Anadolu Su Medeniyeti




Yapım Tarihi - 2011
Süre - 00:30:00
Bölüm Sayısı - 13
Format - Belgesel, Renkli, Türkçe

Yönetmen - Dursun Özden
Kameraman - İsmail Oytun Es
Yapım Sorumlusu - Cemre Özden
Müzik - Alamar Müzik Grubu
Animasyon - Murat Aksoy
Seslendirme - Akademi Prodüksiyon
Montaj - Alternatif Film
Grafik Tasarım - Ali Ulusoy

“Anadolu Su Medeniyeti” belgeseli yönetmeni ve Metin yazarı Dursun Özden, Çin Halk Cumhuriyeti / Sinciang-Uygur Özerk Bölgesi’nde bulunan Turfan Havzası’nda çektiği “Uygur Karızlarına Yolculuk” belgeselinin ardından, şimdi de TRT adına 13 bölümden oluşan belgesel, Kuzey Kıbrıs ve Türkiye’nin 66 ilindeki yeraltı su kanalları sistemi,... Anadolu Karızları ve tarihi su yapılarını belgeledi. Yayınlanmış 17 kitabı, 4 belgeseli ve çok sayıda ödülü bulunan araştırmacı yazar ve belgeselci Özden, 6 ay Süren bu çekim çalışmalarında; yapım sorumlusu ve editör Cemre Özden, kameraman İsmail Oytun Es ve 4 kişilik çekim ekibi ile Anadolu’da bulunan dünyanın en eski (MÖ:11 000) ve en uzun (246 km yerüstü ve 115 km yeraltı-karız) su yolu ve su medeniyetini de belgeledi. Hayvan bağırsağından yapılan su metre, su saati, su terazisi, taksim, maksim, kehriz, keriz ve kenkanları ilk kez ülke gündemine getirdi.

Yaşam kaynağımız su, bitiyor.
Biz bitiyoruz.
Çözüm yerin altında.
Çözüm Anadolu Su Medeniyetinde.
Dünyanın 66 haline Tanık olduk.
Türkiyenin 66 ilinde suyun izini sürdük.
Dünyanın en eski su medeniyetini belgeledik.
Su gibi aziz olmak için.

27 Kasım'dan itibaren her Pazar saat 12:00 ve 22:00'de



Tarihi Su Yapıları belgesel oldu
Anadolu Su Medeniyeti, TRT Belgesel'de yayında

Araştırmacı yazar ve belgesel yönetmeni Dursun Özden; Çin/Uygur Özerk Bölgesinde çektiği Turfan Karız Cenneti belgeselinin ardından; Anadolu’daki dünyanın en uzun ve en eski su kanalları ve tarihi su yapılarını ”Anadolu Su Medeniyeti” adı altında belgesel haline getirdi. Ulusal ve Uluslar arası Su Forumu ve Hidroloji Konferanslarında, “Su Medeniyeti” başlıklı bildiriler sunan ve “Karız” denen yer altı su kanalları sistemi üzerine kitapları olan Özden, Anadolu’daki su kanallarını belgesel yaptı. Belgesel hakkında AA muhabirine açıklama yapan Özden, toplam 13 bölüm çekilen belgesel için Türkiye’nin 66 ilinde 6 yıl boyunca araştırma yaptıklarını söyledi.

Çok zor koşullarda yaptıkları araştırmaların sonunda ortaya çıkan bulgu, bilgi ve belgeleri belgesel ile paylaşmayı amaçladıklarını dile getiren Özden, şunları kaydetti:

”Uzmanlar ve bilim adamları ile yaptığımız röportajlar ışığında, Anadolu coğrafyasında bulunan ve bir uygarlık köprüsü, bir mühendislik harikası olan dünyanın en eski su medeniyetini belgeledik. Mezopotamya ve Orta Anadolu başta olmak üzere, dünyanın en eski su kanalları, sarnıçları ve suyollarının tarihi izlerinin zamanımızdan 13 bin yıl öncesinden kalma olduğunu ortaya çıkardık. Bir uygarlık şaheseri olarak ayakta Duran bu eserler ışığında; Taş Devri, Sümerler, Hititler, Urartu, Doğu Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi tarihi su yapılarını keşfettik, belgeledik.”

Özden, belgesel ile bir kısmı hala kullanılan bu yapıların korunması, yaşatılması, tanıtılması ve su kullanım bilincinin yeniden kazanılması için, ilgililerin dikkatini çekmeyi ve stratejik önemi giderek artan su kaynaklarının ve su yollarının önemini vurgulamayı amaçladıklarını dile getirdi.

Anadolu’daki ‘karız’ gerçeğini ilk defa gündeme kendisinin getirdiğini belirten Özden, ”Atalarımız suyun olmadığı yerlerde çok uzaklardan su getirmişler. Dağlardan yer altına süzülen kar ve yağmur sularını bulmuşlar yerin altında. Binde 6 ile yüzde 1 arasında akar kot eğim hesabı yapmışlar yerin altında. Bu şekilde suları yaşam alanlarına taşımışlar. Bu yeraltı su kanalları sisteminin adına da karız demişler” diye konuştu.

Özden, Türkiye’de bu amaçla 6 yıldır çalışma yaptığını ve karızları tespit ederek fotoğrafladığını ifade ederek, ”Anadolu’da 13 bin yıl önce, Uygur Türklerinde 6 bin yıl önce, İran’da 2 bin 500 yıl önce, Azerbaycan’da ve bunun bir bölgesi olan Nahcivan’da 1800 yıl önce izleri var bu yeraltı su kanalları sisteminin. Biz de araştırma yaparken dünyanın en uzun su yollarını belgeledik. Istranca Ormanları’ndan İstanbul’a uzanan 246 kilometre uzunluğunda su yollarını, bir de Mersin Silifke’de 115 kilometre uzunluğundaki yeraltı su kanalını belgeledik” şeklinde konuştu.

Bu kanalların varlığının bilindiğini ama özelliklerinin bilinmediğini vurgulayan Özden, bu nedenle de arkeolog, sanat tarihçi, su mühendisi, inşaat mühendisleri, harita mühendisleri ve topoğraflarla birlikte ölçümler yaprak kanalların uzunluklarının ve derinliklerinin hesaplandığını ve belgelendiğini söyledi.

Su kullanımımın önemine de değinen Özden, şunları kaydetti:
”Bizim için önemli olan tarihi su yapılarının keşfedilmesi, korunması, ortaya çıkarılması, tanıtılması ve önemli bir kısmının da kullanıma açılmasını sağlamaktır. Biz araştırmalarımızda ekolojik denge, iklim değişikliği, bilinçsiz su kullanımı gibi nedenlerle suların giderek çekildiğini gördük. Mesela Konya Ovası’nda 1 yıl içerisinde 100 bin tane su kuyusu açıldı. Eskiden 20 metreden su çıkarken şimdi 110 metreden su çıkıyor. DSİ 14. Bölge Müdürlüğü’nün verdiği bilgiye göre bu kuyuların 77 bin tanesi ruhsatsız ve kaçak kuyular. Bunlardan dolayı obruk denen çukurlar oluştu. Bunlar çok tehlikeli. Tarihi ve modern su yapılarını, bu yapıların korunmasını, su kullanım bilincini ve suyun stratejik önemini vurguladık. Çevre ve kültürel varlığımıza olan inancımızı, su gibi aziz olmayı, suyun kutsal yanını ve de bedenimizin akaryakıtı olan yaşam kaynağımız suyun vazgeçilmez yanını öne çıkarmaya çalıştık” dedi.

Böylesi hayati bir konu için çekilen belgesele sponsor bulamadıklarından yakınan yönetmen Dursun Özden, ”Bir mühendislik ve matematik harikası olarak adlandırılan bu yeraltı su kanalları, su kemerleri, su metre, su saati, su terazisi, taksim, maksim, sarnıç, hamam ve sebil çeşmeler gibi tarihi su yapıları, bir sanat eseri olarak ilgi bekliyor” dedi.

FullHD özellikte çekilen belgesel, TRT Turizm ve Belgesel Kanalı’nda günde iki kez yayınlanmakta olan “ANADOLU Su MEDENİYETİ” Belgeseli, Türkçe ve İngilizce olarak TRT seyirciyle buluştu.

Yayın akışı için- www.dursunozden.com.tr
Bağlantı için- anadolusumedeniyeti@trt.net.tr
AA-Haber






Uluslararası Su Uzmanları İstanbul’da

Dünya Su Günü’nde dünyanın dört bir yanından gelen yüzlerce bilim insanı, akademisyen ve uzman İstanbul’da buluşuyor.

Kültür başkenti İstanbul’un sahip olduğu eşsiz su medeniyeti, 22-24 Mart 2012 tarihlerinde Topkapı Eresin Otel’de yapılacak. Uluslararası Su Birliği Eski Medeniyetlerde Su ve Atıksu Teknolojileri Konferansı ile gündeme getiriliyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliği’nde düzenlenen konferansın organizasyon komitesinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı, İTÜ, Su Vakfı, IWA (Uluslararası Su Kuruluşu), IWHA (Uluslararası Su Tarihi Kuruluşu), İBB, DSİ, İSKİ ve Adell Armatür bulunuyor. Uluslararası Su Birliği (International Water Association-IWA) Eski Medeniyetlerde Su ve Atık Su Teknolojileri Çalışma Grubu’nun 3 yılda bir düzenlediği Eski Medeniyetlerde Su ve Atıksu Teknolojileri Konferansı, İTÜ’nün öncülüğünde gerçekleştirilen girişimler sonucunda bu kez İstanbul’da düzenleniyor. İstanbul gibi çok eski su kültürüne sahip bir şehirde, böyle büyük bir organizasyonun düzenlenecek olması önemli bir başarı olarak görülüyor. Orman ve Su Bakanlığı, İTÜ, Su Vakfı, IWA (Uluslararası Su Kuruluşu), IWHA (Uluslararası Su Tarihi Kuruluşu), İBB, DSİ, İSKİ ve Adell Armatür etkinliği destekliyor. Dünyanın bir çok ülkesinden 500 civarında akademisyenin katılımcı olacağı konferansta hem insanlığın su ve atıksu ile ilgili teknolojik tarihine hem de geçmişin tecrübeleri vasıtasıyla geleceğin su ve atıksu sistemlerine ışık tutulması planlanıyor. Konferans kapsamında "Anadolu Su Medeniyeti" belgeseli (Yön- Dursun Özden) gösterilecek (Topkapı Eresin Hotel, 24 Mart 2012, Saat:17.30).


Dünya Su Günü Resmi Kutlaması
Eski Medeniyetlerde Su ve Atıksu Teknolojileri Konferansının ilk gününde Dünya Su Günü Türkiye resmi kutlamaları da gerçekleştirilecek. Su kültürünün yaşatılması ve su kullanım bilincinin artırılması için mesajlar verilecek. Konferansta eski medeniyetlerde su kaynakları, su kemerleri, su kanalları, sarnıçlar, çeşmeler, sebiller, hamamlar hakkında başta su yapılarının mimarisi olmak üzere, su ve atıksuda kullanılan metodlar, kullanılan malzemeler, suyun paylaşımının sosyolojik ve sosyoekonomik açıdan incelenmesi, eski medeniyetlerdeki su ve hamam kültürleri gibi konular bütün yönleriyle ele alınacak.

Konferansta ele alınacak bazı başlıklar şöyle-
• Eski medeniyetlerde su ve atıksu yönetiminde metodlar, pratikler ve teknikler
• Eski medeniyetlerde yeraltı suyu kaynakları, sarnıçlar, karezler ve kuyular

Anadolu Su Medeniyeti belgesel gösterimi (Yönetmen- Dursun Özden)
• Eski medeniyetlerde şehir su dağıtım sistemleri
• Eski medeniyetlerde atıksu ve yağmur suyu yönetimi
• Asırlar boyunca kemerlerin ve benzer teknolojilerin gelişimi
• Modern su ve atık su teknolojilerinde geçmişin etkileri
• Eski medeniyetlerde suyun sosyo-ekonomik rolü

Konferansta ayrıca, ADELL Armatür su kültürüne ilişkin eserler sergisi ve Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ise suyla ilgili arşiv belgelerinin poster sergisi düzenleyecek. Etkinliğin son günü olan 25 Mart’ta, İstanbul’un tarihi su yapılarına teknik gezi düzenlenecek.







Kaynak
http://www.dursunozden.com.tr