Geçmişten Günümüze Demiryolları




Yapım Tarihi - 2008
Süre - 00:30:00
Format - Belgesel, Renkli, Türkçe

Yönetmen - Güngör Makar
Danışman - Başkent Üniversitesi Atamer Müdürü Prof. Dr. Ünsal Yavuz
Görüntü Yönetmeni - Deniz Durmuş
Kurgu - Özlem Türkmen Gömleksiz
Jenerik - Özlem Türkmen Gömleksiz

“Geçmişten günümüze demiryolları” Belgeselde Tüdemsaş ele alınacak.

1856 yılında temeli atılan demiryollarının kuruluş, gelişme ve duraklama zamanlarından günümüze, tarihsel sürecin anlatıldığı belgeselde milli mücadele döneminden önceki durumu ve yaptırımları ile milli mücadele zamanında şimendiferlerin önemi, demiryolunun ulaşımdaki katkısı ele alınmaktadır. Cumhuriyetin ilk yıllarında Atatürk'ün demiryoluna verdiği önem, demiryolu ağıyla dolaştığı yurt gezileri, trenlerle götürdüğü devrimler, umutlar, Geçmişten Günümüze Demiryolları belgeselinde yeniden hayat buluyor.

Belgesel’in yönetmenliğini Kanal B Televizyonu adına yapan Güngör Makar,” 1939 yılında Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyetin temelinin Sivas’ta atılması anısına inşa ettirdiği Cer atölyesi olarak kurulan ve günümüze kadar geçirdiği değişimlerle Tüdemsaş Genel Müdürlüğü’nü adını alan ve Demiryolu sektörünün Can damarı olan tesisi ziyaret ettik. “Geçmişten Günümüze Demiryolları “belgeselimizde Sivas ve Tüdemsaş’ın yerini çok ayrı olarak görüyoruz.Bu tesislerde bir dönem buharlı lokomotif imalatı yapılmış, Demiryollarına sayısız yük vagonu imalatı yaparak kendisini gelişen teknolojiye ayak uydurarak yenilemiş. Tarihinde ilk kez yurt dışına Petrol tankeri ihracatı yaparak çeşitli ödüller almış ve Türk demiryolları taşımacılığının adeta her dönem bel kemiği olmuştur. Demiryolu belgeselimizde böyle geçmişi başarılarla ve geleceğe umutla bakan bir tesisi mutlaka almak istediğimiz için buradayız. Bize gösterilen ilgiden dolayı Tüdemsaş Genel Müdürü Halil Torun bey ve çalışanlarına teşekkür ederiz. “dedi.

Belgeselin yönetmenliğini Güngör Makar yaparken kameramanlığını ise usta kameraman Deniz Durmuş yapıyor.Geçmişten Günümüze Demiryolları, her cuma saat 21:00'de.Kanal B’de ekranlarında.


tudemsas.gov.tr
Haber - Mustafa Ateş
Düzenleme - Erdem AVCI






Kanal B'ye Bir Ödül Daha

Çağdaş Gazeteciler Derneği, "2008 Yılı Başarılı Gazeteciler" ödüllerini açıkladı. Kanal B'de 30 bölüm halinde yayınlanan "Geçmişten Günümüze Demiryolları" belgeseli ödüle layık görüldü.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu'nun ödüle layık gördüğü gördüğü "Geçmişten Günümüze Demiryolları" belgeseli, uzun ve yorucu bir çalışmanın ürünü.

Program Danışmanlığını Başkent Üniversitesi ATAMER Müdürü Prof. Dr. Ünsal Yavuz, Yönetmenliğini Güngör Makar, Görüntü Yönetmenliğini Deniz Durmuş, Kurgu ve Jenerik Yapımını Özlem Türkmen Gömleksiz'in yaptığı belgeselin hazırlanmasında genç ve dinamik bir ekip de ter döktü.

Kanal B'de yayınına 9 Kasım 2007 tarihinde başlanan, 25 dakika süreli 30 bölümden oluşan belgeselin yayını 13 Haziran 2008 tarihine kadar sürdü.

Belgesel, 1856 yılında temeli atılan demiryollarının kuruluş, gelişme ve duraklama zamanlarından günümüze tarihsel sürecin durumu, milli mücadele zamanında şimendiferlerin önemi, demiryolunun ulaşımdaki katkısı ve Atatürk'ün demiryoluna verdiği önemi ele alıyor.

kanalb.com.tr






"Geçmişten Günümüze Demiryolları" Belgesel Çekimi Amasya'da

Geçmişten Günümüze Demiryolları adlı belgeselin çekimleri Amasya'da devam ediyor. Kanal B tarafından çekimi yapılan "Geçmişten Günümüze Demiryolları" belgesel çekimlerin Amasya bölümü çekiliyor. Kanal B tarafından çekimi yapılan "Geçmiştin Günümüze Demiryolları" adlı belgesel filmin konusunu, 1856 yılında ülke genelinde temeli atılan demiryollarının kuruluşu, gelişme ve duraklama zamanlarından günümüze gelen süreç içerisinde tarihi içinde milli mücadele döneminden önceki ve sonraki zamanında şimendiferlerin önemi. Demiryolunun ulaşımdaki katkısı ele alınmakta.

Cumhuriyetin ilk yıllarında Atatürk'ün demiryoluna verdiği önem, demiryolu ağıyla dolaştığı yurt gezileri "Geçmişten Günümüze Demiryolları" belgeselinde yeniden hayat buluyor. Kanal B tarafından yaptırılan belgeselin yönetmeni Güngör Makar, Milli Mücadele yıllarında Amasya demir yolunun önemi ve Harşena Kalesi eteklerinde kıvrılarak ilerleyen rayların, belgeselin çekimin Amasya ağırlıklı olmasının en önemli nedeni olduğunun söyledi. Yayınlamakta olan ve 28 bölümden oluşan geçmişten günümüze demiryolları belgeselinin her bölümünde Amasya'dan kareler olacağını belirten Makar, Osmanlı Tarihi ve Mehteran Takımı tarihi ile ilgili belgesel programı hazırlıkları içerisinde olduklarını ve çekimlerini Amasya'da yapmayı düşündüklerini belirtti.

amasyayorum.com
05.02.2008