Aşhane




Yapım Tarihi - 2016
Süre - 00:24:00
Format - Belgesel, Renkli, Türkçe

Yönetmen / Director - Doğancan Beyazıt Şenbük
Yapım / Produced By - Doğancan Beyazıt Şenbük
Metin / Script Writer - Ayhan Kınalı
Görüntü Yönetmeni / Director Of Photography - Emre Boz
Kurgu / Edited By - Aydın Sancar, Ersin Görücü

AŞHANE
“Aşhane” Sakarya Üniversitesi’nde sosyoloji dersleri veren Mahmut Karaman tarafından tasarlanmış gezici bir gıda dağıtım projesi. Bir “ Merhamet Seferberliği” olarak yola çıkan Aşhane, “Komşum Aç Yatmayacak” felsefesi ile her akşam İstanbul’da hiçbir ayrım gözetmeksizin çorba dağıtıyor. Pek çok insanın görmezden geldiği çatısız insanlara misafir olarak gidip ilginç yaşam öykülerine tanıklık ediyor. Bir bardak sıcak çorbanın nelere vesile olduğunu en yalın haliyle bizlere gösteriyor.

ASHANE
“Aşhane” is a mobile food distribution project designed by Mahmut Karaman who gives sociology lectures at Sakarya University. Every evening the Soup Kitchen that has embarked on its journey as “Mobilization for Compassion” distributes food to everyone in İstanbul based on the philosophy “My Neighbor will not Sleep Hungry.” The Soup Kitchen witnesses interesting life stories by visiting homeless people who are ignored by many and shows us the extent to which a bowl of hot soup is appreciated.

8. TRT Belgesel Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Filmleri Kategorisi, Finalist. 2016



Kaynak
TRT Belgesel Film Yarışması
bsenbuk@gmail.com




Aşhane projesi sadece evsizlere gece çorba dağıtım projesi değil, bireyi, aileyi, mahalleyi, toplumu ihya projesidir...

İstanbul'da yaşayan evsiz kardeşlerimize gece bir tas çorba sunabilmek için aylardır sürdürülen çalışmalar bitti. Toplam 420 litre çorba kapasitesi olan "Gezici Gıda Dağıtım Aracı Aşhane" 11 Ağustos itibariyle İstanbul sokaklarında gece evsiz kardeşlerimizi ziyaret etmeye başladı.
"Gezici Gıda Dağıtım Aracı Aşhane'nin birinci derecede hedef kitlesi İstanbul sokaklarında yaşayan vatandaşlarımızdır. İstanbul'da sokakta yaşayan vatandaşlarımız ile ilgili kesin bir bilgi olmamakla birlikte "3000 ile 5000" arasında bir vatandaşımızın sokakta yaşadığı herkes tarafından sıklıkla vurgulanmaktadır. Taksim çevresinde faaliyet gösteren Şefkat Derneği dışında bu vatandaşlarımız için gece faaliyet gösteren hiç bir kuruluş yoktur. Amacımız İstanbul sokaklarında yaşayan bu kardeşlerimize ulaşıp asgari "bir tas çorba" vermek suretiyle gece aç yatmamalarını sağlamaktır.

Bir haftalık çalışmanın seyri
-Beş gece devam eden, akşam 8 (20.00) itibariyle başlayıp 12 saat süren şehir turumuz sonunda ortalama 200 km. yol yapmamıza rağmen ne yazık ki gerekli sayıda evsiz arkadaşlara ulaşamadık. Sabah saatlerinde bozulmaya yüz tutan kazanlardaki çorbanın yarısını dökmek durumunda kaldık. (Esenler, Bakırköy, Merter, Zeytinburnu, Eminönü ile Kadıköy-Kartal Hattındaki evsiz arkadaşları bulamadık. Taksim ve çevresinde Şefkat Derneği'nin organizasyonu ile çorba dağıtıldığı için bu bölgeye girmiyoruz.)
-Son iki gece, 150 litre çorba ile saat 23'de başlayan şehir turumuz, Eyüp Cami Avlusu, Aksaray/Metro İstasyonu, Fatih/Saraçhane Parkı, Beşiktaş Parkı ile Üsküdar Davut Kadı Cami avlusu ve Harem Parkı'nda sabah saat 5 itibariyle son buluyor.

Bir haftalık çalışmanın sonuçları
-Evsiz arkadaşlar gece 12 ile sabah 5 arası istirahata çekildikleri için onları ziyaret etme saatleri bu vakit aralığında olması gerekir.
-Devamlı kaynayan çorbanın ömrü en fazla 6 saat olduğu için çorbanın bu süre içinde tüketilmesi gerekir. (Bu süre sonunda çorba bozulma/ekşime emareleri göstermeye başlıyor.)
*
Gerek hazırlık sürecinde, gerek alana çıktığımız son günler içinde grup üyeleri tarafından Aşhane ile ilgili sosyal medyada yapılan paylaşımlara kimi arkadaşlar olumlu tepkiler göstererek maddi manevi destek vermek istediklerini veya aşhane grubuna katılmak istediklerini ifade ettiler. Bu tür beyanlarda bulunan bütün gönül dostlarına teşekkür ediyoruz. Aynı dertten muzdarip olan bu arkadaşları tartışmasız olarak dostumuz kabul ediyor, bu yolu onlarla birlikte yürümek istiyoruz.

Sevgili Arkadaşlar
Aşhane grubu olarak gerek keşif amacıyla yaptığımız gece gezmelerinde, gerek Aşhane aracı ile ortalama 200 km. dolaştığımız beş gece içinde yukarıda zikredilen yerler/semtler dışında (Eyüp Cami Avlusu, Aksaray/Metro İstasyonu, Fatih/Saraçhane Parkı, Beşiktaş Parkı ile Üsküdar Davut Kadı Cami avlusu ve Harem Parkı) bir evsiz grubuna rastlamadık. 420 litre (büyük boy bardaklarla ortalama 1000 kişilik) kapasitemize rağmen şu anda 150 litre çorba ile şehir turumuz devam ediyor. Amacımız 3000 ile 5000 arasında olduğu söylenen bu evsiz kardeşlerimizden asgari 1000 kişiye ulaşarak aracımızı tam kapasite kullanmaktır. Kapasitemizi aşan sayıda evsiz arkadaş gruplarına ulaştığımız anda ise ikinci bir aracı dolaşıma koyma düşüncelerimizi de saklı tutuyoruz. Kısaca nihai amacımız her gece İstanbul'da sokakta yaşayan bütün vatandaşlarımıza ulaşmaktır.

Sevgili Arkadaşlar
Projemiz için gerekli olan araç, aracın iç dizaynı, çorba, bardak, ekmek, mazot, şoför ve yardımcı elamanların teminini gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bu konuda bir sıkıntımız veya ek bir katkıya şimdilik ihtiyacımız yoktur. Şüphesiz gönül bağlarımızı tesis ederek "yol" arkadaşlığımızı oluşturduğumuz süreç içinde yukarıda zikredilen temel maddeler ile ilgili sorumluluk almak isteyen arkadaşlara da engel olmayacağız. Faaliyetimiz belli/temel ilkeler çerçevesinde yeni katkılara açıktır. Bunun yanında "bir gecelik macera" yaşamak isteyen arkadaşlara da gönül kapılarımız açık olup her gece ilave olarak ancak bir kişiyi yanımıza alabiliriz. Ancak bizim için esas olan geçici duygusallıklar değil, devamlı/kalıcı gayretlerdir. Şüphesiz insanlık haysiyet ve onuruna yakışmayan her tür olumsuz/kötü yaşam örneklikleri için herkes üzülmekte/duygulanmakta ancak pek az kişi eylem düzeyinde çözümler geliştirmektedir. Bunun yanında topluma dayanmayan/toplumun sahiplenmediği eylemlerin de devamlılığı olamamaktadır. Bizim amacımız herkesin üzüntü ve utanç duyduğu bu kanayan yara ile ilgili geliştirdiğimiz çözüm tarzının konuya ilgi Duyan kararlı arkadaşlar tarafından sahiplenilerek kalıcılığını sağlamaktır. Faaliyeti başlatmakla birlikte amacımız bu faaliyeti sahiplenmek değil toplum tarafından sahiplenilmesini sağlamaktır.

Sevgili Arkadaşlar
Şu anda birinci aşamada öncelikle yapılması gereken şey, İstanbul'da yaşayan evsiz arkadaşların yerini tespit etmektir. Faaliyetimize ilgi Duyan bütün arkadaşlardan bu konuda ilgi ve yardım bekliyoruz. Kısaca projemize katılım ancak ve ancak bu yolla mümkün olacaktır. Faaliyetimize ilgi Duyan/katkı yapmak isteyen herkesin, gece 12'den sonra sokağa çıkarak kendi mahalle/semt veya ilçe/bölgesinde bulunan evsiz arkadaşları tespit etmesini hassaten istirham ediyoruz. Birinci aşamada bu sorunu çözdükten sonra yapılacak planlamalar ile arzu eden herkes kendi mahalle veya bölgesinde daha aktif görevler alabilecektir. Bölgede bulunan evsiz arkadaşların fiziki/mekân dağılımlarına göre mikro düzeyde yapılacak planlamalar ile alt/mahalli organizasyonlar şeklinde amacımızı gerçekleştirmeye çalışacağız. Bu süreçte dikkat edeceğimiz hususlar şunlar olacaktır.

-Sokakta yaşayan insanların özellikleri ne olursa olsun kesinlikle bir ayrım yapmamak.
-Aşhane hareketini hiçbir grup/cemaat/parti/hizip vb. yapı'ya mal etmemek.
-Resmi/tüzel kişiliğe dönüşmeden mutlaka sivil bir hareket olarak kalmasına dikkat etmek.

Sevgili Arkadaşlar
İstanbul'un dört bir tarafına dağılmış olan bu evsiz arkadaşların hiç olmazsa açlık sorunlarını istersek çözebiliriz. Şu ana kadar herkesin muzdarip ve şikayetçi olduğu ve hiç bir yöntemle çözülmeyen bu sorunun yeni yöntem ve tekniklerle çözülmesi gerektiği açıktır. Geliştireceğimiz çözüm yöntem ve tekniğinin sorunun doğasına uygun bir yöntem ve teknik olması temel zorunluluktur. lütfen ilk işimiz olarak bulunduğumuz mahalle veya semt/bölge/ilçemizde bulunan evsiz arkadaşların bulundukları yerleri tespit ederek başlayalım.

Saygılarımla






8. TRT Belgesel Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Filmleri Kategorisi, Finalist. 2016



Kaynak
TRT Belgesel Ödülleri