Bir Kazının Günlüğü




Yapım Tarihi - 1999
Süre - 00:26:00
Format - Belgesel, Renkli, Türkçe, Betacam SP
BSB Arşiv No - 376

Yönetmen - Deniz Çubukçu
Yapımcı - Neşe Ertürk
Metin Yazarı - Deniz Çubukçu
Görüntü Yönetmeni - Volkan Çınar
Kameraman - Ömer Demirci
Seslendiren - Mehmet Atay
Müzik Tasarım - Medet Acar
Kurgu - Emrah Koçer
Araştırma - Yrd. Prof. Dr. Nejat Bilgen
Danışman - Prof. Dr. Aykut ÇINAROĞLU

Tanrıların ve Kralların betimlediği görkemli heykeller, çivi yazı tabletler, idoller, takılar ve diğerleri... İnsanoğlunun ortak mirası olan bu eserler, Anadolu'da hüküm sürmüş olan uygarlıkların yaşam biçimlerini ve zevklerini günümüze yansıtmaktadır. Geçmişin karanlığını aydınlatan bu kültür hazinelerinin pek çoğu sistemli yapılan arkeolojik kazılar ile müzelere kazandırılmaktadır. Arkeolojik eserlerin hangi çabalarla gün ışığına çıkarıldığının anlatıldığı belgeselde, Kastamonu yakınlarındaki "Kınık" kurtarma kazılarına yer veriliyor. Bu çerçevede, 25 kişiden oluşan kazı ekibinin bir gün boyunca yaptığı çalışmalar anlatılıyor.

Arkeolojik eserlerin hangi çabalarla gün ışığına çıkarıldığının anlatıldığı belgeselde, Kastamonu yakınındaki Kınık kurtarma kazılarına yer veriliyor. Bu çerçevede, 25 kişiden oluşan kazı ekibinin bir gün boyunca yaptığı çalışmalar anlatılıyor. Bunlar arasında, eserin topraktan çıkarılışı, temizlenmesi, onarımı ve müzeye teslim edilişi yer almaktadır. Yaklaşık 4500 yıl öncesinin izlerini taşıyan bu eski yerleşim yerinde ele geçen eserler, bilim adamlarının yorumlarına yer verilerek tanıtılıyor.

Bunlar arasında, eserin topraktan çıkarılışı, temizlenmesi, onarımı ve müzeye teslim edilmesi belgeselin konusudur. Günümüzden yaklaşık 4500 yıl öncesinin izlerini taşıyan bu eski yerleşim yerinde ele geçen eserler, bilim adamlarının yorumlarına yer verilerek tanıtılıyor.


Belgeselin Katıldığı Festivaller
1001 Belgesel Film Festivali
Kubaba Uluslararası Akdeniz Medeniyetleri Arkeoloji Belgeselleri Festivali




Kaynak
Deniz Çubukçu
TRT Yurtdışı Program Katalogu