Kürşat Kızbaz




1981 doğumlu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesinde son sınıfta okurken, okulun da desteğiyle belgesel çekmeye başladı. İlk çektiği belgeseli Mevlana'nın evrensel barış ve hümanizm duygularını yansıtmaya çalıştığı 'Rumi Ahlaf' Discovery Channel Europe'da yayınlandı. Ucuz bir kamerayla çektiği Mevlana belgeseli yurtdışında milyonlara ulaştırmayı başardı. ABD sınırları içerisinde 25 farklı üniversitede özel gösterimi yapıldı. Yaklaşık 200 ayrı festival, konferans ve üniversitede farklı diller ve kültürlerle buluştu. Kızbaz, bu başarısıyla Amerikan ve Japon üniversitelerinden mastır için burs kazandı.

Daha sonra Çanakkale Destanı: 1915 isimli belgeselin çalışmalarına başladı. Savaşın doğal akışının yanı sıra kahramanlıklar ve dostluklar da anlatılacağı belgesel için Genelkurmay ve TRT Kızbaz'a destek verdi. Görsel ve yazılı arşivini açan Genelkurmay, Kızbaz'a çeşitli müzelerde çekim izni verilmesi ve TRT'nin normalde 100 milyar lira değerindeki kostümleri ücretsiz kullanmasını sağladı.

Çanakkale'ye gidecek 100 kişilik ekibin ulaşım ve konaklama masraflarını ise İstanbul Üniversitesi karşıladı. Belgeselin danışmanlığını tarihçi Cemal Kutay, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin yaptı. Senaryoyu Necef Uğurlu ve Kızbaz yazdı, müzikleri Tuluğhan Uğurlu hazırladı. Seslendirme ise Rutkay Aziz tarafından gerçekleştirildi. Bu sayede sıfır maliyetle dev bir Çanakkale belgeseli çekildi.

Mevlana'yı anlatan Rumi-Ahlaf filmi, Amerika'daki 22 üniversitede ve yedi ayrı uluslararası festivalde gösterilen Kürşat, üç üniversiteden burs teklifi aldı. Almanya, Fransa, Hollanda, İskoçya, İsviçre ve Japonya gösterimleri için gün sayıyor. Film, Türkiye'deki ilk gösterim hakkını alan NTV'de de geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Tüm dünyaya hitap eden bir yapım ortaya koymak istediği için konu olarak Mevlana'yı seçen Kürşat, kendini Gece Yarısı Ekspresi'nin imajını yıkmaya adamış. "Rumi-Ahlaf filmi, Mevlana'nın evrensel duygularını insanlığa görsel olarak anlatma düşüncesi ve çabasının bir ürünüdür" diyor. Kürşat, bir buçuk yıl Süren çalışmalarının sonucunu aldığını dile getiriyor. Çekimlerin büyük kısmını Galata ve Konya'da, bir bölümünü de Amerika'da gerçekleştiren Kürşat, "Film yapmış olmak için film yapmıyorum. Evrensel anlamda dünyaya hitap eden işler yapmak istiyorum. Büyük başarı hayallerim var" diyor.

Kızbaz, gelecekte ilgili oldukça umutlu. "Yapım aşamasında birçok maddi ve teknik problem yaşıyoruz. Amerikalı yönetmenler filmi Artistic Emotional Movie (Sanatsal ve Duygusal film" olarak adlandırdılar. Ben de kendime özgü bir film tekniğim olduğuna ve bunu gelecekte daha da geliştirebileceğime inanıyorum."

Yönetmenliğini Yaptığı Belgesel Filmler

Somuncu Baba Aşkın Sırrı - 2015 .... Belgesel / Kürşat Kızbaz, Müge Kıraner

Yunus Emre: Aşkın Sesi - 2014 .... Belgesel
6. Bosna Hersek Türk Filmleri Festivali, Gösterim Seçkisi. 2014

Mevlana Aşkın Dansı - 2008 .... Belgesel
45. Antalya Altın Portakal Film Festivali, Belgesel Dalı, Yarışma Filmi. 2008

Çanakkale Destanı 1915 - 2003 .... Belgesel
16. Ankara Film Festivali, Ulusal Belgesel Film Profesyonel Dalı Yarışma Filmi. 2005
10. Boston Türk Festivali, Yeni Türk Sineması Bölümü, Gösterim Seçkisi. 2005

Rum-i Ahlaf - 2003 .... Belgesel
2. Marmara İletişim Kısa Film Günleri, Gösterim Seçkisi. 2003



Kaynak
Internet Movie Database