Vizör Ayarı

Kameralarda iyi görüntü alabilmek amacıyla vizörden gördüğümüz ve kullanılacak olan görüntünün de iyi olması gerekir.
Film kameralarında vizör temizlenip diyoptri ayarı yapılırsa iyi görüntü alınabilir. Diyaframı en açık duruma getirerek karanlık ortamlarda da iyi görüntü alabiliriz. Elektronik kameralarda ise durum biraz daha farklıdır. Elektronik kameralarda kullanılan vizör kamerada elde edilen görüntünün izlendiği küçük bir monitördür. Bu görüntüyü izlediğimiz monitörün ayarlarını iyi yapmak gerekir.



Vizörün temizliği kontrol edildikten sonra görüntü netleşinceye kadar vizörün diyoptri ayarı yapın.
Vizör monitörünün parlaklık ve kontrast ayarları yapılması gerekir.
Kameranın ürettiği colorbar açık duruma getirilerek vizöre renkli bar görüntüsü verilir.
Vizör bölümü üzerinde bulunan, parlaklık (brightness) ve kontrast (contrast) kontrol anahtarlarını kullanarak tamamen kapatın.
Siyahı ayarlamak için, parlaklık anahtarını en koyu renkten (siyah), hemen yanındaki bir açık ton çubuğunu ayırt edinceye kadar arttırın.
Beyazı ayarlamak için, beyaz renk gözünüzü almayacak ve aşarı parlamayacak şekilde rahat görününceye kadar parlaklığı arttırın.
Colorbarı kapatın.
Herhangi bir ışıklı görüntüye çerçeve yapın.
Görüntüyü teknik olarak denetleyin.

Not : Yukarıda anlatılan konuyu gri renk barına bakarak monitörünüzde deneyebilirsiniz. Monitörünüzün parlaklık ve kontrast ayarlarını kapatın, sonra yavaş yavaş açarak gözünüze uygun ayarı bulabilirsiniz.



Vizörler üzerinde (peaking) kontrolü vardır ve bu kontrol yalnızca vizörde görünen görüntünün (artifical focussing) yapay odaklama üzerindeki düzelme miktarını zevkinize veya ihtiyacınıza göre ayarlamaya yarar.

Renkli kamerada oluşan resmi siyah-beyaz vizörde izleriz. Bunun yarattığı problemlerden biri eğer bir görüntüyü aşırı pozlarsak ve bunu renkli olarak izlersek, aşırı pozlanmış parlak bölümlerin rengini kaybederek beyaza dönüştüğünü görebiliriz. Fakat siyah-beyaz vizörde açık gri tonlar birbirine çok yakın olacağından aşırı pozlanmış bölümleri görmek zor olacaktır.

Renkli ve siyah-beyaz vizörler için aynı ayarları yapmak gerekir. (Liquid) Sıvı kristal ekran şeklindeki vizörlerde de aynı ayarlar yapılır ve yansımayı giderecek ekstra kontroller de vardır.

Unutulmaması gereken en önemli faktör, vizörde izlenen görüntü kaydedilmez. Eğer karanlık bir ortamda çalışıyorsanız ve vizörünüzün parlaklığı çok açıksa kaydedilen görüntü bu kadar parlak olmayacaktır. Bu nedenle vizörü doğru ayarlamak çok önemlidir. Ancak bu sayede vizörden mümkün olan en fazla bilgiyi elde edebiliriz.


Kaynak
TRT Kamera Asistanı Eğitim Notları