Ladik 76




Yapım Tarihi - 1978
Süre - 00:21:00
Format - Belgesel, Renkli, Türkçe, 35mm

Yönetmen - Güner Sarıoğlu
Metin - Fakir Baykurt
Yapım - Nilgün Abisel, Uygur Kocabaşoğlu, Hamza İnanç
Görüntüler - Güner Sarıoğlu
Kurgu - Erol Alaçam
Müzik - Çetin Işıközlü ''Senfonik Fantazi''
Anlatım - Cüneyt Türel
Negatif Yıkama - Yeni Stüdyo
Ses İşlemleri - Lale Film
Renkli Baskı - İGSA Sinema ve Televizyon Enstitüsü
DVD Menü Tasarım - Şafak Dikmen
DVD Proje Yönetmeni - Abdülrezak Altun
Yapım ve Prodüksiyon - A.Ü. Basın Yayın Yüksek Okulu

35mm'den dijitale aktarım konusundaki desteği için TRT Genel Müdürlüğüne teşekkür ederiz.
Dijital Aktarım - Barış Çakmak (TRT Arşiv Dairesi)

Samsun'un Ladik ilçesindeki gölün sulama amacıyla şişirilmesinin sonucunda ortaya çıkan ve çiftçilerle hayvancıları yoğun olarak etkileyen sorunları ele alan film, aynı zamanda batak gölden elde edilen sazların değerlendirilmesini de sergiliyor.

15. Altın Portakal Film Festivali, En İyi Kısa Metrajlı 2. Film, Gümüş Portakal
Ödülü. 1978
9. Tampere Film Şenliği, Finlandiya, Onur Ödülü. 1980
Krakow Film Şenliği, Polonya, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, Altın Osiris Ödülü. 1980
8. Ankara Uluslararası Film Festivali, Özel Gösterim Seçkisi. 1996


Kaynak
8. Ankara Uluslararası Film Festivali Katalogu / Sayfa 135




İLEF’in ilk filmi “Ladik 76''

1965 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu olarak kurulan, 1992 yılında ise, İletişim Fakültesi adını alan bu kurumda çalışanlar, alanlarında ilk olmanın da getirdiği sorumluluk duygusuyla pek çok öncü çalışma gerçekleştirdi. 50. yılımızı kutlarken bu öncü çalışmalardan birini, Ladik 76’yı, hatırlatmak, tanıtmak ve daha geniş kitlelerle buluşturmak istedik. 1976 yılında gerçekleştirilen Ladik 76, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde yapılan ilk belgesel film çalışmasıdır. Kurulduğu yıllarda BYYO’nun öncelikleri arasında öğrencilerine kitle iletişimi alanında uygulamalı eğitim yaptırabilecek koşulları da yaratmak vardır. Fakat, bu koşulları sağlamak o günün imkanları ile pek de kolay değildir. Bütün bu imkansızlıklara rağmen, BYYO’nun bir grup genç öğretim elemanı, Güner Sarıoğlu, Nilgün Abisel ve Uygur Kocabaşoğlu bir araya gelerek, sonraları İletişim Fakültesi’ne dönüşecek okulun, önemli faaliyet alanlarından biri haline gelecek belgesel film çalışmalarının ilkini gerçekleştirdiler. İLEF 50 yılımız dolayısıyla, Ladik 76’nın 35 mm kopyasını ilk kez TRT’nin desteği ile dijital ortama aktardı.

Kaynak
webtv.ankara.edu.tr



Eylül 1995 - Mayıs 1996 tarihleri arasında tüm dünyada kutlanacak olan sinemanın 100. doğum yıldönümü kutlamaları çerçevesinde. Avrupa Konseyi Projeleri'ne Türkiye'den belgesel film dalında Güner Sarıoğlu'nun, "Ladik 76" adlı filminin katılmasına karar verildi. 1995



Güner Sarıoğlu, TRT'nin ilk yönetmenlerindendir. Televizyon Oyunları ile yönetmenliğe başladı. TRT'den ayrıldıktan sonra A.Ü.S.B.F. Basın yayın yüksek okulunda öğretim görevlisi olarak çalıştı. Fakir Baykurt'un bir metninden yola çıkarak, öğrencileriyle birlikte Ladik 76 isimli belgeseli çekti. Ladik 76, Özgün konusu, başarılı görüntülenmesi ve kurgusuyla Türk belgesel sinemasının önemli yapıtlarından birisidir.