9. Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali
Kısa Film Yarışması
Senaryo Yarışması

Son Başvuru: 1 Mayıs 2022

7kisafilm.com
7kisafilm.com/kisa-film-basvuru-formu







Bursa'da 'Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) destekleriyle, Ehli Sanat Sinema ve Kültür Derneği tarafından bu yıl 9'uncusu düzenlenen 'Uluslararası Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali'nin ödül töreni yapıldı.

KISA FİLM ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Festivalde kısa film kategorisinde değerlendirilen 7 film arasından dereceye girerek ödül alan filmler ise şöyle açıklandı;

1'inci: Yönetmenliğini Semih Sağman'ın yaptığı Gulab Gul filmi.

2'nci: Yönetmeliğini Harun Korkmaz'ın yaptığı Kıspet filmi.

3'üncü: Yönetmeliğini Ebubekir Sefa Akbulut'un yaptığı İkilem filmi.

4'üncü: Yönetmenliğini Beyza Yıldır'ın yaptığı Yetersiz filmi.





Bursa'nın 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti olması dolayısıyla, 'Türk cumhuriyetlerinin edebi şahsiyetleri' olarak belirlenen ve Süleyman Çelebi, Cengiz Aytmatov ve Ahmet Baytursun'un da aralarında olduğu 7 ünlü edebiyatçının yaşamlarını konu alan filmlerin ücretsiz açık hava gösterimleri tamamlandı.

Kısa Film Festivali'nin ödül töreni BTSO ev sahipliğinde gerçekleşti.

Ödül törenine Bursa Valisi Yakup Canbolat, Ehli Sanat Sinema ve Kültür Derneği Başkanı Eda Sürmeli, Bursa Ticaret Odası Başkanı İbrahim Burkay, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa milletvekilleri ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra yurtdışından farklı yönetmenler, şair ve yazarlar, sanatseverler de katıldı.

Ödül töreninin açılışında Ehli Sanat Sinema ve Kültür Derneği Başkanı Eda Sürmeli konuştu.

Sürmeli, şunları söyledi;

"Türk Dünyası Kültür Başkenti şehrimiz Bursa'da geleneğimizi geleceğimize taşımak için dokuzuncu kez buluştuk. Bu yıl 7 kıymetimizi perdeye taşırken bir farkındalık olarak 6 ülkeyi 6 yönetmenimizle birlikte anlattık. Emeği geçen tüm ekip arkadaşlarıma ve ödüllü yönetmenlerimize teşekkür ediyorum. Bu filmler tüm dünyanın başkenti Bursa'ya, Kırgızistan'a, Kazakistan'a, Türkmenistan'a, Azerbaycan'a armağan olsun. Bugün birlikte 6 ülkenin 7 edebiyatçısını konu alan senaryoları ve en iyi yönetmenleri ödüllendireceğiz. Bizler Sinema ve Kültür Derneği olarak kendi kültürümüze sahip çıkarak üretmek ve üretime katkı sağlamak için yola çıktık. Her konuşmamda söylediğim gibi; kendimizi yenileyerek, geleneğimizi geleceğimize taşıdığımız bu yılda ürettiğimiz filmlerle Türkiye'de 7 güzel adam tanıdık."

Eda Sürmeli, festivalin paydaş kurumlarına teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Ardından BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, konuştu. Burkay'ın konuşmasından satır başları şöyle;

"2022 Türk Dünyası kültür Başkenti Bursa'mızda, teması edebiyatta sinema olan ve 9'uncu kez gerçekleştirmiş olduğumuz Uluslararası Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivalimizin ödül töreni için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bizler elbeyte iş dünyası olarak ekonomik kalkınmanın gerekliliğini çok iyi bildiğimiz için projelerimizin birçoğunda hepimizin takip ettiği kültür ve sanat projelerine de ayrıca önem veriyoruz. Toplumların gelişmişliği, kültürel eserlere gösterdikleri ilgi kadardır aslında. O açıdan sadece ekonomik anlamda değil, mutlaka kültür ve sanat alanlarında, özellikle sanat dünyasında tüm dünyamızın destekleriyle ülkemizin kalkınması için desteklerimizi sürdürüyoruz.

Bizler biliyoruz ki toplumların gerçek kılavuzları, yüzyıllarda oluşan kültürel ve tarihi miraslarıdır. Sahip olduğumuz değerlerin gün yüzüne çıkması, kültürümüzün gelecek nesillere ve dünyaya tanıtılması ancak ortak bir hareket kültürüyle kurulur. Çünkü fikirde birliği anlamlı kılan ancak eylemde birliği sağlamaktır. Bu doğrultuda, Türk halkları arasında gönül birlikteliğinin güçlendirilmesi ve kardeşliğin pekiştirilmesi amacıyla yapılan her çalışmada büyük bir özveriyle bulunuyoruz. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası olarak, sürdürülebilir ve güçlü bir ekonomi için olmazsa olmazımız, tarihsel mirasımızı yaşatacak ve gelecek nesillere aktaracak faaliyetleri her zaman desteklemeye devam edeceğiz."

Bursa Valisi Yakup Canbolat ise ödül töreni açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi;

"Bugün burada 9'uncusunu gerçekleştirdiğimiz festivale katılım sağlayan öğretmenler, yapımcılar, sanatçılar, senaristler, oyuncular ve set çalışanları filmlerini gösterme ve tanıtma imkanı bulmakta, meslektaşlarıyla etkileşime geçip kişisel ağlarını geliştirmekte ve yeni eserler için birlik ortamının temelini hazırlamaktadır. Özellikle etik, estetik değerlere sahip ürünler üretmek ve üretilmesine sevk etmek amacıyla düzenlenen Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali, sinemacıların eserleriyle buluşmamızda önemli bir alan oluşturmuştur. Sinema, tarih ve edebiyatın bir araya geldiği bu festival, Türk kültürünün değerlerini, fikir hazinelerini uluslararası alana taşıyarak sinema tarihi açısından önemli olacaktır. Bu yıl 9'uncusunu düzenlenen festivalde beyaz perdeye yansıtılan değerli isimlerimizin hepsine rahmet diliyorum."

Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi.

Festivalin onur ödülü Kırgızistan eski Kültür Bakanı Sadık Şir-niyaz'a takdim edildi.


Protokol tarafından, dereceye giren filmlerin yönetmenlerine ödülleri takdim edildi. 9. Uluslararası Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

27 Eylül 2022






9. Uluslararası Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Yarışması Jüri heyetimize değerlendirmeleri için teşekkür ediyoruz. Kısa Film yarışmasının sonucunda en iyi 7 film finalist olarak Eylülde festival gösterimine alınarak en iyi 4 Film final gecesinde ödüllendirilecektir. Kısa film yarışmamızın sosyal medya ve Web sitemiz üzerinden duyurulacaktır. Tüm katılımcılarımıza başarılar diliyoruz.


Jüri Üyeleri

Aytekin Can / Akademisyen
Aydın Bağardı / Yönetmen
Gülçin Güleç / BTSO Kimya Divan Katibi
Hakan Batmaz / BTSO Kimya Divan Katibi
İlker Duran / BTSO Kimya Konsey Başkanı
Sevgi Saygın / BTSO Kimya Meclis Üyesi
Şebnem Ceylan Apaydın / Akademisyen, Sakarya Üniversitesi




Kısa Film Yarışması Katılım Koşulları

İnsan ve İnsani değerleri yücelten etik,estetik,ahlaki,tasavvufi tüm kısa filmlerin katılımı sağlanan kategoridir.

-Kısa Film Yarışmasına Kurmaca, Animasyon, Deneysel ve Belgesel dalındaki filmler katılabilir.
-Yarışmaya jenerik dahil süresi 15 dakikayı aşmayan kurmaca, animasyon, deneysel filmler ve 20 dakikayı aşmayan belgesel filmler başvurabilir. Ön jüri gerekli gördüğü takdirde süre kısıtlamasında esnek davranabilir.
-Yarışmacılar birden fazla eserle başvuru yapabilir.
-Daha önce ulusal ya da uluslararası yarışmalara katılmış ya da bu yarışmalardan ödül almış olmak, yarışmaya katılmaya engel değildir.
-Eser sahiplerinin festivalin internet sitesindeki (www.7kisafilm.com )online başvuru formunu eksiksiz olarak doldurması gerekmektedir. Ayrıca ilk 7 finalist arasına giren katılımcılar, (bilgilendirildikten sonra) kısa film muvafakatnamesiyle ile birlikte filmin 2 adet kopyası ve filmin fragmanını DVD veya flash bellek içerisinde festival merkezine ulaştırılmaları gerekmektedir.
-Festival yönetimi, filmden 30 saniyelik bir bölümü, tanıtım amaçlı olmak koşuluyla kullanım hakkına sahiptir.
-Yarışmaya seçilen filmlerin ilanından sonra eser sahipleri, eserlerini festivalden çekemezler. Başvuru yapan her eser sahibi bu maddeyi kabul etmiş sayılır.
-Seçici kurul tarafından değerlendirilerek yarışmaya hak kazanan filmler festivalin resmi İnternet sitesinden ve sosyal medya aracılığıyla duyurulur. Yarışmaya seçilemeyen eserlerin sahiplerine herhangi bir iletişim yoluyla bilgi verilmeyecektir.
-Filmler ana jüriye ve izleyicilere festival yönetiminin uygun göreceği salonlarda ve programa göre sunulur. Gösterimler sırasında festival yönetimine ya da salon görevlisine, salon, seans ya da program değişikliği talebinde bulunulamaz.
-Finale kalan filmlerde müzik ve senaryonun uyarlandığı bir eser varsa bunlara dair hak devir belgesi (telif belgesi) istenecektir. Eser işletme belgesi olanların bu belgeleri festival komitesine iletmesi gerekmemektedir.
-Ön elemeyi geçerek yarışmaya katılmaya hak kazanan film sahipleri, isimlerinin açıklanmasından sonra 7 gün içerisinde;
-Filmin İngilizce altyazılı Apple ProRes 422 (mov) ve mp4 kopyasını (minimum 90 bitrate, yüksek çözünürlükte) formatın da kopyasını
-Film Türkçe dışında bir dilde çekilmiş ise Türkçe ve İngilizce altyazılı kopyasını
-Filmden 5 adet yüksek çözünürlükteki JPG formatında fotoğrafı
-Yönetmenin yüksek çözünürlükteki bir adet fotoğrafını
-Filmin Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki ayrı özetini (max. 80 kelime) ve filmin künyesini
-Yönetmenin Türkçe ve İngilizce kısa biyografisini (max. 80 kelime) festival yönetimine bir adet flash veya cd içerisinde ulaştırması gerekmektedir.
-Festivale başvuran filmler, Uluslararası Yed’i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivalinin arşivinde saklanacak ve gerektiğinde akademik düzeyde araştırma yapanların hizmetine sunulacaktır.
-Ehli Sanat Sinema ve Kültür Derneği gerekli gördüğü takdirde filmleri kısa filmin tanıtımına ve gelişimine katkı sunmak amacıyla bir DVD’de toplayabilir, dağıtabilir ve çeşitli organizasyonlarda tanıtabilir, bunun için filmlerin yönetmenlerine bilgi verir.
-Yarışmada ödül alan eserlerin yaratıcı ekibinden sadece 1 (bir) temsilci festivalin final & ödül gecesine davet edilecektir. Festivale katılım tarihleri festival yönetimi tarafından bildirilecektir.
-Festival yönetimi yönetmelik konusunda her türlü değişikliği önceden haber vermeksizin yapma hakkını saklı tutar.

- Kısa Film kategorisinde jüri tarafından seçilen 7 finalist kısa film halk gösterimine alınacak, en iyi 4 film ödüllenecektir. Bu kategorisindeki ödüller; en iyi 4. film BTSO mansiyon ödülü- en iyi 3.film 5.000 TL , en iyi 2. film 7.500 TL , en iyi film 10.000 TL olmak üzere; toplamda 22.500 TL ödül verilecektir.

Bu kategoride son başvurular 31 TEMMUZ 2022 Tarihinde sona erecektir.