İnsan Kulağının Duyma Özellikleri

İnsan kulağı 16Hz - 20Khz arasındaki sesleri işitebilir.
Saniyede 16 kez tekrarlanan basınç değişiklikleri insan kulağı tarafından algılanabilir. Kulak basınç değişikliklerini algılayabilen ve bu basınç değişikliğini sinirler vasıtasıyla beyne ileten bu sayede duymamızı sağlayan organımızdır. Üç boyutlu düşünceye sesi ekleyerek farklı bir perspektif yaratan en önemli organlardan birisidir. İnsan kulağı sayesinde sesin varlığından haberdar olmaktadır.

Önceden bildiği tanıdık sesleri, görmeden veya dokunmadan algılayarak otomatik olarak tanımlamaya neden olmaktadır.

Diğer organlarımızla tanımlamadan bir kuş sesinin hangi yönden geldiğini kulağımız sayesinde hissedebilmekteyiz. İki kulağın olması sayesinde ses kaynağının doğrultusu tespit edilebilmektedir. Sesin ne kadar uzaktan geldiğini tahmin edebilmekteyiz.

Kulak ancak 30 mikro saniyelik zaman farkıyla gelen sesleri birbirinden ayırt edebilir. Bir kaç ses kaynağından gelen sesin sadece bir tanesine odaklanmak ve ona dinlemek mümkündür. Bu duruma seçicilik denir.

İnsan kulağına giren ses ile çıkan ses (beyinde düzenlenen ve algılanan ses)arasında bir fark vardır. Bunun nedeni kulağın giriş çıkış karakteristiğinin doğrusal (lineer)değil nonlineer olmasındandır. İnsan kulağı bu yüzden bir ses kaynağından gelen ses dalgasını aslı gibi değil bildiği gibi kendisine göre algılar. Örneğin bir hoparlörün alçak frekanstaki davranışı ölçüldüğünde test sonuçları çok kötü çıksa bile, kulak tarafından değerlendirmede çok iyi sonuçlar verebilir. Bunun nedeni noksan ses tonlarının kulak tarafından (veya beyin)tamamlanmasıdır. Bu nedenden profesyonel sesçiler sübjektif olarak dinleyerek karar verirler.


Kaynak
Ses Frekans Tekniği
İ. Eren Başaran