Dersim, Başeğmezlik ve Çiçek Ülkesi




Yapım Tarihi - 2007
Süre - 00:45:00
Format - Belgesel, Renkli, Türkçe, DV

Yönetmen - Kemal Özer
Yapımcı - Kemal Özer
Müzik - Cahit BERKAY
Seslendiren - Meral BEKAR, Enver AKAN



Dersim'in tarihi belgesel oldu
Yapımcılığını ve yönetmenliğini Kemal Özer'in yaptığı ve Dersim'in tarihi ile doğal güzelliklerini ele alan 'Dersim Başeğmezlik ve Çiçek Ülkesi' belgeselinin galası yapıldı. Özer, amacının '1938 Katliamı'ndan yara almış insanların acılarını unutmadıklarını göstermek ve Dersim'in tarihini ve değerlerini bu belgeselle anlatmak olduğunu ifade etti. Dersim Belediye Konferans Salonu'nda yapılan galada konuşan DTP Dersim Milletvekili Şerafettin Halis, Dersim'de doğanın hâlâ tahrip edildiğine dikkat çekerek, 'Sanat ve siyaset ile Dersim halkı kendi geleceğini oluşturmalı ve oluşturacaktır' dedi. Belediye Başkanı Abdil de, yaşanan göçe vurgu yaparak, 'En büyük sıkıntı sanat, edebiyat ve kültürel alanda üretimin olmaması' diye konuştu.

Dersim Dersim içinde
Dersim'in tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini konu eden 'Dersim Başeğmezlik ve Çiçek Ülkesi' adlı belgeselin galası yapıldı. Galada gösterilen belgesel büyük beğeni topladı. Yapımcılığını ve yönetmenliğini Kemal Özer'in yaptığı ve Dersim'in tarihini ve doğal güzelliklerini ele alan 'Dersim Başeğmezlik ve Çiçek Ülkesi' belgeselinin galası, Belediye Konferans Salonu'nda yapıldı. Galaya DTP Dersim Milletvekili Şerafettin Halis, Belediye Başkanı Songül Erol Abdil ile çeşitli sivil toplum kuruluşuyla siyasi parti temsilcileri katıldı. Galada konuşma yapan DTP Dersim Milletvekili Şerafettin Halis, Dersim'de doğanın hâlâ tahrip edildiğine dikkat çekerek, 'Bir geçmiş zamanını gördük ve şimdiki zamana bakıyoruz; arada fark var. Doğamız tahrip ediliyor. Bu nedenledir ki bu tip belgeseller daha çok olmalıdır. Sanat ve siyaset ile Dersim halkı kendi geleceğini oluşturmalı ve oluşturacaktır' dedi. Belediye Başkanı Songül Erol Abdil de Bölge'de çeşitli sıkıntıların yaşandığını, köylerin boşaltıldığını hatırlatarak, 'İnsanlar göç etmek zorunda kaldı, ekonomik sıkıntılarla mücadele etmek zorunda kaldı. Bütün bunlar büyük sıkıntılardı ama en büyük sıkıntı sanat, edebiyat ve kültürel alandaki üretimin olmaması. Bu tür çalışmalar oldukça bazı sorunlar daha rahat aşılabilir' dedi. Abdil, böylesi çalışmaları her zaman destekleyeceklerini sözlerine ekledi.

EMEP İl Başkanı Hüseyin Tunç ise, Bölge'nin iki temel sorunu olduğunu belirterek, 'Onlarca yıldır Bölge'ye uygulanan baskı politikalarına rağmen halk hâlâ mücadele etmekte ve mücadeleci duruşunu korumaktadır. Bunun yanı sıra barajlara karşı duruşunun olduğunu her platformda dile getiriyor. Egemenler tarafından Dersim farklı tanıtılıyor basında ve çeşitli yerlerde. Bu belgesel bu bölgenin gerçek yüzünü gösterecektir' şeklinde konuştu. Belgeselin yapımcısı ve yönetmeni Kemal Özer, amacının '1938 Katliamı'ndan yara almış insanların acılarını unutmadıklarını ve Dersim'in tarihini ve değerlerini bu belgeselle anlatmak olduğunu ifade etti. Özer, '38 dönemini anlatan kişilerin anlatımlarına yer verilmişti fakat Kültür Bakanlığı tarafından çıkarıldı' diyerek, bu durumun belgesel için büyük bir eksiklik olduğunu söyledi. Maddi zorluklar nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Özer, 'Belki bu sıkıntı olmasaydı dört yıllık bu çalışma daha güzel olurdu' diye konuştu. Belgeselin Avrupa başta olmak üzere birçok yerde gösterime girmesini sağlayacaklarını kaydeden Özer, 'Dersim'i bildikleri gibi değil gördükleri gibi olduğunu göstereceğiz. Bunun yanında ilerde buna benzer daha güzel ve ciddi çalışmalarımız olacaktır' dedi. Konuşmaların ardından Dersim'in tarihini ve '1938 Katliamı'nı da ele alarak işleyen ve aynı zamanda ilin doğal zenginliklerini de tanıtan belgesel film gösterildi. Belgesel büyük bir beğeni topladı.


Kaynak
DERSİM / DİHA
ozgurgundem.net, 17.09.2007






Dersim’in tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini konu eden ‘Dersim Başeğmezlik ve Çiçek Ülkesi’ adlı belgeselin galası yapıldı. Galada gösterilen belgesel büyük beğeni topladı.

Yapımcılığını ve yönetmenliğini Kemal Özer’in yaptığı ve Dersim’in tarihini ve doğal güzelliklerini ele alan ‘Dersim Başeğmezlik ve Çiçek Ülkesi’ belgeselinin galası Belediye Konferans Salonu’nda yapıldı. Galaya DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Belediye Başkanı Songül Erol Abdil ile çeşitli sivil toplum kuruluşu ile siyasi parti temsilcileri katıldı. Galada konuşma yapan DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Dersim’de doğanın hala tahrip edildiğine dikkat çekerek, “Bir geçmiş zamanını gördük ve şimdiki zamana bakıyoruz; arada fark var. Doğamız tahrip ediliyor. Bu nedenledir ki bu tip belgeler daha çok olmalıdır. Sanat ve siyaset ile Dersim halkı kendi geleceğini oluşturmalı ve oluşturacaktır” dedi.

Belediye Başkanı S.Erol Abdil de bölgede çeşitli sıkıntıların yaşandığını, köylerin boşaltıldığını hatırlatarak, “İnsanlar göç etmek zorunda kaldı, ekonomik sıkıntılarla mücadele etmek zorunda kaldı. Bütün bunlar büyük sıkıntılardı ama en büyük sıkıntı sanat, edebiyat ve kültürel alandaki üretimin olmaması. Bu tür çalışmalar oldukça bazı sorunlar daha rahat aşılabilir” dedi. Abdil, böylesi çalışmaları her zaman destekleyeceklerini sözlerine ekledi. EMEP İl Başkanı Hüseyin Tunç ise bölgenin iki temel sorunu olduğunu belirterek, “Onlarca yıldır bölgeye uygulanan baskı politikalarına rağmen halk hala mücadele etmekte ve mücadeleci duruşunu korumaktadır. Bu belgesel bu bölgenin gerçek yüzünü gösterecektir” şeklinde konuştu.

‘38 katliamını’ anlatanlara izin vermedi’
Belgeselin yapımcısı ve yönetmeni Kemal Özer, amacının ‘1938 Katliamı’ndan yara almış insanların acılarını unutmadıklarını ve Dersim’in tarihini ve değerlerini bu belgesel ile anlatmak olduğunu ifade etti. Özer, “38 dönemini anlatan kişilerin anlatımlarına yer verilmişti fakat Kültür Bakanlığı tarafından çıkarıldı” diyerek, bu durumun belgesel için büyük bir eksiklik olduğunu söyledi. Belgeseli oluştururken özellikle maddi zorluklar nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Özer, “Belki bu sıkıntı olmasaydı 4 yıllık bu çalışma daha güzel olurdu” diye konuştu.

Belgeselin Avrupa başta olmak üzere birçok yerde gösterime girmesini sağlayacaklarını kaydeden Özer, “Dersimi bildikleri gibi değil gördükleri gibi olduğunu göstereceğiz. Bunun yanında ilerde buna benzer daha güzel ve ciddi çalışmalarımız olacaktır” dedi. Konuşmaların ardından Dersim’in tarihini ve ‘1938 Katliamı’nı da ele alarak işleyen ve aynı zamanda ilin doğal zenginliklerini de tanıtan belgesel film gösterildi. Belgesel büyük bir beğeni topladı.

DİHA/DERSİM
yeniozgurpolitika.org, 17 Eylül 2007




Munzur'un Akması İçin Festivale...

Munzur Kültür ve Doğa Festivali ‘halkların kardeşliği ve doğanın koruması’ talebiyle dün başladı.
Festivalin bu yılki sloganı “Halkların Kardeşliği Munzur’dan Aksın Doğa Yaşasın” (Bıraina Mıleton Munzır de Derbaz Bo Yaji- Yaban Wes Bo.) Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, festival programını belirlerken ülkede, Ortadoğu’da ve Dersim’de yaşanan süreci göz önüne aldıklarını kaydetti.

Barajlara karşı
Abdil, ilde bulunan kitle örgütlerinin yanı sıra DTP ve EMEP’in de festival sürecine aktif olarak destek verdiklerini hatırlattı. Munzur nehri üzerinde yapılmak istenen barajlara karşı festivaller düzenlendiğini vurgulayan Abdil, milli park alanı ilan edilen bir vadinin yok edilmesinin kabul edilebilir olmadığını kaydetti. Uzunçayır Barajı’nın bitmek üzere olduğuna dikkat çeken Abdil, DSİ müdüründen aldığı bilgilere göre Kocatepe–1 Barajı’nın da proje aşamasında olduğunu belirtti. Projenin ardından barajın yapımına başlanacağına işaret eden Abdil, bunun da Munzur Vadisi’nin önemli bir oranda yok olması anlamanı geldiğine işaret etti.

Munzur’un suyu korunmak zorunda
Son dönemlerde küresel ısınma ile birlikte su sıkıntısının arttığına dikkat çeken Belediye Başkanı, bu yüzden var olan su kaynaklarının suların korunması gerektiğini hatırlattı. İnsanların sağlıklı yaşayabilmeleri için su hakkının en temel insan hakkı olduğunu vurgu yapan Abdil, yerel yönetimlerin bunu sağlamakla yükümlü olduğunu belirtti. Abdil, Munzur Vadisi’ne yapılmak istenen barajlarla bu hakkı yok edeceğini kaydederek, Munzur suyunun korunarak Tunceli ve çevre iller için kullanılabileceğini söyledi. Munzur sularının kar ile beslendiğine vurgu yapan Abdil, barajların yapılmasının kar yağışının olmaması anlamına geldiğini belirtti. Bunun da Munzur’un yok olması ile eşdeğer olduğunu anlatan Abdil, Munzur Vadisi’nin turizme açılması durumunda daha fazla gelir elde edilebileceğini kaydetti.

Olayın hukuki boyutunu da takip ettiklerini anlatan Abdil, hükümet nezdinde yaptıkları girişimler hakkında da bilgi verdi. Kentle ilgili sorunların başında barajların yer aldığını vurgulayan Abdil, barajların yapılmasının ardından göçün başlamasının kaçınılmaz olacağını söyledi. Tunceli’nin en çok göç veren il olduğunu dile getiren Abdil, bu göçlerin durması için de barajların yapılmaması gerektiğini yineledi. Munzur’un akmaması durumunda kentin dokusunun yok olacağını anlatan Abdil, “Munzur Dersim’dir” dedi. Munzur’un akmamasının, insanların kente olan özlemini de azaltacağına dikkat çeken Abdil, herkesi barış, kardeşlik ve Munzur’un akması için festivale çağırdı.

İki belgesele engel
Öte yandan festival kapsamında gösterilecek olan “Dersim, Başeğmezlik ve Çiçek Ülkesi” ve “38 Dersim” adlı belgesel filmlere “tecili yapılmadığı ve gösterim belgesi alınmadığı” gerekçesi ile valilik izin vermedi. Dersim, Başeğmezlik ve Çiçek Ülkesi adlı belgeselin yönetmeni Kemal Özer, belgeselin Dersim insanlarına karşı önyargının kırılmasına yönelik bir çalışma olduğunu kaydetti. Dersim’in tarihi mekanlarının yanı sıra coğrafyasının da çekildiğini belirten Özer, gerekli girişimlerden sonra belgeseli izleyiciye ulaştıracağını ifade etti. Özer, Dersim insanına karşı oluşan önyargıları kıracağını söyleyerek, kentin kültürünü, tarihini ve coğrafyasını dünyaya tanıtmaya kararlı olacağını ifade etti. Söz konusu belgeselin müziği Cahit Berkay, kurgusu ise Tevfik Taş tarafından yapıldı.

Kaynak
Evrensel, 09.08.2007