Vizör Önündeki Kadın Yönetmenler


Türk sinemasına emek vermiş 25 kadın yönetmenden 15’i, ilginç bir projede bir araya geldi. Kadın yönetmenler bu defa vizörün arkasında değil önündeydi. “Vizörün Önündeki Kadın Yönetmenler” projesinde en doğal görüntülere ulaşmak hedeflendi. Bu amaçla çekimler kadın yönetmenlerin evlerinde yapıldı.

Kadınlar Türkiye'de film yönetmeye başladığında, dünya sineması çoktan yarım yüzyılı geride bırakmış, yerli sinema da en azından ilk denemelerinde belli bir yaşa gelmişti. Sinema yazarı Agah Özgüç'ün kitaplarına göre Türk sinemasında film üretimi 1950 yılında hız kazanıyor. 1951 yılına kadar tek bir kadın yönetmene rastlanmıyor. 1951-1956 yılları arasında üç film yöneten ilk kadın yönetmen ise Cahide Sonku.

Türk sinema endüstrisinin kayıtlarına bakıldığında bugüne kadar yaklaşık 6 bin film çekildiği görülüyor. Bu filmler arasında, kadın yönetmenler tarafından çekilenlerin sayısı ise 100'ü geçmiyor. Yalnızca 24 kadın yönetmenimiz olduğunu düşünürsek, bu rakama hiç şaşırmamak gerek.

Neden kadınlar yönetmen olarak sinemaya bu kadar az girdiler? Peki, biz sinemamızdaki bu az sayıdaki kadını tanıyor muyuz? Ya filmlerini? Şu anda neredeler? Fotoğraf sanatçısı Muammer Yanmaz, bu yıl Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali kapsamında "Kadın Yönetmenlerimiz" fotoğraf sergisini hazırladı. Türkiye'deki 15 kadın yönetmeni evlerindeki doğal halleriyle, sinemaseverlerle buluşturdu. Koordinatörlüğünü Sedef Kürüm'ün yaptığı projede, sinemamızın 24 yönetmeninden 15'i; Biket İlhan, Birsen Kaya, Canan Evcimen Obay, Canan Gerede, Fide Motan, Füruzan, Gülsün Karamustafa, Handan İpekçi, Işıl Özgentürk, Lale Oraloğlu, Seçkin Yaşar, Sunar Kural Aytuna, Tomris Giritlioğlu, Türkan Şoray ve Yeşim Ustaoğlu yer aldı.

İlerleyen sayfalarda göreceğiniz kadın yönetmenler hakkındaki bilgilerse, Semire Ruken Öztürk'ün, Om Yayınları'ndan çıkan "Sinemanın Dişil Yüzü, Türkiye'de Kadın Yönetmenler "adlı kitabından alındı.

Muammer Yanmaz
1969 İstanbul doğumlu. Orta öğrenimini Saint-Michel Lisesi'nde, yüksek öğrenimini ise İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde tamamladı. Lisenin karanlık odasında başladığı fotoğraf sanatını bir yaşam biçimine dönüştürdü. Kendi stüdyosunda tanıtım fotoğrafçılığı yapmakta olan Yanmaz'ın "40 Yönetmen" ve "40 İstasyon-Paris" gibi sergilenmiş projeleri var.

Sedef Kürüm
Projenin koordinasyon görevini üstlenen Sedef Kürüm, 1973 Ankara doğumlu. Orta öğrenimini Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde, yüksek öğrenimini Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nde tamamladı. Finans sektöründe başladığı profesyonel iş yaşamını sinema sektöründe devam ettirme kararı aldı. Ev sineması alanında faaliyet göstermekte olan Palermo Görsel Ürünler A.Ş.'de Basın ve Halkla İlişkiler Direktörü olarak çalışıyor.

LALE ORALOĞLU, 7 film
Yedi filmde yönetmen, yapımcı ya da senarist olarak adı geçiyor. Aynı zamanda tiyatro ve sinema oyuncusu. Konservatuvarda da okudu, gazetecilik de yaptı. Edebiyat Fakültesi İngiliz Filolojisi mezunu. 1924 İzmir doğumlu. İlk yapımcılığı, Cahide Sonku'nun yapımcılığından beş yıl sonraya rastlıyor (1954). Şirketine o yıl doğan kızı Alev'in ismini verdi. 1951-60 arasında 35 filmde başrol oynadı. En son 2000 yılında Avni Dilligil Tiyatro Jüri Özel Ödülü'nü alan Oraloğlu'nun çok sayıda ödülü var. Tiyatrosunu annesi 90 yaşına geldiği ve yanında olması gerektiği için 1987 yılında kapattı.

YEŞİM USTAOĞLU, 2 film
1960 Sarıkamış doğumlu. Sinema hayatına kısa filmlerle başladı. Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü mezunu. İFSAK'ın dergisine yazılar yazdı, sürekli film izledi, sonunda film çekmeye karar verdi. İlk kısa filmi "Bir Anı Yakalamak"tı. Sanatçının yönetmen ve senarist olarak imzasını attığı sinema filmleri "İz" ve "Güneşe Yolculuk."

FİDE MOTAN, 2 film
1948 Urfa doğumlu. Gazi Basın Yayın mezunu. İlk işi Ankara Radyosu'ndaydı. Sekiz yıl sonra Ankara Televizyonu drama bölümüne geçti. Filmleri, "Cadı Ağacı" ve "Yanlış Saksının Çiçeği." Televizyon için çektiği "Hepsi Bir Düştü" adlı bir video filmi ve Urfa'da 2000 yılında çektiği 13 bölümlük "Vasiyet" adlı dizisi var.

GÜLSÜN KARAMUSTAFA, 1 film
Tek filmi Firuzan’la birlikte yönettiği "Benim Sinemalarım", Türk sinemasındaki ilk kadın ortaklığı. Yaratıcılarından Füruzan yazar, Gülsün Karamustafa ressam. Yönetmenlikte özel bir işbölümü olmamış, iki yönetmen de aynı mekanda dostça çalışmış, bazı sahneleri Füruzan, bazılarını Karamustafa çekmiş. Film ulusal festivaller dışında Fransa, Kanada, Mısır, İran, ABD, Japonya, Almanya, Belçika ve Hindistan'da çok sayıda festivale katıldı, ödüller aldı.

BİRSEN KAYA, 15 film
1943 doğumlu. Asistanlık yaptığı ilk film Halit Refiğ’in “Gurbet Kuşları” (1964). Aslında Artist dergisinde muhabirdi ve röportaj için gittiği Halit Refiğ’den asistanlık teklifi almıştı. Çoğu avantür 200’e yakın filmde asistanlık yaptı. Kaynaklara göre, 1970-1975 yılları arasında toplam 13 film yönetti (diğer ikisiyle ilgili kayıtlarda net bilgi yok), dört filmin ise senaryosunu yazdı. 1970'te kurduğu Ufuk Film ile yapımcılıklarını da üstlendi. Yönettiği filmlerden bazıları: İntikam Derler Adıma, Kanlı Kader, Sana Allah Acısın, Bitirim Kemal, İntikam Yumruğu ve Dadaş Rıfat.

TOMRİS GİRİTLİOĞLU, 4 film
TRT desteğiyle film çeken ilk yönetmen. İlk üç filmi, "Suyun Öte Yanı", "Yaz Yağmuru" ve "80. Adım"ın yapımcısı TRT. 1957 Konya doğumlu. Hacettepe İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu. Aynı zamanda felsefe de okudu. Son filmi, Yılmaz Karakoyunlu'nun romanından uyarladığı "Salkım Hanımın Taneleri"ydi. Yine Karakoyunlu'dan uyarladığı 6-7 Eylül olaylarını anlatan "Güz Sancısı"yla uğraşıyor.

SEÇKİN YAŞAR, 2 film
1949 Malatya doğumlu. Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Grafik Sanatlar mezunu. Aslında sinema okumak istemiş ama o sıralarda sinema okulu yokmuş. Çocukluğundan beri sinema delisi. Okuduğu yıllarda sinemayla ilgili her etkinliğin içinde yer almış. Uzun yıllar Halit Refiğ'e asistanlık yaptı. Zuhal Olcay'ı sinema için Refiğ'e öneren o. Daha sonra da kendi filmleri "Sarı Tebessüm" ve "Sevgilim İstanbul"u çekti.

FÜRUZAN, 1 film
Gülsün Karamustafa ile birlikte yönettikleri tek film “Benim Sinemalarım”. Füruzan aslında bir yazar. Çok sayıda öykü, roman, gezi yazısı, oyun yazdı. Füruzan, kendisine gelen senaryo önerilerini uzun süre geri çevirir. 1980'lerin başında çok saygı duyduğu ve beğendiği Ömer Kavur'un teklifini geri çeviremez ve Kavur'un yönettiği “Ah Güzel İstanbul” filmiyle sinemaya girer. Benim Sinemalarım, Füruzan'ın yazdığı aynı isimli kitaptan sinemaya aktarıldı. Füruzan, filmi Karamustafa ile ortak yönetme kararlarına ilişkin olarak şunları söylüyor: "İkimiz de ayrı ayrı yönetebilirdik, ama cesaretlenmek için bir araya geldik ve o bir deneyimdi."

SUNAR KURAL AYTUNA, 1 film
1996 tarihli "Deniz Bekliyordu" adlı filmin yönetmeni ve Mehmet Tekirdağ'la ortak senaristi. 1954 Bursa doğumlu. Ankara Basın Yayın mezunu. Gazeteci. 1980 yılında girdiği TRT'de belgesel prodüktörlüğü yaptı. Sonunda ilk ve tek filmini çekti.

BİKET İLHAN, 5 film
1945 İzmir doğumlu. Ankara Gazi Eğitim mezunu, İngilizce öğretmeni. Selim İleri'nin teklifiyle 37 yaşında girdi sinemaya. Türkan Şoray ve Cihan Ünal'ın oynadığı "Seni Kalbime Gömdüm"de asistanlık yaptı (1981). Ardından, "Bir kez bu tozu yuttun. Seninle daha çok karşılaşacağız" diyen Türkan Şoray haklı çıktı. TRT'de ve sinemada asistanlık yaptıktan sonra, 1992'de üç bölümlük bir pembe dizi çekmekle yönetmenliğe başladı. İlk içine sinen filmi, 1993'te çektiği "Senin İçin Bir Kadeh"ti. "Sokaktaki Adam" ise birçok festivalde ödüle layık görüldü. Film yapmayı sürdürüyor, aynı zamanda yapımcı.

IŞIL ÖZGENTÜRK, 1 film
Yazar, yönetmen, senarist. 1948 Gaziantep doğumlu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu. Altı filmin senaristi, birinin, yani "Seni Seviyorum Rosa"nın hem senaristi, hem yönetmeni. Filmi Sevgi Sosyal'ın Tante Rosa'sından uyarladı. Cumhuriyet Gazetesi'nde köşe yazarı ve sinema atölyeleri düzenliyor.

TÜRKAN ŞORAY, 4 film
Sinemanın "sultanı" Türkan Şoray, oyuncu olarak rol aldığı filmlerin yanı sıra dört film yönetti: "Dönüş", "Azap", "Bodrum Hakimi", "Yılanı Öldürseler". Bu son filmde aynı zamanda Yaşar Kemal, Arif Keskiner ve Işıl Özgentürk'le ortak senarist. Kameranın önünde hayranlıkla izlenirken kamera arkasına geçince, başaramayacağını söyleyenler çok oldu. Ama "Dönüş" başarı kazandı ve gerisi geldi.

CANAN GEREDE, 3 film
"Robert'ın Filmi", "Aşk Ölümden Soğuktur" ve "Parçalanma", filmlerinin adı. 1948 New York doğumlu. American Academy of Dramatic Arts mezunu. Hem oyunculuk hem de yönetmenlik eğitimi var. Oyuncu yönetimiyle ilgili bilgilerinin bir kısmı da Elia Kazan'dan. Şu sıralar Paris ve İstanbul'da yaşıyor, beş yıllık bir aradan sonra yeni senaryolar üzerinde çalışıyor.

HANDAN İPEKÇİ, 2 film
1956 Ankara doğumlu. Filmlerinin özgün senaryosu, yönetimi ve yapımı kendine ait tek kadın yönetmen. Gazi Basın Yayın Bölümü'nü arada evlenip çocuk doğurduktan sonra bitirdi. TRT'de, "Hanımlar Sizin İçin" programında asistanlıkla işe başladı, dizilerde çalıştıktan sonra, sinemada asistanlık yaptı, belgesel yönetti. Yapımcılara projesini kabul ettiremeyince, film çekme uğruna ticarete girdi, zor günler yaşadı. Sonunda bir işadamının desteğiyle "Babam Askerde"yi çekti. Film Berlin Film Festivali'ne katıldı. Ardından "Büyük Adam Küçük Aşk"ı çeken İpekçi, "Güvercin Karakterli Kadın"ı çekmeye hazırlanıyor.

CANAN EVCİMEN OBAY, 2 film
En genç kadın yönetmen, 1963 Ankara doğumlu. Ankara Üniversitesi SBF Basın Yayın Yüksek Okulu (İletişim Fakültesi) mezunu. Kariyerine TRT belgesel programları müdürlüğünde yardımcı prodüktör olarak başlayan Obay'ın, TRT'deki son görevi program müdürlüğüydü. Çok sayıda belgesel ve drama çekti. Sinema filmleri, "Hoşçakal Umut" ve "Solgun Bir Sarı Gül."


http://web.yasar.com.tr