Hayal Kurma Dersleri

Unutulmaz Türk filmlerine ve çok izlenen TV dizilerine imza atmış senaristler bir araya geldi. Ortaya beş kişilik dev bir kadro çıktı. Bu beşli yani Sefa Önal, Macit Koper, Birol Güven, Kürşat Başar ve Ümit Ünal; Haluk Ünal'ın yönetiminde "Yaratıcılık Atölyesi"nde ders verecek

Onlar büyük bir ihtimalle hafızalarınıza kazınmış bir Türk filminin ya da bayıldığınız bir TV dizisinin senaristi olmuşlardır. Birol Güven, Sefa Önal, Macit Koper, Kürşat Başar, Ümit Ünal ve de projelerinin koordinatörü Haluk Ünal "Yaratıcılık Atölyesi" için bir araya geldiler. Gençlere senaryo yazmanın püf noktalarını öğretmek için...

Röportaja son anda işi çıkan Kürşat Başar katılamadı. Ama kalan sağlar bizimdi. Beş ustayla hem atölye meselesini, hem de geçen yıl kurdukları Senaryo ve TV Yazarları Derneği'ni konuştuk...



Sizin bu "Yaratıcılık Atölyesi"ni oluşturmaktaki amacınız, derdiniz nedir?
Birol GÜVEN : Bizim bir derdimiz yok ya.

"Biz 80 kişi az geliyoruz, yeni yazarlar yetiştirmek istiyoruz" mu diyorsunuz?
Birol GÜVEN : Paylaşmak istiyoruz.

Macit KOPER : Senaristler Derneği'nin senaryo atölyesi düzenlemesi iddialı bir şey gibi görünüyor ama değil. "Bu işi biz öğretiriz. Burada senaristler varken, kimse bu işe el atmasın" filan gibi bir tavrımız yok. Amacımız deneyimleri paylaşmak.

Birol GÜVEN : Benim bu olayı kabul etmemin tek nedeni "atölye" ismidir. Geçen sene bir üniversiteden aradılar ve "Senaryo dersi verir misiniz?" dediler. Ben de onlara "Varsa alırım" dedim. Ders çok iddialı ama atölye dersin dışında geliyor bana.

Ümit ÜNAL : Ben de eğleniriz diye katılıyorum.

Macit KOPER : Ben buna ders diyorum. O ciddiyet olmazsa, işi paylaşma şekline dökerseniz o iş yürümez. Tekniği öğretseniz yeter. Nerede mizansen, nerede diyalog gerektiğini, hangi sahneden sonra hangi sahnenin yapışacağını, biraz tipleme...

"Düzgün yönetmen çıkmıyor"

Romancılar ya da edebiyat camiası senaryo yazarlarını küçümser mi?
Ümit ÜNAL : Çok ciddi yazarlar da Türk sineması için senaryo yazdılar. Genelde senaryocuları küçümseme huyu vardır ama bu daha çok sinemacıların yaptığı bir şeydir. Hangi oyuncu, hangi yönetmen konuşursa konuşsun "Türkiye'de senaryo yok. Türkiye'de senaryocu yetişmiyor" diyor. Benim düşünceme göre de doğru dürüst yapımcı yok. Düzgün yönetmen çıkmıyor.

Sefa ÖNAL : "Edebiyatçılar senaryoculara nasıl bakıyor?" diyorsunuz. Peki, senaryocular edebiyatçılara nasıl bakıyor? Bu da bir sualdir. Galibiyet çok babalıdır, "Ben iyi oynadım", "Ben iyi yönettim" denir, kötüyse herkes kaçar. O zaman suçlanacak birini ararlar. En çok suçlanan da senaristtir. Çünkü senaryocudan vazgeçilebilir diye düşünürler.

Birbirine rakip olması gereken adamlar ne oldu da Senaryo Yazarları Derneği'nde (SEN-DER) bir araya geldi?
Haluk ÜNAL : Türkiye'de ilk defa üç kuşaktan 80 sinema ve TV yazarı Sefa abinin başkanlığında dayanışmak için bir araya geldik. Kendi meslek ilkelerimiz ve haklarımızı korumak için... 1995 yılında çıkan yasalarla birlikte nihayet eser sahibinin kim olduğu tarif edildi. Yani şu anda bu masada oturan adamların 1995'ten önce yazdığı eserlerin sahibi yapımcı, sonrakilerin sahibi ise kendileri!

Birol GÜVEN : "Televizyon yazarlığını bırakıyorum
Beş ustanın son zamanlarda en beğendiği dizi ve filmleri sorsam...

Ümit ÜNAL : Şu an oynayan Türk filmleri içinde beğendiğim yok. "Yazı Tura"yı beğendim bir tek. Televizyon izlemediğim için dizi söyleyemiyorum.

Birol GÜVEN : Ben Türk filmlerinin hepsini seyrettim son dönemde. "Yazı Tura"yı beğendim. Televizyonda da kendi yaptığım işleri söylemek istemem. "Çemberimde Gül Oya"yı beğeniyorum.

Macit KOPER : Film ya da dizi adı da vermek istemiyorum. Bizim sevgilerimiz izleyici sevgisi gibi olmaz çünkü.

Sefa ÖNAL : Ben de bir şey söylemek istemiyorum.

Birol bey röportajdan önce bana bir şey söylediniz. Yazabilir miyim?
Birol GÜVEN : Evet. Televizyon yazarlığını bırakıyorum. Aslında yeniyim ama sayı olarak çok şey yaptım televizyonda. Çok yoğun çalıştım. Televizyondaki mecburi hizmetimi tamamladığımı düşünüyorum. Artık sinemayla ilgili bir şeyler yapmayı tercih ediyorum.

Dizilerinizi izliyor musunuz?
Birol GÜVEN : İlk 10 bölümü izliyorum. Sonra izlemiyorum.



Ne yazdılar?

Sefa ÖNAL
Zeki Müren'in oynadığı "İnleyen Nağmeler", Altın Koza'lı "Menekşe Gözler" ve Altın Portakal'lı "Umut Dünyası"nın senaristi.

Macit KOPER
"Anayurt Oteli", "Bir Yudum Sevgi", "Ah Belinda"nın usta oyuncusu, "Cazibe Hanımın Gündüz Düşleri", "Karşılaşma" filmlerinin senaristi.

Birol GÜVEN
"Çocuklar Duymasın", "Ayrılsak da Beraberiz", "En Son Babalar Duyar", "Kadın İsterse" dizilerinin senaristi.

Ümit ÜNAL
2002 İstanbul Film Festivali'nde En İyi Film ödülünü alan "Dokuz"un ve 1986 Milliyet Gazetesi En İyi Senaryo ödüllü "Teyzem"in senaristi.

Kürşat BAŞAR
"Başucumda Müzik", "Aşkı Bulmanın ve Korumanın Yolları" gibi pek çok kitabın yazarı.

Haluk ÜNAL
Senaryo yazarı ve Yaratıcılık Atölyesi'nin koordinatörü.




NOT: Atölye bir yıl sürüyor. Aylık ücret 150 YTL. SEN-DER'in telefon numarası ise (0212) 244 21 22


Kaynak
Elif KORAP
Milliyet, 13 Şubat 2005