Gürşat Özdamar




Takvim yılıyla 1965'te bir ölümlü olarak dünyaya geldi. Üniversite öğrenimi masraflarını karşılamak için bir yandan değişik işlerde Çalışırken, okulun fotoğrafçılık kulüplerinin kapısından da ayrılmadı. Sonraki yıllarda çalışmalarıyla 5. ve 6. İstanbul Saydam Günleri'ne ve BUFSAD'ın düzenlediği Bursa Fotoğraf Günleri'ne katıldı. Fotoğrafları hayat kadar 'hareketli' bulmadığından Sinematek Derneği'nin sinema seminerlerini, Bilgi Üniversitesi'nin "Video-art" kursunu tamamlayarak ve pek çok film izleyerek kendini sinemaya ısıttı.

Ekmek derdi yüzünden, belli başlı grafik programlarını ve dahası iyi kullanmayı öğrendi, reklam ajanslarında on yıldan fazla süreyle grafik ve web tasarımcı olarak çalıştı. İyi de para aldığı rivayet olundu. Gözü kapalı haldeyken bile Freehand ve Photoshop kullandığı iddia edildi. Quark ile bile manyak şeyler çıkardığına rastlanıldı. Türkiye temsilcisi Medyasoft'un düzenlemiş olduğu Dreamweaver ve Flash seminerlerini de bitirdi. Kimi müşterileri için tanıtım filmleri hazırladı.

Bazı kısa filmlerde ve belgesellerde sanat yönetmenliği gibi görevler üstlendi, figürasyon olarak oynadı. Bunlardan para almadığı, cepten verdiği öne sürüldü. Güzel Düşlü Çocuklar Dans Tiyatrosu'nun sahne tasarımlarını yaptı, grubun hazırladığı 'Eurogold' isimli gösteri Dünya Gençlerinin Bergama Buluşması kapsamında tarihi Asklepion'da sahnelendi. Çağdaş Drama Derneği'nin "temel yaratıcı drama" ve "İleri drama" çalışmalarına katılarak kendini aradığı bir dönemin ardından Ankara'da "İlköğretimde Drama ve Müzik" konulu bir başka atölyeyi tamamladı. Ağzı ile kuş tuttu.

Gökyüzü Kültür Sanat Merkezi'nin çalışmalarına katılarak "Hasat Türküsü" isimli dans tiyatrosu gösterisinde sahneye bile çıktı. Gezginci Tiyatro'ya, sinema filmi ve belgesel çekimlerine, senaryo yazımına yönelmeyi seçtiği için bir sabah ajanstan ceketini alıp çıktı. Gezginci Tiyatro'nun oynadığı oyunların afiş tasarımlarını yaptı, sahne tasarımları ile ilgilendi, görsel malzemelerini tasarladı ve hazırladı. (Gezginci Çocuk Tiyatrosu iki yıl üst üste İstanbul Belediyesi Çocuk Tiyatroları Şenliği'nde 'Sabun Köpüğü' ve 'Uçuşan Düşler' isimli iki ayrı oyunla yer aldı. Sabun Köpüğü oyunu ayrıca Levent Sinema Türsak salonunda iki ay boyunca düzenli olarak oynandı.)

Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübü öğrencilerinin kısa film ve belgesel çalışmalarına destek oldu. Bunlardan 'Kriz' isimli bir filmde oynadı. En Uzun süreyle aralıksız film izleme dünya rekorunu Kıran 14 Türkiyeliden biri. Bir grup sinemasever ile birlikte toplam 55 saat 23 dakika boyunca hiç uyumayarak ve ara vermeden 37 filmi peş peşe izleyerek yeni bir dünya rekoruna imza attı. Karşılığında bir yıl boyunca AFM sinemalarında bedava film izleme hakkı kazandı.

Video aktivizmi ile ilgili çalışmalarda bulundu, 15 Şubat 2003 Küresel Direniş Günü yaptığı çekimler İtalya merkezli bağımsız bir proje olan Videoglaz video projesinde kullanıldı. Ayşe Tütüncü yönetimindeki 'Barış Bandosu'nda tencere kapakları ve el yapımı marakaslar ile ritim çalışmaları yapıyor ve kimi barış eylemlerinde bando arkadaşlarıyla savaşa karşı 'ses çıkarıyor'. AFM Bağımsız Filmler Festivali kapsamında Yönetmen Ümit Ünal'ın 'Digital Kurgu' atölyesini tamamladı. Kurgusunu Melis Nilden ÖzyÜrük ile tamamladığı 'Act of Dance' belgeseli Teksas ve Arizona Üniversiteleri'nde gösterildi. Açık Radyo'da Başak Ertür ve Tan Morgül'ün hazırlayıp sundukları Türkiye'den ve dünyadan barış ve adalet seslerine yer verilen 'Barış Bandı' programına haber desteği sağladı. Şimdilerde bu programın sunuculuğunu İpek Özgül ve Ayşe Berktay ile beraber yapıyor. Pazartesi, çarşamba ve cuma günleri saat 10:30-11:00 saatleri arasında 94.9 frekansından dinleyebilirsiniz.

Başak Ertür ve Barış Özkaya ile oluşturdukları bağımsız, özgür ve gönüllü bir birliktelik olan 'Barış İçin Sinema Girişimi' ilk proje olarak, yüz farklı yönetmenden birer dakikalık 'Barış' konulu filmler toplamaya girişti. Ev arkadaşı Dua Eski, destek olmak amacıyla Barış İçin Sinema projesi boyunca oturdukları evin tüm kirasını kendisi verdi. Ama ev sahibinin yinede kira artış döneminde neye dayandırdığı pek de anlaşılmayan bir gerekçeyle kirada yüzde ellilik bir artış istemesiyle ev, içinden çıkılamaz ve içinde oturulamaz bir duruma geldi. Bahçeşehir'de bir 'Barış İçin Sinema Kampı'nın düzenlenmesini ve yürütülmesini Emrah Dönmez ile beraber sağladı. Burada çekilen kimi filmlerin senaryo danışmanlığını yürüttü, kameramanlığını yaptı, kurgularını gerçekleştirdi, 'Domalgin' isimli bir filmde de oyunculuk yaptı.

Senaryosunu kendisinin yazdığı 'Ucununucu' isimli bir kısa filmi de çekti ve yönetti. (Filmler 1 Eylül 2003 tarihinde, Dünya Barış Günü'nde tüm dünyada mümkün olabilen her yerde gösterildi. Ayrıca bu filmlerden bazıları 6-7 Eylül 2003 tarihinde Sarıyer'de gerçekleştirilen Barışarock konseri sırasında da sahnenin iki yanına konulan perdelere yansıtıldı.) Barışarock konserinin ve gelişim sürecinin belgeselini hazırlayan ekipte Metin Yeğin ve Dilek Çolak ile birlikte yer aldı, yapımın kurgusunu gerçekleştirdi.

İçlerinde Hüseyin Kuzu, Emrah Dönmez, Metin Yeğin, Dilek Çolak, Alper Şen'in de bulunduğu Film Kolektifi Girişimi'nin sinema çalışmalarına anlatıcı olarak katılıyor. İstenmesi durumunda evinde Internet siteleri hazırlıyor. Grafik uygulama programlarının eğitimini veriyor. (Bu öğrencilerden birini Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin Grafik bölümüne hazırladı ve kazandırdı.) Senaryosunu/metnini kendisinin hazırladığı ve dansı konu alan bir belgeselin çekimlerini sponsorsuz, neredeyse beş parasız sürdürüyor. Dans Olmadan Edemeyiz adını taşıyan bu belgeselin Ritim-Müzik-Dans konulu ilk bölümünü tamamlayarak izleyiciye sunma aşamasına getirdi.

Barış için Sinema, 100 Film 100 Yönetmen (% 100 ''Barış için Sinema" Girişimi) 2004 yılında Gürşat Özdamar öncülüğünde kısa filmcileri buluşturmak, kısa film üretimini özendirmek, kamera, Işık, montaj seti gibi imkanlar yaratıp ortak kullanıma sunarak, senaristlere, oyunculara, yönetmenlere film yapma şansı tanımak amacıyla ortaya çıktı. 100 ayrı yönetmenin `Barış' konulu birer dakikalık filmlerinden oluşmasını hedeflenen toplam 100 dakikalık sinema/video projesi çeşitli festivallere katıldı ve ve özel gösterimlerle seyircilerle buluştu.

Dünyada en Uzun süreyle film izleme (55 saat 23 dakika) 'Guinnes tescilli' dünya rekortmeni Gürşat Özdamar'a ait.

Yönetmenliğini Yaptığı Belgesel Filmler

Çocuklar Sınırın Önünde Kameranın Arkasında - 2017 .... Belgesel, 00:21:00
Son İki Eylül - 2005
Dans Olmadan Edemeyiz - 2003

Yönetmenliğini Yaptığı Kısa Filmler

Bakın, Böyle Bir Yetkiniz Yok! - 2004
Hangi Yarısı - 2003
Ucununucu - 2002

Diğer Filmografisi

Teslimiyet - 2009 .... Sanat Asistanı
Barış İçin Sinema (100 Film 100 Yönetmen) - 2005 .... Genel Yönetmen



Kaynak
Gürşat Özdamar
gursat @ superposta.com
gursat @ hotmail.com