Bağıntılı Açıklık

Diyafram skalasında işaretlenmiş ilk değer, ilk f/stop değeri, o objektifin bağıntılı açıklığını belirler.

Diyaframın en açık veya diyafram olmaması durumudur, Bu durumda ışık diyafram gibi hiç bir engele takılmadan direk olarak objektiften içeri girer.

Bu değer objektifin ışık alma gücünün rakam ile ifadesidir. Üretici firma tarafından değişik özelliklerde objektifler üretilir. Aynı değerde üretilen 50mm odak uzunluğundaki iki objektifin birinin bağıntılı açıklığı 2 diğeri ise 1.4 olabilir. Bu objektifin üretildiği lenslerin ışığa duyarlılığı ve kalitesini gösterir. Bağıntılı açıklığı düşük değerden başlayan objektif daha kaliteli lenslerden üretilmiş anlamını taşır ve fiyatı daha yüksek, daha değerli bir objektiftir.

Objektiflerin bağıntılı açıklığı matematiksel yolla hesaplanır. Bağıntı açıklığın saplanmasında objektifin yararlı açıklığından yararlanılır.

Odak uzaklığı F = 50mm, yararlı açıklığı d = 25mm olan bir objektifin bağıntılı açıklığı nedir?



Bulunan bu değer, yapımcı firma tarafından objektif ön merceği dış halkasının üzerine veya iç bölümüne 1.2, f:2, 1:2/50 veya F:2/50 kısaltmasıyla yazılır. Buradaki 50 rakamı, bağıntılı açıklığı belirtilen objektifin odak uzaklığıdır.

Yararlı Açıklık
Bağıntılı Açıklık formülden yararlanılarak, üzerinde bağıntılı açıklığı belirlenmiş bir objektifin yararlı açıklığı bulunabilir.

Bağıntılı Açıklığı = 2, Odak Uzaklığı F = 50mm olan bir objektifin yararlı açıklığı nedir?