Kurgunun Evreleri

1
Kurgucu senaryoyu okumuş ve filmin öyküsünü kabataslak da olsa öğrenmiş olmalıdır.

2
Kurgucu filmin hiç bir bölümünü kesmeden baştan sona seyretmelidir. Uzun metrajlı filmler sahne sahne seyredilmelidir.
Senaryosuz çekilen kısa televizyon filmleri özellikle haber filmleri kurgucuya tanıtılmalıdır. Kurgucu kesmeye başlayacağı filmin konusunu (elinde senaryo yoksa) özellikle öğrenmelidir. Senaryosuz çekilen filmlerde yönetmen veya yardımcısı kurguya girmelidir. Eğer bu mümkün değilse çekim sırasını belirten bir not kurgucuya verilmelidir.
Kurgucu bu bilgileri alarak kurgunun teknik işlemlerine başlayabilir.

3
Kurgucuya ilk iş olarak verilmesi gereken iş kopyası film için negatiften basılan pozitif kopya, video için kısa süreli çekim kasetlerinin tamamının veya bir çoğunun beraberce aktarıldığı uzun süreli kopyadır.
Kurgu önce bu kopyada yapılır. Çekim filmini montajlamaya çalışmak yanlıştır.

4
İş kopyası denilen film yada film parçaları çekim sayılarına ve kenar sayılarına bakılarak senaryoya uygun olarak sıraya dizilir. Bu arada çekimin veya sahnenin tekrarlandığını unutmayalım. Sahneye ait olan bütün çekim planları ve tekrarlar bir araya toplanır.
Bu işlemi yaparken filmlerin başlangıcında kullanılan klaket (Çekim Tahtası) üzerinde yazılanlara bakılır.

5
İş kopyası kenar sayıları kontrol edilerek kesilir. Kaba montajın yapılabilmesi için çekim notlarında onaylanmış planlar kesilerek arka arkaya eklenmek için üzerleri yazılarak saklanır. Kaba kurgu yapılır.

6
Sesli çekimlerde eşleme bu safhada yapılarak ses döşenir.

7
İnce kurgu yapılabilmesi için tüm bölümler birbirine eklenir.

8
Sırada ince kurgu vardır. Artık film kurgu bakımından yönetmenin onayına sunulacak bir duruma geliyor demektir. İnce kurguda filmin tüm sahneleri gerekli sıraya girmiş ve sahneler ya da çekimler arasındaki geçişler belirlenmiştir.


Kaynak
Senaryo ve Yapım
Mahmut Tali Öngören, 1982 Ankara