. 2018 yılında Erciyes Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Çektiği filmler ve fotoğraflar ile yurt içi ve yurt dışından birçok ödül kazandı. Uluslararası festivallerde filmleri gösterildi.
Şuan Van’da açtığı küçük bir sinema şirketinde sinema faaliyetlerine devam ediyor ve sinema sevdalısı gençlere destek veriyor.

Gözde Aytulun / Senarist
1989 yılında Burhaniye’de doğdu. 2012’de ODTÜ Psikoloji Bölümü’nden mezun olduktan sonra, Ankara Üniversitesi Sosyal Psikoloji alanında yüksek lisansını tamamladı. Tezini “Medya Psikolojisi” alt alanında yazdı. 4 sene boyunca, İstanbul’da dizilerin ve filmlerin sosyal medya analizini yapan bir şirkette çalıştı. Burada dizilerin ve filmlerin senaryo/sahne/karakter analizlerini yaptı. İstanbul’da çalışırken Sadri Alışık Kültür Merkezi ve Bahçeşehir Üniversitesi’nde Yaratıcı Yazarlık / Senaryo Yazma alanında, başarılı senaristlerden eğitimler alan Gözde’nin iki uzun metraj film senaryosu bulunmaktadır.

Görkem Önal / Akademisyen
1986 İzmir doğumlu. Lisans eğitimini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümünde, yüksek lisansını Dokuz Eylül Üniversitesi, Film Tasarımı bölümünde tamamladı. Stüdyo Sanat, Halk Eğitim Müdürlüğü ve Tuzla Belediyesinde kısa film eğitmenliği yaptı. Çeşitli AB projelerinde kısa film atölyeleri düzenledi. Videoprodüksiyon, Mobil Ekran, Wediacorp gibi şirketlerde kurgu operatörlüğü yaptı. Televixyon, Sanatın Dibi gibi internet sitelerinde sinema üzerine yazılar yazdı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde Sinema Saati isimli bir radyo programı hazırlayıp sundu. 2017-2018 ve 2019 yıllarında Okan Üniversitesi Öğrenci Filmleri Festivalinde ön jüri olarak görev aldı. Halen Okan Üniversitesi, Sinema ve Televizyon bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır.

Gizem Yaman (Yönetmen)
2008 yılında Anadolu Üniversitesi Sinema ve Televizyon bölümünden mezun oldu. Mezun olduktan sonra reklam, dizi ve sinema filmlerinin reji ekibinde aldı. Taylan Biraderler, Abdullah Oğuz, Ömer Faruk Sorak gibi pek çok yönetmene asistanlık yaptı. 2015 yılından beri yardımcı yönetmen olarak çalışmaya devam etmektedir.

Doğuş Algün / Yazar, Yönetmen
1990 yılında İstanbul’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 2012 yılında Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Dramatik Yazarlık Bölümü’ne girdi. Çektiği beş kısa filmle uluslararası ve ulusal festivallerde birçok ödül aldı. Aynı zamanda yazdığı tiyatro oyunlarıyla da Türkiye’nin çeşitli sahnelerinde gösterim yapma şansı oldu. Sinema ve tiyatro üzerine çeşitli kurumlarda dersler vermeye devam ediyor. Şu sıralar uzun metraj filminin hazırlıklarını yapmaktadır.

Çağlar Avcıl / Mimar
1985 yılında İzmir’de doğdu. Lise öğrenimini İzmir Amerikan Koleji’nde tamamladıktan sonra 2010 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. 8 yıl boyunca çeşitli inşaat ve mimarlık şirketlerinde mimar olarak çalıştığı sırada mizah dergilerinde yarı amatör karikatüristlik yaptı. Ayrıca internet platformlarında film / oyun eleştirileri, makaleleri kaleme aldı. Yazılarını ve işlerini daha sonra video formatına taşıyıp 4 yıl boyunca Youtube platformunda içerik üretmeye devam etti. Şuanda parodi skeçler ve mizah temalı kısa filmlerden oluşan içerikler ürettiği Youtube kanalında “influencer” olarak çalışmaktadır.







Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali

15 Haziranda başlayan ve yalnızca 132 gün sürerek 25 Ekimde tamamlanan başvuru sürecimizde, geçtiğimiz yıl kırdığımız ülke rekorumuzu geliştirerek, 111 ülkeden tam 3522 film başvurusu aldık. Bu muazzam ilgi için ne kadar teşekkür etsek az. Bu kadar büyük bir alakayı hak edip etmediğimizden emin olmamakla beraber bu yıl 9-13 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek festivalimizde elimizden gelenin en iyisini ortaya koyacağımızı ifade ediyoruz. Bu yıl ülkemizden, önceki yılı neredeyse ikiye katlayarak, 585 filmin başvurması bizi elimizden gelenin de fazlasını yapmaya mecbur kılıyor ki bundan daha yapıcı bir tetikleyici düşünülemez. Geçtiğimiz yıl en çok başvuru aldığımız ülke olan İran’ı ise bu yıl 403 filmle ikinci sırada görüyoruz. Farklı disiplinlerden gelen 10 sanatçıdan oluşan Ön Seçici Kurul’umuz zorlu ancak bir o kadar önemli görevinin neticesini önümüzdeki haftalarda paylaşacağız ve bu yıl festivalimizde üç yarışma kapsamında gösterime girecek 100 film belli olacak. Uluslararası Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali’ni takipte kalın!

During our application process, which started on 15th of June and lasted for only 132 days and completed on 25th of October, we improved our country record of last year and received 3522 film applications from 111 countries. We can't thank you enough for this enormous interest. Besides we’re not sure whether we deserve such a great of interest and we’d like to state that we will do our best in our festival which will take place on 9th-13th of December. This year, the applications of 585 films from our own country, the Republic of Turkey (almost twice the previous year), obliges us to do more than we can, which a more constructive trigger is unthinkable. And we see Iran, (which we received the most of applications last year) as for second place with 403 films this year. Our Pre Elimination Jury, which includes 10 artists from different disciplines, will share the results of tough but important task in the upcoming weeks, and this year, 100 films will have the official selection honors in three competitions. You better keep on keepin' up with the International Uşak Winged Seahorse Short Film Festival!









Awards & Prizes

International Short Film Competition / Uluslararası Kısa Film Yarışması
Best Film Award / En İyi Film Ödülü
Second Best Film Award / En İyi İkinci Film Ödülü
Third Best Film Award / En İyi Üçüncü Film Ödülü
Special Jury Award / Jüri Özel Ödülü
Usak University Honorable Mention Award / Uşak Üniversitesi Mansiyon Ödülü

National Short Film Competition / Ulusal Kısa Film Yarışması
Best Picture Award / En İyi Film Ödülü
Best Director Award / En İyi Yönetmen Ödülü
Best Screenplay Award / En İyi Senaryo Ödülü
Best Cinematographer Award / En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü
Best Production Designer Award / En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü
Best Editing Award / En İyi Kurgu Ödülü
Best Sound Award / En İyi Ses Ödülü
Best Special Effects Award / En İyi Özel Efekt Ödülü
Best Film Music Award / En İyi Film Müziği Ödülü
Best Actress Award / En İyi Kadın Oyuncu Ödülü
Best Actor Award / En İyi Erkek Oyuncu Ödülü

National Student Film Competition / Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması
Best Fiction Award / En İyi Kurmaca Ödülü
Best Documentary Award / En İyi Belgesel Ödülü
Best Animation Award / En İyi Canlandırma Ödülü
Best Experimental Award / En İyi Deneysel Ödülü






Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi, İletişim Topluluğu
VI. Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali Şartnameleri

Ulusal Kısa Film Yarışması

1. AMAÇ
100. yılını geride bırakan sinemamıza yaratıcı, yenilikçi adları kazandırmak, bir bütün olarak Türkiye’de kısa film alanının güçlenmesine ve sinema kültürünün gelişmesine katkıda bulunmak.

2. KAPSAM
2.1. Türkiye Cumhuriyeti üniversitelerinde lisans ve ön lisans eğitimi gören öğrenciler hariç olmak kaydıyla yüksek lisans ve doktora öğrenimi görenlerle birlikte, yaş, meslek vb. ayrımlar gözetmeksizin herkes Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali’nin Ulusal Kısa Film Yarışması’na başvurabilir.
2.2. Seçici Kurul ve Festival Komitesi ile bağlantılı olan veya filmin yapım sürecinde kurullarda ve komitede yer alan üyelerle birlikte çalışmış kişiler film festivaline katılamazlar. Böyle bir durumun tespiti halinde başvurusu yapılan film yarışmadan çıkartılır.
2.3. Yarışmaya filmin yönetmeni başvurmalıdır. Birden fazla yönetmeni olan filmlerde herhangi bir yönetmenin başvurusu filmin diğer yönetmenlerini de kapsayacaktır.

3. BAŞVURU
3.1.Yarışmaya katılan filmler dijital ortam üzerinden festivale ulaştırılacaktır.
3.2. Yarışmacılar en geç 15.10.2019 tarihine kadar https://filmfreeway.com/UsakWingedSeahorse adresi üzerinden festivalin ilgili yarışmasına başvuruda bulunmalıdırlar. Ayrıca usakfilmfest@gmail.com adresine filmlerinin doldurulmuş ve imzalanmış başvuru formunun taranmış ve JPEG formatına dönüştürülmüş görselini göndermeleri gerekmektedir.
3.3. Başvuru sahibinin, birden fazla yarışmaya başvurması halinde, söz konusu yarışmaların da koşullarını sağlamakta ise, hangi yarışmada yer alacağına Festival Komitesi karar verecektir. Birden fazla yarışmaya başvuran ancak tek bir yarışmanın koşullarını karşılayan başvuru durumunda film yalnızca o yarışmada yer alabilecektir.
3.4. Ön elemeyi geçen filmler için gerekli olan belgeler, 15.11.2019 tarihinde katılımcılardan talep edilecektir.

4. YARIŞMAYA KATILIM KOŞULLARI
4.1. Yarışmaya katılım ücretsizdir. Son başvuru tarihi 15.10.2019’dir.
4.2. Yarışmaya Ocak 2018 tarihinden sonra tamamlanmış filmler katılabilir.
4.3. Yarışma ulusal ölçekte düzenlenmektedir. Bu nedenle başvuru yapan kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması ya da Türkiye Cumhuriyeti’nde ikamet etmesi gerekmektedir.
4.4. Daha önce ulusal veya uluslararası yarışmalara katılmış olmak ya da ödül almış olmak, Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali’ne katılımına engel teşkil etmemektedir. Ancak festivale önceki yıllarda başvurmuş filmlerin ikinci bir başvurusu kabul edilmemektedir.
4.5. Yarışma; tür veya kategori sınırlaması olmadan gerçekleşmektedir.
4.6. Yarışmaya kurmaca, canlandırma, deneysel kategorilerinde 30 dakikadan kısa; belgesel kategorisinde ise 40 dakikadan kısa filmler ile başvurulabilir.
4.7. Yarışmaya katılan filmler Türkçe dışında herhangi bir dilde çekilmiş ise, filme Türkçe altyazı ekleme zorunluluğu vardır.
4.8. Festival yönetimi filmde belirlenen herhangi bir bölümü tanıtım amaçlı olmak koşuluyla kullanım hakkına sahiptir.
4.9. Yarışmaya katılmış olan yönetmenler, ön değerlendirmeden geçmiş olsun ya da olmasın başvuru tarihinden sonra filmlerini festivalden çekemezler.
4.10. Ön Seçici Kurul üyeleri festival kapsamında gösterilmek üzere, ulusal kategoride toplam 30 filmi seçer. Seçilen filmler arasında, Ara Seçici Kurul kararıyla, belirlenecek finalistler ödüllere aday olup yarışma hakkı kazanır. Ara Seçici Kurul, ulusal yarışma ödüllerinin her bir kategorisi için en az üç en fazla beş finalist belirleyecektir.
4.11. Ara Seçici Kurul tarafından belirlenen finalist filmler arasından Ana Seçici Kurul üyeleri, En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Sanat Yönetmeni, En İyi Kurgu, En İyi Ses, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Film Müziği, En İyi Görsel Efekt ödüllerinin kazananlarını belirleyeceklerdir. Yarışmaya katılan filmlerin yapım ekibinden tercihen film yönetmeni ya da yönetmen tarafından belirlenen temsilci festivale davet edilecektir.
4.12. Yarışmaya davet edilen yönetmenin veya temsilcinin ulaşım ve konaklama masrafları Uşak Üniversitesi ya da festival destekleyicileri tarafından karşılanacaktır.
4.13. Yarışmaya ve gösterime seçilen tüm filmler seçici kurul üyelerinin ve Festival Yönetiminin belirlediği salonlarda ve Festival Yönetiminin belirlemiş olduğu programa göre izleyicilere sunulacaktır.
4.14. Eser sahiplerine filmlerinin festival gösterimleri için sembolik bir telif ödenecektir.

5. ÖZEL KOŞULLAR
5.1. Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali’nin Ulusal Kısa Film Yarışması bölümünün 4.11’de belirtilen tüm ödülleri, en az 150 film başvurusu olması koşuluyla taktim edilecektir. Başvuru sayısının 150’den az olması durumunda Festival Komitesi, Ön Seçici Kurul üyeleri ile ortaklaşa alacakları kararla ödül sayısını azaltma veya yarışmalı bölüm açmama hakkına sahiptir.
5.2. Yarışmaya katılan filmler, festival sonrasında Uşak Üniversitesi tarafından ücretsiz olarak gösterilebilir ve bu gösterimler için yarışmaya katılan filmin yasal sahibine herhangi bir ücret ödenmez.
5.3. Kısa Film Yarışmasına katılmış olan filmlerde görev alan; yapımcı, oyuncu, yönetmen ve filme katkısı olan diğer sanatçılar da şartnameyi kabul etmiş sayılırlar. Olumlu ve/veya olumsuz olarak meydana gelebilecek durumlardan sanatçıları, haberdar etmek başvuru sahibinin sorumluluğundadır.
5.4. Meydana gelebilecek olası sorunlardan Uşak Üniversitesi herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

6. ÖDÜLLER ve ÖDEMELER
Ödüllerin içeriği, iletimi ve festival gösterimleri için verilecek telif ile ilgili bilgiler yakın bir tarihte ilan edilecektir.

7. JÜRİ ÜYELERİ HAKKINDA
7.1. Yarışmanın ön, ara ve ana seçici kurul üyeleri en az beşer kişiden oluşmak şartıyla daha fazla sayıda olabilir.
7.2. Seçici kurul üyelerinin adları ve unvanları Festival Komitesi tarafından düzenlenen toplantıda kamuoyuna duyurulur.
7.3. Yarışmada filmi bulunan ve/veya yarışmaya katılan yarışmacılar ile arasında birinci derece akraba bağı bulunan kişiler seçici kurul üyesi olamaz.
7.4. Festival yönetimi seçici kurul üyelerini, akademisyenlerden, sanatçılardan, sinema sektöründen, diğer sanat dallarından, film festivallerinin yöneticilerinden seçebilir.
7.5. Ana seçici kurulun başkanı festival yönetimi tarafından belirlenir. Ancak seçici kurul üyeleri gerekli gördüğü takdirde seçici kurul başkanını kendi içinde seçebilir.
7.6. Seçici kurul üyeleri tüm filmleri izlemekle ve kurul toplantılarında bulunmakla yükümlüdür.
7.7. Seçici kurul üyeleri oylamalarını demokratik bir biçimde verir ve kurul başkanı da dâhil olmak üzere her üye bir oy hakkına sahiptir.
7.8. Seçici kurul üyeleri filmi sanatsal ve yaratıcılık kategorilerinde değerlendirebilir. Filmin prodüksiyonu ana belirleyen olarak ele alınamaz.
7.9. Ödüllerin gerekçeli kararları seçici kurul üyeleri tarafından ödül töreni esnasında açıklanacaktır.
7.10. Seçici kurul üyeleri film hakkında değerlendirmelerini toplantılarda ve ödüller verilirken açıklayabilir. Bu durumlar dışında hiçbir şahıs veya kurumla paylaşamaz.
7.11. Ön, ara ve ana seçici kurulun yargısı kesindir.

8. GENEL KOŞULLAR
8.1. Yönetmelik kurallarına aykırı davrandığı tespit edilen yarışmacıların ödülleri iptal edilir ve ödüller verilmiş ise iadeleri istenir. Ödülün iade edilmemesi durumunda yarışmacı hakkında hukuki işlem başlatılır.
8.2. Bu yönetmeliğin kapsamı dışında kalan tüm hususlara ilişkin karar yetkisi Festival Komitesine aittir.
8.3. Yönetmelikte herhangi bir değişiklik hakkı Festival Yönetimine aittir.
8.4. Başvuru koşullarını yerine getirmeyen yarışmacılar, ön elemeyi geçse dahi festival tarafından yarışma dışı bırakılabilir.
8.5. Başvurusunu yapan her yarışmacı bu koşulları kabul etmiş sayılır.

***

Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması

1. AMAÇ
100. yılını geride bırakan sinemamıza yaratıcı, yenilikçi adları kazandırmak, bir bütün olarak Türkiye’de kısa film alanının güçlenmesine ve sinema kültürünün gelişmesine katkıda bulunmak.

2. KAPSAM
2.1. Türkiye Cumhuriyeti üniversitelerinde Lisans ve Ön Lisans eğitimi gören tüm öğrencilerin, bölüm ve fakülte farkı gözetmeksizin katılabileceği bir kısa film yarışmasıdır. Yüksek lisans ve doktora öğrenci festivalin Ulusal Kısa Film Yarışması bölümüne başvurmalıdır. Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması yalnızca lisans ve ön lisans öğrencilerine açıktır.
2.2. Seçici Kurul ve Festival Komitesi ile bağlantılı olan veya filmin yapım sürecinde kurullarda ve komitede yer alan üyelerle birlikte çalışmış kişiler film festivaline katılamazlar. Böyle bir durumun tespiti halinde başvurusu yapılan film yarışmadan çıkartılır.
2.3. Yarışmaya filmin yönetmeni başvurmalıdır. Birden fazla yönetmeni olan filmlerde herhangi bir yönetmenin başvurusu filmin diğer yönetmenlerini de kapsayacaktır.

3. BAŞVURU
3.1. Yarışmaya katılan filmler dijital ortam üzerinden festivale ulaştırılacaktır.
3.2. Yarışmacılar en geç 15.10.2019 tarihine kadar https://filmfreeway.com/UsakWingedSeahorse adresi üzerinden festivalin ilgili kategorideki yarışmasına başvuruda bulunmalıdırlar. Ayrıca usakfilmfest@gmail.com adresine öğrenci belgeleri ile birlikte filmlerinin doldurulmuş ve imzalanmış başvuru formunun taranmış ve JPEG formatına dönüştürülmüş görselini göndermeleri gerekmektedir.
3.3. Başvuru sahibinin, birden fazla yarışmaya başvurması halinde, söz konusu yarışmaların da koşullarını sağlamakta ise, hangi yarışmada yer alacağına Festival Komitesi karar verecektir. Birden fazla yarışmaya başvuran ancak tek bir yarışmanın koşullarını karşılayan başvuru durumunda film yalnızca o yarışmada yer alabilecektir.
3.4. Ön elemeyi geçen filmler için gerekli olan belgeler, 15.11.2019 tarihinde katılımcılardan talep edilecektir.

4. YARIŞMAYA KATILIM KOŞULLARI
4.1. Yarışmaya katılım ücretsizdir. Son başvuru tarihi 15.10.2019’dir.
4.2. Yarışmaya Ocak 2018 tarihinden sonra tamamlanmış filmler katılabilir.
4.3. Yarışma ulusal ölçekte düzenlenmektedir. Bu nedenle başvuru yapan kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması ya da Türkiye Cumhuriyeti’nde ikamet etmesi gerekmektedir.
4.4. Daha önce Ulusal yarışmalara katılmış olmak ya da ödül almış olmak, Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali’ne katılımına engel teşkil etmemektedir. Ancak festivale önceki yıllarda başvurmuş filmlerin ikinci bir başvurusu kabul edilmemektedir.
4.5. Yarışma; Kurmaca, Belgesel, Canlandırma ve Deneysel olmak üzere 4 kategoriden oluşmaktadır.
4.6. Yarışmaya Kurmaca, Canlandırma ve Deneysel kategorilerde 20 dakikadan kısa; Belgesel kategorisinde ise 30 dakikadan kısa filmler ile başvurulabilir.
4.7. Yarışmaya katılan filmler Türkçe dışında herhangi bir dilde çekilmiş ise, filme Türkçe altyazı ekleme zorunluluğu vardır.
4.8. Festival yönetimi filmde belirlenen herhangi bir bölümü tanıtım amaçlı olmak koşuluyla kullanım hakkına sahiptir.
4.9. Yarışmaya katılmış olan yönetmenler, ön değerlendirmeden geçmiş olsun ya da olmasın başvuru tarihinden sonra filmlerini festivalden çekemezler. Festival Komitesi, Ön Seçici Kurulun tercihi doğrultusunda, belirli bir kategoride yarışmaya başvurmuş bir filmi gerekli görüldüğü takdirde bir diğer kategoride değerlendirme hakkına sahiptir.
4.10. Ön Seçici Kurul üyeleri, Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması özelinde, festival kapsamında gösterilmek üzere dört kategoride en az yirmi film seçer. Seçilen filmler arasında, Ara Seçici Kurul kararıyla, her kategoride 3 eser ödüllere aday olup yarışma hakkı kazanır.
4.11. Finalist olarak belirlenen üç film arasından Ana Seçici Kurul her bir kategoride birinci olan filmi belirleyecektir.
4.12. Yarışmaya katılan filmlerin yapım ekibinden tercihen film yönetmeni ya da yönetmen tarafından belirlenen temsilci festivale davet edilecektir.
4.13. Yarışmaya davet edilen yönetmenin ulaşım ve konaklama masrafları Uşak Üniversitesi ya da festival destekleyicileri tarafından karşılanacaktır.
4.14. Yarışmaya ve gösterime seçilen tüm filmler seçici kurul üyelerinin ve Festival Yönetiminin belirlediği salonlarda ve Festival Yönetiminin belirlemiş olduğu programa göre izleyicilere sunulacaktır.
4.15. Eser sahiplerine filmlerinin festival gösterimleri için sembolik bir telif ödenecektir.

5. ÖZEL KOŞULLAR
5.1. Kısa Film Festivaline 4.5. maddede belirlenen kategorilerde; her kategori için en az yirmi film başvurusu olmadığı takdirde o kategorinin yarışmalı bölümü açılmayacaktır.
5.2. Yarışmaya katılan filmler, festival sonrasında Uşak Üniversitesi tarafından ücretsiz olarak gösterilebilir ve bu gösterimler için yarışmaya katılan filmin yasal sahibine herhangi bir ücret ödenmez.
5.3. Kısa Film Yarışmasına katılmış olan filmlerde görev alan; yapımcı, oyuncu, yönetmen ve filme katkısı olan diğer sanatçılar da şartnameyi kabul etmiş sayılırlar. Olumlu ve/veya olumsuz olarak meydana gelebilecek durumlardan sanatçıları, haberdar etmek başvuru sahibinin sorumluluğundadır.
5.4. Meydana gelebilecek olası sorunlardan Uşak Üniversitesi herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

6. ÖDÜLLER ve ÖDEMELER
Ödüllerin içeriği, iletimi ve festival gösterimleri için verilecek telif ile ilgili bilgiler yakın bir tarihte ilan edilecektir.

7. JÜRİ ÜYELERİ HAKKINDA
7.1. Yarışmanın ön, ara ve ana seçici kurul üyeleri en az beşer kişiden oluşmak şartıyla daha fazla sayıda olabilir.
7.2. Seçici kurul üyelerinin adları ve unvanları Festival Komitesi tarafından düzenlenen toplantıda kamuoyuna duyurulur.
7.3. Yarışmada filmi bulunan ve/veya yarışmaya katılan yarışmacılar ile arasında birinci derece akraba bağı bulunan kişiler seçici kurul üyesi olamaz.
7.4. Festival yönetimi seçici kurul üyelerini, akademisyenlerden, sanatçılardan, sinema sektöründen, diğer sanat dallarından, film festivallerinin yöneticilerinden seçebilir.
7.5. Ana seçici kurulun başkanı festival yönetimi tarafından belirlenir. Ancak seçici kurul üyeleri gerekli gördüğü takdirde seçici kurul başkanını kendi içinde seçebilir.
7.6. Seçici kurul üyeleri tüm filmleri izlemekle ve kurul toplantılarında bulunmakla yükümlüdür.
7.7. Seçici kurul üyeleri oylamalarını demokratik bir biçimde verir ve kurul başkanı da dâhil olmak üzere her üye bir oy hakkına sahiptir.
7.8. Seçici kurul üyeleri filmi sanatsal ve yaratıcılık kategorilerinde değerlendirebilir. Filmin prodüksiyonu ana belirleyen olarak ele alınamaz.
7.9. Ödüllerin gerekçeli kararları seçici kurul üyeleri tarafından ödül töreni esnasında açıklanacaktır.
7.10. Seçici kurul üyeleri film hakkında değerlendirmelerini toplantılarda ve ödüller verilirken açıklayabilir. Bu durumlar dışında hiçbir şahıs veya kurumla paylaşamaz.
7.11. Ön ve ana seçici kurulun yargısı kesindir.

8. GENEL KOŞULLAR
8.1. Yönetmelik kurallarına aykırı davrandığı tespit edilen yarışmacıların ödülleri iptal edilir ve ödüller verilmiş ise iadeleri istenir. Ödülün iade edilmemesi durumunda yarışmacı hakkında hukuki işlem başlatılır.
8.2. Bu yönetmeliğin kapsamı dışında kalan tüm hususlara ilişkin karar yetkisi Festival Komitesine aittir.
8.3. Yönetmelikte herhangi bir değişiklik hakkı Festival Yönetimine aittir.
8.4. Başvuru koşullarını yerine getirmeyen yarışmacılar, ön elemeyi geçse dahi festival tarafından yarışma dışı bırakılabilir.
8.5. Başvurusunu yapan her yarışmacı bu koşulları kabul etmiş sayılır.



6. Uluslararası Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali başvuruları başladı.